Sosyal Medya

Piyasa

Sektörel Güncel Gelişmeler: Demir Çelik

Yurt içinde ham çelik üretimi Temmuz ayında düşük baz etkisinin ortadan kalkmasının yanı sıra, bu dönemde konut, beyaz eşya ve…

Sektörel Güncel Gelişmeler: Demir Çelik

Yurt içinde ham çelik üretimi Temmuz ayında düşük baz etkisinin ortadan kalkmasının yanı sıra, bu dönemde konut, beyaz eşya ve otomotiv sektörlerinin faaliyetlerindeki zayıf seyre bağlı olarak yavaşladı. Diğer taraftan, çelik ürünleri ihracatındaki artış Temmuz ayında da devam etti. Ocak-Temmuz döneminde ihracat, 2020 yılının aynı dönemine göre miktar bazında %15,9 artış kaydetti. Aynı dönemde değer bazında ihracatta da %42 oranında yükseliş gerçekleşti.

Temmuz’da demir çelik üretimi iç Pazar gelişmelerine bağlı olarak ivme kaybetse de, İSO tarafından yayımlanan verilere göre Ağustos’ta 54,4’e yükselen ana metal sanayii PMI, bu dönemde sektör genelinde faaliyetlerin canlı seyrini koruduğuna işaret etti. Ağustos ayında özellikle güçlü dış talep paralelinde sektörde üretim kapasitesi artarken, yeni yatırımların gündeme geldiği ifade edildi.

Türkiye’de çelik sektörünün, geçtiğimiz seneden bu yana sektörde gerçekleştirilen yeni yatırımlarla beraber ürün çeşitliliğini artırmasının, ihracat performansını olumlu yönde etkilemeye devam edeceği tahmin ediliyor. Ayrıca, küresel talebin olumlu görünümü koruyacağı öngörülüyor. Demir cevherinde 2021 yılının ilk 8 aylık döneminde yıllık bazda ortalama %50’ye yaklaşan fiyat artışlarının, Çin’de hükümetin fiyat artışlarını kontrol altına almak ve sanayi kaynaklı kirliliği azaltmak amacıyla çelik üretimine yönelik sınırlamalarını artıracağı beklentisiyle kısmen ivme kaybettiği izleniyor. Bu gelişmenin, ilerleyen dönemde sektördeki maliyet baskısını bir miktar hafifletebileceği düşünülüyor.

 

 

ekonomi.isbank.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler