Sosyal Medya

Piyasa

Sektörel Güncel Gelişmeler | Lojistik

Geçtiğimiz yılın Aralık ayı ortasından itibaren yukarı yönlü hareket eden Baltık Kuru Yük Endeksi’nde söz konusu yükselişin Şubat ayı ortasından…

Sektörel Güncel Gelişmeler | Lojistik

Geçtiğimiz yılın Aralık ayı ortasından itibaren yukarı yönlü hareket eden Baltık Kuru Yük Endeksi’nde söz konusu yükselişin Şubat ayı ortasından itibaren hız kazanarak devam ettiği gözleniyor. Öte yandan, Çin’in konteyner stoklama stratejisiyle beraber sektörde maliyetler artmaya devam ederken, lojistik süreçlerin de aksadığı belirtiliyor.

2020’nin son ayında yurt içinde miktar bazında ithalatta yavaşlama sürerken; ihraç pazarlarımızda aşılama çalışmalarının hızlanması ve talebin bir miktar toparlanmasıyla beraber ihracattaki artış eğiliminin hızlandığı gözlendi. 2020 yılının tamamında ise, miktar bazında ithalat ortalama %11,3 artarken, ihracat %4,3 azaldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türk limanlarında elleçlenen dış ticarete konu olan yük miktarının 2020 yılında salgına rağmen yıllık bazda %3,5 oranında arttığını açıkladı.

Ocak 2021 itibarıyla, lojistik sektöründe toplam reel cirolar yıllık bazda gerilemeye devam etti. Alt faaliyet grupları incelendiğinde, bu dönemde depolama faaliyetleri hariç tüm alt gruplarda ciroların reel bazda olumsuz seyrettiği gözlendi. Denizyolu taşımacılığında, yükselen maliyet artışları ve konteyner temininde yaşanan aksamaların sektörün reel cirosuna olumsuz yansıdığı görülüyor. Karayolu ve havayolu taşımacılığında, seyahat kısıtlamalarının Ocak ayında devam etmesi nedeniyle reel cirolar olumsuz seyrini sürdürdü. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin
(IATA) yayımladığı seyahat düzenlemeleri haritasına göre, Mart ayı ortası itibarıyla pek çok ülkede havayolu seyahat kısıtlamalarının kısmen de olsa sürdüğü görülüyor.

Yurt içinde 8 Mart 2021 tarihli genelgeyle, daha önce %50 sınırlamasının devam ettiği tek taşıma türü olan şehirlerarası ve uluslararası yolcu taşımacılığında da bu tarihten itibaren kısıtlama kaldırıldı. Salgın kısıtlamalarına ilişkin olarak Mart ayı itibarıyla uygulamaya alınan normalleşme kararlarının yolcu taşımacılığına olumlu yansıması bekleniyor.

 

 

Kaynak: ekonomi.isbank

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler