Sosyal Medya

Ekonomi

Piyasa ve Döviz Haberleri: Güvercin FED

Dün Türk mali piyasaları da, küresel mali piyasalar da sakin ve dar bir bantta salınarak, gece geç saatlerde açıklanacak FED’in…

Piyasa ve Döviz Haberleri: Güvercin FED

Dün Türk mali piyasaları da, küresel mali piyasalar da sakin ve dar bir bantta salınarak, gece geç saatlerde açıklanacak FED’in olağan FOMC toplantısının sonucunu bekledi.

Dün gün içerisinde, USDTRY kuru önemli bir teknik seviye olan 8,18 etrafında gün boyu salındı. Bir ara, Milli Savunma Bakanlığı’nın, Adana’daki İncirlik Üssü ile ilgili – üzerindeki tüm tesislerle birlikte mülkiyetinin Türkiye Cumhuriyeti devletinde bulunduğu yönünde – haberlere yansıyan açıklamaya paralel  kısa soluklu dalgalansa da, piyasalar gelişmeye önemli bir anlam yüklemek istemedi.

Yurtdışı piyasalarda ise, FED’in gece geç saatlerde açıklanacak toplantısı öncesinde hafif de olsa tedirgin seyir gün boyu korundu. Özellikle, piyasaların risksiz faiz olarak kabul ettiği barometre konumunda ABD 10 yıllık tahvil faizinin hızla toplantı öncesi %1,66 seviyesine kadar yükselmesi, kıymetli madenler ve kripto para birimleri üzerinde gün içinde baskı kurdu.

Tahminlere paralel ne tahvil alım programında ne de para politikası duruşunda önemli bir söylem değişikliğine gidilmedi. Toplantı ardından mikrofon karşısına geçen FED Başkanı Powell, bırakın faiz artırma ile ilgili bir ipucu vermeyi, tahvil alım programının azaltılmasının bile şu aşamada gündemde olmadığını söylemesi, müziğin sesinin tekrar açılarak piyasaları tekrar ‘parti’ havasına soktu.

Powell’ın güvercin duruşuna bağlı olarak, ABD 10 yıllık tahvil faizleri gün içinde %1,66 seviyesine varan yükseliş sonrası hızla %1,60 seviyesinin kıyısına kadar geri çekildi.

Yeni gün başlangıcında iyimserlik tüm piyasalarda korunuyor. Güne merhaba diyen Asya borsalarında hakim renk yeşil olurken, ABD borsalarının vadeli işlemlerinde ise yükseliş eğilimi görülüyor. Risk iştahının göstergesi konumunda Nasdaq borsası (vadeli işlemler) %1 artıda.

Elbette, ABD 10 yıllıkların korkulan bir şekilde FED sonrası yükselişe geçmemesi, kıymetli madenler üzerindeki baskıyı da bir nebze olsun aldı. Gümüş 50 günlük ortalamaların hemen üzerinde, çekim gücünden kurtulmaya çalışarak savaşını devam ettirirken, altın da benzer bir şekilde savunma hattını güçlendirerek daha yukarıya yürümeye çalışıyor (bakınız grafik).

Powell’ın istihdam sorununa dikkat çekip tonunu oldukça yumuşak (güvercin duruş) kullanması, ABD dolarının sepet değeri olan DXY üzerinde de baskı kurdu. DXY düşüşünü 4. haftaya taşırken, EUR/USD paritesi 1,2150 seviyesine varan bir yükseliş kaydetti. 1,20 seviyelerinin diplerinden taşıdığımız EUR/USD uzun pozisyonumuz devam ediyor. İz süren stop ile arkadan ve uzaktan yükselişe eşlik ediyoruz.

Veri takviminde bugün TCMB yılın ikinci Enflasyon Raporu’nu yayımlayacak. Saat 10:30’da başlayacak sunum ve Bankanın enflasyon tahminleri mali piyasalar üzerinde etkili olacak.

Türkiye cephesinde, pandemi ile mücadelede kapsamında bayram tatili sonrasına kadar devam edecek tam kapanma bugün başlıyor.

Gözler bir diğer taraftan, Cenevre’de devam eden ve bugün sonuçlanacak 5+1 gayri resmi Kıbrıs Konferansını takip ediyor. Görüşme sonrası bir açıklama yapılması bekleniyor.

Veri takvimi ise bugün oldukça kabarık görünüyor. İçeride, ekonomik güven endeksi, turizm gelirleri, dış ticaret dengesi, dışarıda ise, Almanya işsizlik, ABD öncü Q1 büyüme verileri, bekleyen konut satışları vr her hafta Perşembe günü olduğu üzere ABD’de işsizlik maaşı başvuruları ve TCMB para ve banka istatistikleri takip edilecek.

 

 

Kaynak: iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler