Sosyal Medya

Borsa

Piyasalar açılmadan bilinmesi gereken 5 konu

Baris Balci (Bloomberg) — Fed faiz kararı öncesi ünlü yatırımcı Gundlach’tan enflasyon uyarısı geldi. Suudi Velihat Prens Muhammed Bin Salman,…

Piyasalar açılmadan bilinmesi gereken 5 konu

Baris Balci
(Bloomberg) — Fed faiz kararı öncesi ünlü yatırımcı Gundlach’tan enflasyon uyarısı geldi. Suudi Velihat Prens Muhammed Bin Salman, Aramco’da hisse satışı için küresel bir enerji şirketiyle görüştüklerini açıkladı. Alphabet bilançosu Google ve Youtube reklam gelirleriyle rekor kırdı. Fed öncesi ABD tahvil getirileri hafif yükseliyor. Hindistan’da koronavirüs ölümlerinde 200 bin eşiği aşıldı.

Fed Kararı

Amerikan Merkez Bankası Fed’in nisan faiz kararı bu akşam 21:00’de açıklanacak. Bloomberg anketine göre Fed fonlama faizi hedef aralığının %0-%0,25 aralığında bırakılması bekleniyor.
Karar sonrası 21:30’da Fed Başkanı Jerome Powell kameraların karşısına çıkacak. Powell’ın yaygınlaşan aşılanma ile hızlanan ekonomik toparlanmayı Fed’in nasıl gördüğü hakkındaki yorumları takip edilecek. Powell bu toplantı öncesi Fed’in enflasyondaki geçici bir sıçramayı tolere edebileceğine yönelik açıklamalar yapmıştı. Ünlü yatırımcı DoubleLine Capital CEO’su Jeffrey Gundlach’a göre ise enflasyonun geçici olacağı garanti değil ve Fed bu konuda sadece tahmin yürütüyor. Bloomberg’e konuşan Gundlach “Bol miktarda para basılırken ve emtia fiyatlarının gerçekten muazzam seviyede uçtuğunu görürken Fed enflasyonun geçici olduğunu nasıl biliyor” yorumunu yaptı. Gundlach’a göre 2020’de pandeminin yol açtığı baz etkisi ve Fed’in açık para politikasının etkisini hafife almasıyla ABD enflasyonu %4’e kadar çıkabilir. Gundlach “Birçok gösterge enflasyonun yukarı çıkacağına işarete ediyor. Sadece geçici, bir kaç aylığına değil. Fed’in resmi nasıl çizeceğini göreceğiz ancak bence tahmin yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

MBS’ten Aramco Mesajları

Suudi Arabistan’ın fiili lideri Velihat Prens Muhammed Bin Salman, devlet petrol şirketi Saudi Aramco’nun %1 hisse satışı için “önde gelen küresel bir enerji şirketiyle” görüştüklerini açıkladı. Suudi yerel televizyonuna geniş kapsamlı bir söyleşi veren Bin Salman, 19 milyar doları bulabilecek potansiyel hisse satışının önümüzdeki iki senede gerçekleşebileceğini söyledi. Aramco’nun 2019 halka arzından elde edilen 30 milyar dolar gelir Suudi Varlık Fonu’na aktarılmış, bazı yan iş kollarında satışa giderek velihat prensin ekonomiyi dönüştürme planlarına fon oluşturmuştu. Ancak yatırımcılar özellikle gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinden sonra velihat prensin ülkeyi dönüştürecek yatırımlarını fonlamaktan çekinmişlerdi. Trump döneminde birçok bol sıfırlı silah anlaşmasına da imza atan velihat prense Joe Biden dönemi ile ABD-Suudi Arabistan ilişkilerinin nasıl olacağı soruldu. İki ülkenin her konuda %100 hemfikir olmayacağını belirten Muhammed Bin Salman “Farklı Beyaz Saray yönetimleriyle görüş ayrılıklarımız artabilir, azalabilir. Ancak Biden yönetimiyle %90 oranında aynı fikirdeyiz” ifadelerini kullandı. MBS röportajda İran’a karşı tonunu da hafifletirken iki ülke arasında iyi ilişkiler kurulmasını umduğunu söyledi.

Bilançolar

Amerikan teknoloji şirketlerinin göz doldurduğu bilanço akşamında Google’ın çatı şirketi Alphabet, Google ve YouTube’un reklam gelirlerinin etkisiyle rekor kar açıkladı. Grubun net karı birinci çeyrekte yıllık %162 yükselerek 17,9 milyar dolar alaştı ve 10,5 milyar dolarlık tahminleri kolaylıkla aştı. Düzeltilmiş hasılatta 45,6 milyar dolarla tahminleri aşan Alphabet için madalyonun öteki yüzü geleceğin işi olarak görülen alanlarda oldu. Alphabet otonom araç ve teslimat dronları iş kolunda 1 milyar dolarlık zarar açıkladı. Alphabet 50 milyar dolarlık hisse geri alım programı açıkladı. Bir başka Amerikan teknoloji devi Microsoft da satışlarını bulut bilişim iş kolunun da etkisiyle %41,7 artırdı ve birinci çeyrekte 41,7 milyar dolara yükseltti. Starbucks ABD’de hızlı satış artışı kaydetse de pandemi etkisiyle global satışlarını %19 artırabildi ve bu rakam tahminin altında kaldı. Türkiye’de ise Tofaş, net karını yıllık %78, Aselsan ise %34 artırırken TAV %32 yıllık hasılat düşüşüne karşın 547,9 milyon lira net kar elde etti.

Piyasalar

Küresel şirketlerin güçlü bilançolarına rağmen yatırımcının risk iştahını Fed öncesi artan ABD tahvil getirileri dengeliyor. ABD 10 yıllık tahvil getirisi %1,62’ye yükselirken Amerikan hisse vadelileri ılımlı yükselişler kaydediyor. S&P 500 vadelileri %0,1, Nasdaq 100 vadelileri %0,2 yükseliyor. Asya’da Japon Topix %0,5 değer kazanırken Güney Kore Kospi %0,9 geriliyor. Bloomberg Dolar Endeksi Fed öncesi ılımlı yükselişlerini sürdürüyor. Endeks %0,1 yukarıda. Gelişen ülke para birimleri Fed öncesi hafif düşüşler kaydediyor. Dolar/TL %0,1 yükselişle 8,22’den işlem görüyor. Bugün Fed faiz kararının yanısıra ECB Başkanı Christine Lagarde’ın, 17:00’de Aspen Enstitüsü tarafından düzenlenen online etkinlikteki konuşması izlenecek. Türkiye’de ise ilk birinci çeyrek Türk bankası bilançosu olarak Akbank takip edilecek.

Virüs Gelişmeleri

Dünya çapında 148 milyon toplam vakanın, 3,13 milyon can kaybının aşıldığı koronavirüs pandemisinde gözler Hindistan’da yaşanan trajedide. Ülkede bugün de yeni bir eşik aşılarak toplam can kaybı sayısında 200 bin rakamı geçildi. ABD Başkanı Joe Biden Hindistan’a aşı göndermek istediklerini belirtirken teslimat için bir tarih vermedi. Rusya Sputnik V aşısı için Brezilya sağlık otoritelerinin onay vermemesini protesto etti. ABD’li kuruluş CDC, Johnson & Johnson aşısı ile ilişkili olduğundan şüphelenilen iki pıhtılaşma vakasını incelemeye aldı. CDC’ye göre aşılaması tamamlanan Amerikalılar küçük gruplar halinde maskesiz bir araya gelebilir. Dünyada toplam 1,06 milyar doz aşılamaya ulaşıldı. Türkiye’de ise 8,49 milyonu ikinci doz olmak üzere 22 milyona yakın doz aşı yapıldı.

 

 

Kaynak: Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler