Sosyal Medya

Piyasa

Sektörel Güncel Gelişmeler: Demir Çelik

Worldsteel verilerine göre, Nisan ayında küresel ham çelik üretiminde bir önceki yılın aynı dönemindeki zayıf bazın da etkisiyle yıllık bazda…

Sektörel Güncel Gelişmeler: Demir Çelik

Worldsteel verilerine göre, Nisan ayında küresel ham çelik üretiminde bir önceki yılın aynı dönemindeki zayıf bazın da etkisiyle yıllık bazda %23,3 artış kaydedildi. Ocak-Nisan dönemindeki yıllık artış da %13,7 düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde ilk 10 üretici ülkenin tamamımın ham çelik üretiminde artış gözlendi. En hızlı artışı ise %26,9 ile 2. sıradaki Hindistan’ın gerçekleştirdiği görüldü. Aynı dönemde, tüm bölgelerin ham çelik üretiminin artış kaydetmesi, sektör faaliyetlerinin dünya genelinde canlandığına işaret etti.

Türkiye’nin ham çelik üretiminde Haziran 2020’den bu yana süren artış eğilimi Nisan ayında da %46,6’lık hızlı artışla devam etti. Böylece, Ocak-Nisan döneminde, 2020 yılının aynı dönemine göre %16,9 artışla 13,1 mt ham çelik üretimi gerçekleştirildi.

Yılın ilk çeyreğinde çelik ürünleri ihracatı yıllık bazda miktar bakımından %2,8, tutar bakımından da %28,8 yükseliş kaydetti. Aynı dönemde nihai çelik mamul ithalatı miktar bakımından %15,7 artarken, tutar bakımından %42,5 yükseliş kaydetti. Tutar bakımından daha hızlı artışların kaydedilmesinde, yükselen döviz kurları ve küresel piyasalarda demir fiyatlarındaki hızlı yükselişler etkili oldu.

Dünya genelinde imalat sanayi faaliyetlerinde iyileşme eğilimi sürerken, arz-talep dengesindeki bozulmaların da devam ettiği gözleniyor. Türkiye Çelik Üreticileri Derneği, yılın ilk çeyreğinde üretimde görülen artışa karşın sanayinin temel girdilerinden olan sıcak sac ihracatının yaklaşık %38 oranında azalmasının, sektördeki üretici firmaların iç piyasaya yöneldiğine işaret ettiğini belirtti. Ayrıca, Avrupa Komisyonu Türkiye’den ithal sac ürünlerine Temmuz 2021’den itibaren geçerli olmak üzere %4,7-7,3 arasında değişen oranlarda anti-damping vergisi getirdiğini duyurdu. Mevcut arz-talep koşullarıyla beraber değerlendirildiğinde, AB’nin kararının sektörün ihracatını baskı altında tutabileceği düşünülüyor.

Küresel ölçekte enflasyon endişeleri artarken, emtia fiyatlarındaki hızlı yükseliş de sürüyor. Çin’in güçlü talebinin de etkisiyle, bakır gibi diğer ana metallerle beraber demir cevheri fiyatlarında da son dönemlerde rekor düzeyde artışlar devam ediyor. Küresel piyasalarda demir cevheri fiyatlarının geçen yılki seviyelerin 2 katını aştığı izleniyor.

 

 

Kaynak: ekonomi.isbank.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler