Sosyal Medya

Borsa

Piyasa Bülteni | Güvenli limana sığınma isteği: ABD 10Y faiz 4,5 ayın dibinde

ABD piyasalarının hafta başı 1 günlük tatilden dönmesi sonrası küresel mali piyasaların adeta ahengi bozuldu. Küresel çapta yatırımcılar, riskin arttığı dönemlerde,…

Piyasa Bülteni | Güvenli limana sığınma isteği: ABD 10Y faiz 4,5 ayın dibinde

ABD piyasalarının hafta başı 1 günlük tatilden dönmesi sonrası küresel mali piyasaların adeta ahengi bozuldu.

Küresel çapta yatırımcılar, riskin arttığı dönemlerde, likit olmasının yanı sıra, güvenli liman özelliğiyle de ABD 10 yıllık tahvillerine sığınmak istiyor. Takdir edersiniz ki, 10 yıl vadeli gösterge konumunda olan bu tahvilleri de almak için dolara ihtiyaç var. Alınan tahvilin faizi düşüyor, fiyatı ise yükseliyor.

Küresel mali piyasalarda, bu ‘sığınma’ isteği son günlerin adeta gündemi olmuş durumda. ABD 10 yıllık tahvilin getirisi dün de bültenimizde öne çıkardığımız üzere %1,2960 seviyesine kadar gerileyerek son 4,5 ayın en düşük seviyesini test etti. Teknik manada, gelinen seviyeyi oldukça önemsiyoruz. Aşağı geçilmesi durumunda bir ihtimal de olsa %1,20 seviyesi gündeme gelebilir lakin ana senaryomuzun bu olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim (bakınız grafik).

FED, ultra düşük faiz ortamından (kulaklardan fışkıran paralar ve yok denecek kadar az faizler) çıkmaya çalışırken, bunun da sinyallerini vermeye başlamışken, piyasa faizinin sert bir şekilde gerilemesi, FED’in politika duruşu ile de enflasyon dinamikleri ile de tezat oluşturuyor. Bültenlerimizde, birkaç ay önce %1,97 seviyesine doğru 10 yıllık faizin enflasyon tehdidi ile ve FED’in tonunu sertleştirmesi ile hareket etmesini beklediğimiz paylaşırken, gelişmeler ise tam ters tarafa oldu! Kafalar net değil!

Gelinen noktada, ABD tahvili almak için gereken dolar, doların piyasa kurunu yani DXY’yi yukarıya itiyor. Ya da, dolara olan bu talep ve gerileyen piyasa faizleri, FED’in duruşunu agresifleştirebileceği endişesi yaratarak ilave dolar talebi yaratıyor. Hangisi tavuk hangisi yumurta biz de bilmiyoruz ama DXY’nin bu sabah, yine dün bültenimizde ön plana çıkardığımız üzere 92,8 seviyesine kadar gelip dayandığını görüyoruz. Bu seviyenin üzeri başka bir dünya ve doların ateşini, haliyle de küresel piyasaların ateşini yükseltebilir (bakınız grafik).

Dün bu bağlamda, gözler, akşam saatlerinde, FED’in bir önceki toplantısının tutanaklarına çevrildi. FED’in politika yapıcıları, gerçekten de tahvil alımlarının azaltılması konusunu gündeme taşımış, tartışmış, lakin bunun için henüz koşulların olgunlaşmadığına kanaat getirilmiş. Bu yönüyle bakıldığında, piyasa etkisinin de pek de fazla olmadığını söyleyebiliriz.

DXY’nin yükselmesi ile dün EUR/USD paritesi 1,18; GBPUSD paritesi ise 1,38 seviyesinin altına geriledi. Özellikle EUR cephesinde, bugün Avrupa Merkez Bankası’nın yeni para politikası stratejisini ve akabinde 14:30’da Başkan Lagarde’nin sunumunu takip edeceğiz.

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ile OPEC+ olarak bilinen Rusya da dahil olmak üzere müttefikleri arasındaki görüşmelerin, fiili lider Suudi Arabistan’ın Birleşik Arap Emirlikleri’nin üretimi artırma taleplerini reddetmesi üzerine herhangi bir mutabakata varılamadan yine ‘dağıldı’. Petrol üretim artışı konusunda bir mutabakat çıkmaması, daha doğrusu herhangi bir mutabakata varılamaması, Pazartesi günkü rekor kapanıştan bu yana Brent cinsi ham petrolün %5’den fazla değer kaybetmesine neden oldu (bakınız grafik).

Altın ve gümüşün ons fiyatlarında saman alevi tarzı yaşanan hafta içi parlama, doların elinin güçlenmesi ile maalesef kalıcı olamadı. Gümüş bir kez daha 26 doların altına inerken, altın da 1,800 doların altına geri çekildi. Gümüşte 25,30-25,50 seviyelerine varan bir geri çekilme, teknik olarak mümkün görünüyor.

Kripto paraların amiral gemisi, kritik 36,600 seviyesinin altında ve teknik manada sıkışma alanının içinde salınmaya devam ediyor. Olası 41bin dolar seviyesine kadar yükselişi formasyon dahilinde kabul edip, aşağıda 21,000 dolar seviyesinin teknik manada hedef bölgesi olduğuna inanarak, kenarda beklemeye devam ediyoruz (bakınız grafik).

Küresel mali piyasalar yeni güne de temkinli bir eğilim kaydederek başlıyor. Sabah günü bitirmeye çalışan Asya borsaları da, ABD borsalarının vadeli işlemleri de kırmızılara büründü. Gözler, ABD tahvil faizinin %1,30 seviyesinin altına inip inmeyeceği ve beraberinde Dolardaki değerlenmenin (DXY) 92,8 seviyesinin üzerine çıkıp çıkmayacağı üzerinde olacaktır.

Veri akışında, içerde, her Perşembe olduğu üzere TCMB’nin haftalık para ve banka, menkul kıymet raporlarını takip ederek yurtiçi ve yurtdışı yatırımcıların TL varlıklara ilgisini ya da ilgisizliğini anlamaya çalışacağız. USDTRY kurunda göreceli olarak sakin seyir devam ediyor. Teknik anlamda, önümüzdeki hafta için aşağıda 8,65 seviyeleri önem arz edecektir! Vakti gelince detaylandırıcağız.

Makro cephede ise bugün ABD’de her Perşembe olduğu üzere haftalık işsizlik maaşı başvuruları takip edilebilir.

 

 

Kaynak: iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler