Sosyal Medya

Piyasa

Sabah raporu: Piyasalardaki son beklentiler

“Finansal koşullar son haftalarda biraz iyileşse de hala tarihsel  eğilime göre sıkı seyrediyor. Bu da önümüzdeki dönemde kredi büyümesi  ve…

Sabah raporu: Piyasalardaki son beklentiler

“Finansal koşullar son haftalarda biraz iyileşse de hala tarihsel  eğilime göre sıkı seyrediyor. Bu da önümüzdeki dönemde kredi büyümesi  ve ekonomik aktivite üzerinde aşağı yönlü risk oluşturuyor.  ? Bu gece Fed para politikası kararını açıklayacak. Bu toplantıda para  politikası araçlarında ve sözlü yönlendirmede değişiklik yapılması  beklenmiyor.

Finansal koşullar sıkı seyrediyor Finansal koşullar, kur, faiz, piyasa  oynaklığı gibi finansal değişkenlerin ekonomik aktivite üzerinde ne  ölçüde kısıtlayıcı veya destekleyici olduğunu özetleyen bir kavramdır.

Türkiye ekonomisi için finansal koşulların sıkılığını, başlıca  finansal göstergeleri toplulaştırarak oluşturduğumuz Finansal Koşullar Endeksi (FKE) ile takip ediyoruz. Bu göstergeyi hesaplarken,  kredi-mevduat faizleri, swap faizleri, döviz kuru oynaklığı, risk primi gibi çok sayıda finansal göstergeyi dikkate almaktayız. (Detaylı  bilgi için bkz.) Şubat ayından itibaren, önce küresel ekonomideki  enflasyon endişeleri, sonra da yurtiçinde para politikasına dair  belirsizliklerin artması sonucunda, CDS primi, swap faizleri, kur  oynaklığı, BIST 100 endeksi gibi piyasa göstergelerinde belirgin  bozulma yaşanmıştı. Fakat TCMB’nin erken bir faiz indirimine gideceği  endişelerinin azalmasıyla piyasa göstergelerinde kısmi normalleşme  yaşandı. Hızlı toparlanmanın ardından FKE, Nisan sonu itibarıyla  tarihsel nötr seviyesinin 1.6 standart sapma üzerinde bulunuyor.

Mevcut durum, Ağustos 2018 ve Nisan-Mayıs 2019 dönemlerine göre daha  kısa süreli ve sınırlı olsa da tarihsel eğilime göre hala belirgin bir  sıkılaşmaya işaret ediyor.                   (Grafik 1) Tarihsel  olarak bakıldığında, finansal koşulların kredi büyümesinin başlıca  belirleyicilerinden olduğu görülmektedir. Örneğin, 2018 ve 2019’da da  kredilerde yaşanan daralmalar, FKE’nin ima ettiği sıkılaşmayla uyumlu  olmuştur. Bununla birlikte, 2020’de pandemi sonrası kamu bankalarının  sağladığı sübvansiyonlu krediler, TCMB’nin zorunlu karşılık ve BDDK’nın aktif rasyosu düzenlemeleri sebebiyle yakalanan yüksek kredi  genişlemesinin FKE’den bağımsız gerçekleştiği görülmektedir. Bu  düzenlemelerin geri alınmasının ardından kredi büyüme hızları da  normalleşmişti. Nisan ayında 13 haftalık (kur etkisinden arındırılmış  ve yıllıklandırılmış) kredi büyüme eğiliminin biraz hızlandığını ve

%10 oranını geçtiğini görüyoruz. Bu hızlanma finansal koşullardan  bağımsız görünmekle birlikte, henüz FKE ile büyük bir ayrışma yok.

FKE’nin ima ettiği  sıkılaşma önümüzdeki dönemde kredi büyümesinde bir miktar yavaşlamaya  yol açabilir.

Piyasalarda bugün Piyasalar bugünkü Fed toplantısını beklerken, S&P 500 endeksi dün yatay seyretti. VIX endeksi de değişmeyerek 17.6’da  kaldı. 10 yıllık ABD tahvil faizi biraz toparlandı ve %1.63  seviyelerine geldi. EUR/USD dün yatay bir seyir izleyerek bu sabah 1.2075 seviyelerinde başladı. Brent petrol fiyatı yatay bir eksen  dalgalanmayı sürdürdü ve 66 dolar seviyesinin biraz üzerine geldi. Ons  altın fiyatı da sınırlı bir değişimle 1770 dolar oldu. Japonya’da  perakende satışlar Mart ayında son beş ayın en hızlı oranında artarken Asya ve Pasifik hisse senedi endeksleri karışık seyretti.    Türkiye  ve ABD arasında Ermeni soykırım tartışmaları sebebiyle artan gerilimin  devam etmemesi ile TL üzerindeki baskı zayıflamaya devam etti. Bu  doğrultuda, dün gelişmekte olan ülke kurlarındaki zayıflamaya rağmen,

USD/TL dün sabah 8.28 seviyesinden başlayıp gün içinde 8.20’nin altını  test ettikten sonra, bu sabah 8.22 seviyesinde güne başladı. 5 yıllık Türkiye CDS primi 4 baz puan azalarak 424 baz puan oldu. 2 yıllık  tahvil faizi ise 20 baz puan azalarak %17.83 seviyesine geldi.  Bu  gece Fed para politikası kararı açıklanacak. Fed son dönemde  enflasyondaki geçici yükselişin destekleyici para politikasında  değişikliğe yol açmayacağı mesajı verdi. Bu toplantıda, son dönemde  güçlenmeye devam eden ekonomik aktivite görünümüne rağmen, para  politikası araçlarında ve sözlü yönlendirmede değişiklik yapılması  beklenmiyor. Bugün ayrıca ABD Başkanı Biden kongrede bir konuşma  yapacak. Konuşmasında, altyapı yatırımlarını içeren paketten  bahsetmesi bekleniyor.”

 

 

Kaynak: QNB Finansbank

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler