Sosyal Medya

Piyasa

Sektörel Güncel Gelişmeler: Lojistik

Küresel bazda tedarik zincirlerindeki aksaklıklar devam ederken, taşımacılık maliyetlerinin de yüksek seviyelerini koruduğu izleniyor. Baltık Kuru Yük Endeksi’ndeki yükselişin Nisan…

Sektörel Güncel Gelişmeler: Lojistik

Küresel bazda tedarik zincirlerindeki aksaklıklar devam ederken, taşımacılık maliyetlerinin de yüksek seviyelerini koruduğu izleniyor. Baltık Kuru Yük Endeksi’ndeki yükselişin Nisan ayı ortasından itibaren hızını artırdığı, Mayıs ayında ise dalgalı seyrettiği gözleniyor. Mayıs ayı başında 3.200 puanı aşan Baltık Kuru Yük Endeksi sonraki dönemde bir miktar gerileyerek 2.800 puan seviyesine indi. Dünya genelinde konteyner ve gemi ekipman sorunlarının devam etmesiyle `beraber konteyner navlun ücretlerinin de ivme kazanarak yükselişini sürdürdüğü görülüyor.

Miktar bazında dış ticaret verilerinin seyri lojistik sektörünün performansı açısından belirleyici rol oynuyor. Türkiye’nin ihracatı Ocak ayında yıllık bazda azalış kaydetmesinin ardından, Şubat ve Mart aylarında zayıf bazın da etkisiyle arttı. Miktar bazında ithalat ise Şubat’ta yıllık bazda sınırlı gerilerken Mart’ta %10 yükseldi. Böylece, 2021’in ilk çeyreğinde miktar bazında ihracat bir önceki yılın aynı dönemine göre %10,8 oranında artarken, ithalat yataya yakın seyretti.

Lojistik sektöründe toplam reel ciro, Mart ayında yıllık bazda %20,7 ile 2020 yılının Şubat ayından bu yana ilk kez artış kaydederek sektörün faaliyetlerine ilişkin olumlu bir görünüm sundu. Alt faaliyet grupları itibarıyla incelendiğinde de, tüm alt gruplarda ciroların bu dönemde reel bazda arttığı gözlendi. Salgınla birlikte stoklama ihtiyacının artması ve eticarette süren hızlı büyüme depolama sektörünü destekledi. Küresel ticaretteki toparlanma ve navlun fiyatlarındaki yükselişler deniz yolu taşımacılığının reel cirosundaki güçlü artışta etkili oldu.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) yayımladığı Mart 2021 raporunda, dünya genelinde hava yolu taşımacılığında yolcu trafiğinin Mart ayında artış kaydetmesine karşın, pandemi öncesi döneme kıyasla düşük kalmaya devam ettiğini belirtti. Raporda söz konusu artışın daha çok iç hatlarda artan yoğunluğa bağlı olduğu, uluslararası seyahat trafiğinin ise pek çok ülkede süren sıkı seyahat kısıtlamaları nedeniyle henüz iyileşme kaydedemediği ifade edildi. Bu dönemde hava yolu yük taşımacılığının ise, ekonomik aktivitedeki canlanmanın da etkisiyle, yolcu
taşımacılığına kıyasla daha olumlu bir görünüm sergilediği izleniyor. IATA, hava yolu yük taşımacılığında 2021 yılında yıllık bazda yaklaşık %13 artış öngörüyor.

 

 

 

Kaynak: ekonomi.isbank.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler