Sosyal Medya

Döviz

Piyasa Bülteni: Gözler GSYH Büyüme Verisinde ve Kabine Toplantısında

ABD ve İngiltere piyasalarının tatil olduğu haftanın ilk gününde,yurt içinde GSYH verileri ve Kabine toplantısı izlenecek. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu…

Piyasa Bülteni: Gözler GSYH Büyüme Verisinde ve Kabine Toplantısında

ABD ve İngiltere piyasalarının tatil olduğu haftanın ilk gününde,yurt içinde GSYH verileri ve Kabine toplantısı izlenecek.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors(S&P),yıllık takviminde cuma günü görülen Türkiye için bir değerlendirme raporu yayımlamadı.

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İsviçre’nin Cenevre kentinde ilk kez yüz yüze yapacağı görüşmede insan hakları ihlallerini gündeme getireceğini ifade etti.

Beyaz Saray altyapı, eğitim ve iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik harcamaları arttıracak 6 trilyon dolarlık bütçe teklifini açıkladı.

Çin’de imalat sektöründü büyüme Mayıs ayında, ham madde maliyetlerinin2010’dan bu yana görülen en hızlı artışı göstermesinin etkisi ile, düşüşgösterdi.

Çin Merkez Bankası yuan için ABD Doları karşısında günlük hareket bandıorta noktasını son 3 yılın en yüksek seviyesinde belirledi. Ticaretağırlıklı kur sepeti endeksi de 2016’dan bu yana görülen en düşük seviyeye indi.

ABD Enerji Bakanlığı’na bağlı Enerji Bilgi İdaresi (EIA) verilerine göre, İran enerji sektörüne uygulanan yaptırımlara rağmen Mart ayında İran’dan 1 milyon 33 bin varil petrol ithalatı yapıldı.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, G7 maliye bakanları ve merkez bankası başkanları ile Cuma günü yaptığı toplantıda, pandeminin ardından güçlüve kalıcı bir toparlanmanın desteklenmesi için daha fazla mali desteksağlanmasının önemine işaret etti.

-Yurt İçi Gündem..

Yurt içinde yeni haftaya önemli bir veri ile başlanacak. TÜİK, yılın ilk çeyrek dönemine ilişkin GSYH rakamlarını açıklayacak (10.00). Türkiye ekonomisi geçen yılın son çeyreğinde yüzde 5,9, yılın tamamında yüzde 1,8 büyümüştü. Foreks anketine katılan 16 ekonomistin2021 yılının 1.çeyreği için GSYH medyan tahmini yüzde 6,6, 2021 yılı için ise yüzde 5,5 büyüme yönünde oluştu.

Yurt içinde bir diğer önemli gündem maddesi Kabine toplantısı olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kademeli normalleşme takvimini açıklarken, yasakların kalkacağı tarih olarak 1 Haziran’ı işaret etmişti. Kabine’nin iki hafta aradan sonra toplanarak kademeli normalleşme ile ilgili yeni adımları atması bekleniyor. Saat 15.00’te başlayacak toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamayapması bekleniyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Yunanistan temaslar da yakından takip edilecek.

TÜİK aynı saatte motorlu kara taşıtları verilerini de açıklayacak.

-Yurt Dışı Gündem..

Almanya’dan gelecek enflasyon verileri, Avrupa’nın en ön plana çıkangündemi olacak (15.00). Almanya’da Nisan ayında enflasyon aylık yüzde0,7, yıllık yüzde 2,0 artış göstermişti. İspanya, Portekiz, Slovenya,İtalya tüketici fiyatları da gündemde yer alıyor.

OECD’nin 37 üye ülkeye ilişkin tahminlerini içeren “Ekonomik GörünümRaporu” açıklanacak (12.00).

ABD ve İngiltere piyasaları tatil nedeniyle kapalı olacaklar.

 

 

Kaynak: foreks.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler