Sosyal Medya

Piyasa

Sektörel Güncel Gelişmeler: Otomotiv

Yurt içinde otomotiv pazarı, salgına karşı alınan tedbirlerin ve faiz oranlarındaki yükselişin etkisiyle hız kaybetmesine karşın Aralık ayında da büyümeye…

Sektörel Güncel Gelişmeler: Otomotiv

Yurt içinde otomotiv pazarı, salgına karşı alınan tedbirlerin ve faiz oranlarındaki yükselişin etkisiyle hız kaybetmesine karşın Aralık ayında da büyümeye devam etti. Bununla birlikte, Haziran-Kasım 2020 döneminde 10 yıllık ortalamasının üzerinde seyreden otomotiv satışları Aralık ayında ortalamanın altına geriledi. Otomobil ve hafif ticari araç pazarı Aralık
ayında yıllık bazda %15,2 artışla 104 bin adet seviyesinde gerçekleşirken, 2020 genelinde yıllık bazda %61,3 yükselerek 773 bin adet oldu.

Geçen yılın Ağustos ayından itibaren toparlanma eğilimi gösteren otomotiv üretimi, Aralık ayında yıllık bazda %10,2 genişleyerek yükselişini 5. ayına taşıdı. Ticari araç üretimi güçlü talebin de etkisiyle %41 ile yükselişini sürdürürken, geçen yıl boyunca oldukça dalgalı bir seyir izleyen otomobil üretimi Aralık’ta yıllık bazda %2,8 daraldı. 2020 yılı genelinde ise toplam otomotiv üretimi yıllık bazda %11,2 azaldı. Otomotiv sektörü, 2020’de ihracatta kaydedilen %16,9’luk düşüşe karşın 25,5 milyar USD ile en fazla ihracat yapan sektör oldu.

Dünya genelinde otomobil ve hafif ticari araç satışları 2020 yılında 2019’a göre %14 oranında daralarak 77,7 milyon adede geriledi. Türkiye’nin ana ihraç pazarı olan Avrupa ülkelerinde satışlar daha zayıf bir görünüm sergileyerek %24,3 ile sert bir daralma kaydetti. 2019’da Avrupa otomobil satışlarında 9. sırada yer alan Türkiye, 2020’de otomobil satışlarını artıran tek ülke olarak 6. sıraya yükseldi.

Türkiye’nin ana ihracat pazarı olan Avrupa’da karantina uygulamalarının uzatılması ve koronavirüsün yayılmaya devam etmesi ihracat üzerinde baskı yaratıyor. Öte yandan, aşılamanın yaygınlaşmasıyla beraber ihracatta toparlanma eğiliminin yılın ikinci yarısında belirginlik kazanması bekleniyor. Yurt içinde ise, BDDK tarafından geçtiğimiz Aralık ayı ortasında getirilen yeni düzenleme ile taşıt kredilerinde vade sınırlarının azaltılması otomotiv pazarı üzerinde bir miktar baskı yaratıyor. Faiz oranları ile kurların mevcut yüksek düzeyleri ve ertelenmiş talebin büyük ölçüde devreye girmiş olmasının da etkisiyle 2021’de yurt içi satış hacminin geçen yılki seviyelere yakın düzeylerde gerçekleşebileceği öngörülüyor. Bununla birlikte, mevcut belirsizliklerin etkisiyle sektörde 2021’e ilişkin tahminlerin geniş bir aralıkta yer aldığı gözleniyor.

 

 

Kaynak: ekonomi.isbank.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler