Sosyal Medya

Piyasa

Sektörel Güncel Gelişmeler: Otomotiv

Geçtiğimiz yılın Nisan ayında koronavirüsle mücadele önlemlerinin etkisiyle yıllık bazda %14,8 daralan yurt içi otomotiv pazarı, bu yılın Nisan ayında…

Sektörel Güncel Gelişmeler: Otomotiv

Geçtiğimiz yılın Nisan ayında koronavirüsle mücadele önlemlerinin etkisiyle yıllık bazda %14,8 daralan yurt içi otomotiv pazarı, bu yılın Nisan ayında yıllık bazda %137,4 arttı. 2021 yılının ilk çeyreği boyunca son 10 yıllık satış ortalamasının üzerinde seyreden pazar, Nisan’da ortalamanın altında bir performans sergiledi. Böylece, otomotiv pazarı Ocak-Nisan 1döneminde %74,1 artarak 271 bin adete ulaştı. Ayrıca, adet bazında otomotiv ihracatı Nisan’da yıllık bazda %636 yükselişle 78 bin adete, USD bazında ihracat da %313 artışla 2,5 milyar USD’ye yükseldi.

2020 yılının Nisan ayında otomotiv fabrikalarının üretime ara vermesinin etkisiyle 11 bin adet seviyesine gerileyen otomotiv üretimi, bu yıl Nisan’da yıllık bazda 105 bin adet düzeyine yükseldi. Böylece yılın ilk 4 ayında toplam üretim yıllık bazda %28,1 artarak 451 bin adete ulaştı. Bu dönemde kamyon ve kamyonet üretimi hızlı artış gösterirken, otobüs ve midibüs üretimi azaldı. Bu gelişme lojistik sektörünün büyümeye devam ettiğine, yolcu taşımacılığında ise daralmanın sürdüğüne işaret etti. Otomobil üretimi de düşük bazın da etkisiyle hızlı yükseliş göstermesine rağmen pandemi öncesi seviyesinin altındaki seyrini sürdürdü.

Avrupa ülkelerinde de otomotiv satışları Nisan ayında düşük baz yılının etkisiyle artış kaydetti. Avrupa’da yılın ilk çeyreğinde yıllık bazda %1 artan otomobil satışları, Nisan ayında %256 genişledi. Bu dönemde İtalya, İspanya, Fransa ve Almanya pazarlarındaki hızlı yükselişler öne çıktı. Dünya genelinde otomobil ve hafif ticari araç satışları da, Nisan’da Çin pazarının çip tedarik sorunu nedeniyle ivme kaybetmesine karşın ABD’de satışların yıllık bazda %115 yükselmesiyle artış kaydetti. Yılın ilk 4 ayında küresel otomotiv pazarında büyüme %32,4 oldu.

Yurt içinde otomobil üretiminin Nisan ayında ivme kazanmasına karşın, 29 Nisan-17 Mayıs döneminde uygulanan tam kapanma önlemlerinin ve küresel ölçekte elektronik bileşen (mikroçip) tedarik sorunun devam etmesinin sektörün üretimi üzerinde baskı yarattığı izleniyor. Çip sorunu nedeniyle Almanya ve Japonya’da da bazı fabrikaların üretime ara verdiği açıklandı. İngiltere’de karantina önlemlerinin gevşetilmesi ve Avrupa’da aşılamanın hızlanması bölge pazarı açısından olumlu bir tablo çizse de, tedarik sorunlarının sürmesi sektörün faaliyetleri açısından belirsizlik arz ediyor.

 

 

Kaynak: ekonomi.isbank.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler