Sosyal Medya

Döviz

Recep Erçin: 128 milyarı bırak kaçırılan altınlara bak

  Türkiye haftalardır, son iki yılda 165 milyar dolarlık döviz ihtiyacına karşılık, harcanan rezervleri tartışıyor. Harcanan rezerv #128milyardolar​ diyen de…

Recep Erçin:  128 milyarı bırak kaçırılan altınlara bak

 

Türkiye haftalardır, son iki yılda 165 milyar dolarlık döviz ihtiyacına karşılık, harcanan rezervleri tartışıyor. Harcanan rezerv #128milyardolar​ diyen de var farklı tutarlar açıklayan da. Bu kanalda daha önce de açıkladım: https://www.youtube.com/watch?v=EBpO9…​ Mütemadiyen dış açık veren bir ekonominin rezervi zaten borçtan ibarettir. Size borç verenler parasını çekmeye başladığında ona rezerv dayanmaz. Bunu bir kalem geçelim. Asıl konuşulması gereken konu rezervler harcanırken özel sektörün döviz açığına karşılık 50+ milyar doların şirketlere satılmasıdır. Kamu özel kesimin döviz riskini bir nevi üstenmiş oldu.

İlaveten #MerkezBankası​ Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Hazine ile Banka arasında 2017 yılında imzalanan protokolü açıkladı. Protokol 2017’de ama rezerv satışı esasen 2019’da başladı. Ama 2017’de yapılan başka bir şey var. Türkiye yurt dışındaki #altın​ varlığının büyük kısmını Türkiye’ye getirdi. FED’deki altınlar sıfırlandı. İngiltere’deki altın varlığı da azaltıldı. 2020 itibarıyla altınların sadece yüzde 14’ü dışarda oysa 2-3 yıl öncesine kadar yüzde 80’den fazla yurt dışındaydı. 2017 sonuna kadar ABD tahvillerinin en büyük 25 müşterisi arasında yer alan Türkiye 60 milyar dolarlık ABD Tahvilini sattı. Bir nevi sıfırladı.

Türkiye bu tarihten sonra rezerv kompozisyonunu da değiştirdi ve rezervlerdeki altın payını artırdı. Geçen hafta itibarıyla altının rezervlerdeki payı yüzde 44 düzeyinde. Kalan kısımdaki dövizlerin ne kadarının dolar olduğu meçhul. Türkiye, ABD ile cephe cepheye gelince finansal anlamda piyasalarını kırılganlaştırmak pahasına bir takım operasyonel adımlar atmış oldu. Türkiye dolara karşı bir meydan okuma içinde mi? Şurada ABD’nin adım adım yiten ekonomik ağırlığına işaret etmiştim: https://www.youtube.com/watch?v=ZwJN9…​ Dolar kağıttan bir kaplan mı?

 

 

FÖŞ:  Vatandaş Ne Zaman Dövizden TL’ye Döner?

 

Cüneyt Akman: ‘Maalesef faizi indiremedik, ilk fırsatta inşallah’ kokusu geliyor

 

Güldem Atabay: Bir merkez bankasının ölümü…

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler