Sosyal Medya

Piyasa

Perakendede son üç ayda işlerin gelişimi kötüleşti

TEPAV Perakende Güven  Endeksi (TEPE), Ağustos 2021’de bir önceki aya göre 0,4 puanlık, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise…

Perakendede son üç ayda işlerin gelişimi kötüleşti

TEPAV Perakende Güven  Endeksi (TEPE), Ağustos 2021’de bir önceki aya göre 0,4 puanlık, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 2,0 puanlık azalışla -17,2 puan değerini aldı.

TEPAV’dan yapılan açıklamaya göre, TEPE’nin geçen yıla kıyasla azalışında geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu göstergesindeki kötüleşme ile mevcut stok düzeyinin normalin üzerinde olduğuna yönelik değerlendirmelerin artması etkili oldu. “Elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” sektörü Ağustos ayında perakende güveni en fazla artan sektör oldu. Bölgeler bazında incelendiğinde ise Ağustos ayı perakende güveninde en fazla artış Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi’nde görüldü. 2021 yılı genelinde Türkiye’de perakende güveninde bir toparlanma gözlenmezken, Ağustos ayı itibarıyla AB-27 ve Euro Bölgesi ile kıyaslandığında azalış görülen üç ülkeden biri Türkiye oldu.

Perakende güveni geçen yıla göre 2 puan geriledi, geçen aya göre değişim ise sınırlı

TEPE değeri, Ağustos 2021’de -17,2 puan değerini alarak geçen yılın aynı dönemine göre 2,0 puan, geçen aya göre 0,4 puan azaldı. TEPE değerinin yıllık değişiminde geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu göstergesindeki 6,3 puanlık kötüleşme etkili oldu. Diğer taraftan, mevcut stok düzeyinin normalin üstünde olduğu yönündeki 0,4 puanlık değişim endekse olumsuz yansıdı.

Perakendecilerin satış beklentisi bir önceki aya kıyasla azaldı

Önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentilerinin denge değeri Ağustos 2021’de -7,9 puan oldu. Buna göre önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentileri, bir önceki aya göre 2,8 puan azalırken, bir önceki yılın aynı ayına göre 0,9 puan arttı.

Ağustos 2021’de TEPE anketi katılımcılarının yüzde 28,3’ü önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, yüzde 38,9’u işlerinde kötüleşme beklediğini belirtti. İşlerinde bir değişiklik beklemeyenlerin oranı ise yüzde 32,9 oldu.

İşlerin durumuna ilişkin değerlendirmeler geçen yıla ve geçen aya kıyasla kötüleşti

İşlerin (geçen yılın aynı dönemine göre) durumuna yönelik değerlendirmeler, Ağustos 2021’de -44,9 puan değerini alarak Temmuz 2021’e göre 2,9 puan, Ağustos 2020’ye göre 0,4 puan azaldı.

Ağustos 2021’de TEPE anketi katılımcılarının yüzde 15,3’ü geçen yılın aynı dönemine göre işlerinde artış olduğunu belirtirken, işlerinde düşüş olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 60,1 olarak belirlendi. Geçen yıla göre işlerinde bir değişiklik olmadığını belirtenlerin oranı ise yüzde 24,6 oldu.

Perakende güveni en fazla “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” sektöründe arttı

Perakende güvenine alt sektörler itibarıyla bakıldığında, Ağustos 2021’de, geçen yılın aynı dönemine göre “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar”, “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri”, “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri” ve “diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)” sektörlerinde artış gerçekleşirken, “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı”, “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” ve “motorlu taşıtlar” sektörlerinde azalış oldu.

Perakende güveni en çok Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi’nde arttı

Perakende güvenine bölgeler itibarıyla bakıldığında, Ağustos 2021’de, geçen yılın aynı dönemine göre Kuzeydoğu Anadolu, Orta Anadolu, Doğu Marmara, Ortadoğu Anadolu ve Batı Anadolu bölgelerinde arttı; Batı Karadeniz, Akdeniz, Batı Marmara, Ege, Güneydoğu Anadolu, İstanbul ve Doğu Karadeniz bölgelerinde ise azaldı. En fazla azalış -19,5 puan ile Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yaşandı.

Perakendede geçtiğimiz üç ayda işlerin gelişimi kötüleşti

TEPE anketine soru bazında bakıldığında, Ağustos 2021’de, “önümüzdeki 3 ayda satış ve istihdam beklentileri” dışındaki tüm değerlendirme ve beklentiler Ağustos 2020’ye kıyasla olumsuz yönde değişti. Bir önceki aya kıyasla bakıldığında ise “mevcut stok düzeyi” değerlendirmeleri iyileşirken, “önümüzdeki 3 ayda satış fiyatı beklentisi” azaldı ve diğer değerlendirme ile beklentiler kötüleşti.

AB’de perakende güveni geçen yıla göre arttı

AB-27 Perakende Güven Endeksi, Ağustos 2021’de 5,1 puan değerini aldı. AB-27’de perakende güveni bir önceki aya göre 0,1 puan azalırken, geçen yılın aynı dönemine göre ise 14,3 puan arttı ve sene başından beri gözlenen iyileşme eğilimini korudu. TEPE’de ise düşük seviyeler korunurken AB-27 ve Euro Bölgesi’nden olumsuz yönde ayrıştı.

Perakende güveninde Türkiye, Ağustos 2021’de AB-27 ve Euro Bölgesi’nin önemli ölçüde gerisinde kaldı

Türkiye’nin Perakende Güven Endeksi AB-27 ve Euro Bölgesi ülkeleri ile karşılaştırıldığında, Ağustos ayında geçen yıla göre en fazla artış gösteren ülkeler Malta, Karadağ ve İspanya oldu. Bölge ortalamalarındaki değişim AB-27’de 14,3 puana, Euro Bölgesi’nde ise 15 puana ulaştı, Türkiye ise endeks değeri azalan üç ülkeden biri oldu. Bir önceki aya göre gelişmeler değerlendirildiğinde, en yüksek artış Malta ve İrlanda’da yaşandı; bölge ortalamaları ise AB27’de ise -0,1 puan, Euro Bölgesi’nde 0,2 puan oldu. Türkiye’nin AB-27 ve Euro Bölgesi’ne kıyasla olumsuz ayrıştığı görüldü.

Konya’da perakende güveni Türkiye genelinden daha iyi performans sergiledi

TEPAV ve Konya Ticaret Odası (KTO) iş birliğinde hazırlanan Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE), Ağustos 2021’de geçen yılın aynı dönemine göre 25,1 puan, bir önceki aya göre ise 9,9 puan artışla 12,4 puan değerini aldı. KOPE, Ağustos ayında Türkiye genelinden ve AB-27’den daha iyi performans sergiledi.

 

 

 

Kaynak: foreks.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler