Sosyal Medya

Borsa

Risk primi ve uzun vadeli Türk tahvillerinde sert yükseliş

Ağbal’ın görevden alınarak yerine Kavcıoğlu’nun atanması depremi sadece TL üzerinde etkili olmadı, Türkiye’nin risk priminde ve 10 yıllık tahvil faizlerinde…

Risk primi  ve uzun vadeli Türk tahvillerinde sert yükseliş

Ağbal’ın görevden alınarak yerine Kavcıoğlu’nun atanması depremi sadece TL üzerinde etkili olmadı, Türkiye’nin risk priminde ve 10 yıllık tahvil faizlerinde de önemli bir yükselişe neden oldu.

Beş yıllık CDS (kredi temerrüt takası) Şubat 2021’de 290 baz puana düştükten sonra bu gün Cuma’ya kıyasla 156 baz puan artarak 466 baz puan seviyesine çıktı. Ağbal öncesi döneme geri döndü.

TL tarafındaysa, Cuma günüğ kapanışı 7,21 olan TL/dolar gece Asya’daki işlemlerde 8,47 seviyesini gördükten sonra en sonra 8 seviyesinin altına kadar geriledi.

Türkiye’nin 10 yıllık tahvil faizlerinde ise sert bir sıçrama gerçekleşti; Cuma günü kpanışına göre 329 baz puanla yüzde 17,35’e yükseldi.

Yurtdılı piyasaların nispeten sakin olması günün tek ferahlatıcı gelişmesi. Dolar Endeksi yeni haftada harketsiz görünürken, ABD’de yükselmesi beklenen enflasyona paralel artan ABD 10 yıllık tahvil getirisi bugün özelinde yüzde 1,67 seviyesindeydi.

Türkiye tahvil faizlerindeki artış ve CDS primindeki sıçrama en çok banka hisseleri üzerinde olumsuz etki yaratıyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler