Sosyal Medya

Gündem

Piyasa Bülteni | Türk Lirası: Keşfedilmemiş sularda seyreden bir para birimi

Son haftalarda dile getirdiğimiz endişelerin pek çoğu hayat bulmaya başladı. Bundan sonrası için sadece temkinlilik dozunu artırmada fayda olduğunu söyleyerek bugünkü bültenmizi…

Piyasa Bülteni | Türk Lirası: Keşfedilmemiş sularda seyreden bir para birimi

Son haftalarda dile getirdiğimiz endişelerin pek çoğu hayat bulmaya başladı. Bundan sonrası için sadece temkinlilik dozunu artırmada fayda olduğunu söyleyerek bugünkü bültenmizi pek de uzatmayacağız.

Hatırlarsanız, dün bültenimizin ana konusu, küresel arenada yaşanan tedarik krizi idi. Bu noktada çip kıtlığından gıda fiyatlarına, hatta Avrupa ve Çin’de yaşanan enerji krizine kadar geniş bir pencereden konuyu ele almış, küresel mali piyasalarda bunun yansımasının merkez bankalarının da gördüğü kadar geçici olmadığını, enflasyonun ve beraberinde yaşanan stagflasyon krizini derinlemesine işlemiştik.

Mesale, son günlerde peş peşe konuşan önde gelen merkez bankası başkanları, enflasyonun geçici olduğunu yinelerken, yaşanan tedarik krizinin etkilerinin her geçen gün piyasalarda kuvvetli bir şekilde sürmesi, enflasyonun sanıldığı kadar geçici değil ‘kalıcı’ olabileceği kaygısını perçinliyor.

Dün bu bağlamda, piyasanın tepkisi oldukça sert oldu. ABD dolarının piyasa kuru olan (sepet) DXY son 1 yılın en yüksek değerini ulaşarak uzun bir süredir yatay ve dinlenen seyrine son verdi (bakınız grafik).

Kıymetli madenlerdeki görünümden hoşlanmadığımızı haftalardır paylaşıyoruz. Aşağıdaki grafikten de görülebileceği üzere, dün gümüşün ons fiyatı bir günde %4 düştü. Okurlarımız hatırlayacaktır, sene başı büyük bir umutla aldığımız gümüş pozisyonumuzdan Haziran ayında 28 dolar seviyesinden çıkarak enerji sektörüne geçiş yapmıştık.

Enerji sektöründe yaşanan sıkıntıları günlerdir bültenimizde paylaşıyoruz. Hafta içinde, Brent cinsi petrolün varil fiyatı 80,8 dolar seviyesine yükselerek son 3 senenin; doğalgazın ise son 7,5 senenin zirvesini test ettiğini paylaşmıştık. Dünyada yaşanan tedarik zorlukları bir tarafta, Avrupa’da artan gaz fiyatlarının stoklarla birlikte tarihi düşük seviyelerde olmasının da gölgesinde, enerji krizinin Euro Bölgesi’ndeki ekonomik toparlanmanın gücüyle ilgili endişeleri artırması ile dün ortak para birimi EURO dolar karşısında 14 ayın en düşük seviyesine geriledi. Sterlin, benzer bir şekilde, işlevsiz kalan akaryakıt istasyonlarına paralel ve doların değer kazanmasına boyun eğerek dün 1,34 seviyelerinin diplerine kadar gerileyerek senenin en düşük seviyesini test etti.

Bu gelişmeleri normal bir durum olarak okumak veya adlandırmak pek de kolay değil. Elbette, içeride de bunun yansıması pek hoş olmadı. TCMB’nin zamansız ve beklenenden daha fazla yapmış olduğu faiz indirimi, hatta devamının da yolda olduğu endişesine paralel günlerdir Başkan Ağbal’ın görevinden alınması ardından test edilen 8,88 zirvesini aşmaya çalışan USDTRY, dün gece saatlerinde 8,9490 seviyesini test ederek yeni bir rekor daha imza attı. Geminin keşfedilmemiş sularda seyretmeye devam etmesini, bu kadar sıkıntılı (küresel) bir dönemde olası görüyoruz. Basit bir anlatımla, risklerin yukarı yönlü olduğunu düşünüyoruz.

Yatırımcılar, flight to quality -riskli pozisyonlardan uzaklaşıp kaliteye kaçışı- çerçevesinde ABD Doları’na güvenli liman edası ile sarılmaya devam etmesi durumunda, 10 yıllık tahvillerin yukarıda %1,80 seviyesine kadar ilerleme kaydedeceğini düşünüyoruz. Bunun da DXY cephesinde karşılığı 96 seviyelerine denk geliyor.

Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Putin ile dün 3 saat süren görüşmesi sonrası herhangi bir basın toplantısı da düzenlenmedi; henüz somut bir haber ya da açıklama da göremedik. S-400 konusu, Suriye / İdlip konusu ve doğalgaz fiyatlarının ön planda olduğunu düşünüyoruz.

Küresel mali piyasalardaki olumsuz havaya paralel, bir önceki gün sert gerileyen ABD borsaları, dün geceyi önemli bir değişim kaydetmeden tamamladı. Risk iştahındaki azalma ve doların bu yılın en değerli seviyesine yükselmesi sonrası, piyasa oyuncuları, oyunu, orta saha hatta defans ağırlıklı bir yerde kurmaya çalıştıklarını gözlemliyoruz.

ABD borsalarının yatay seyrine paralel bu sabah Asya piyasalarında hava kararsız. Kore ve Japonya borsaları hafif gerilerken, diğer bölgelerde hafif çaplı yükselişler görüyoruz. Mali piyasaların gündeminde bugün içeride dış ticaret verileri ve PPK toplantı özetleri ve her Perşembe olduğu üzere haftalık para ve banka istatistikleri takip edilebilir. Dışarıda ise veri takvimi kalabalık. Ayın son gününde, Almanya işsizlik ve TÜFE enflasyonu, İngiltere büyüme,  ABD’de ise büyüme, işsizlik maaşı başvuruları ve Chicago PMI verisi takip edilebilir.

Volatilitenin yüksek olduğu ve risklerin arttığı bir dönemden geçiyoruz. Temkinli ve tedbirli olmaya devam etmekte fayda görüyoruz.

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler