Sosyal Medya

Borsa

Nassim Nicholas Taleb Bitcoin konusundaki duruşunu tersine çevirdi

“The Black Swan”ın yazarı, New York Üniversitesi Tandon Mühendislik Okulu’nda risk mühendisliği profesörü ve Universa Investments’ın bilimsel danışmanı olan Nicholas…

Nassim Nicholas Taleb Bitcoin konusundaki duruşunu tersine çevirdi

“The Black Swan”ın yazarı, New York Üniversitesi Tandon Mühendislik Okulu’nda risk mühendisliği profesörü ve Universa Investments’ın bilimsel danışmanı olan Nicholas Taleb, yakın tarihli bir makalesinde, en büyük kripto para birimi olan Bitcoin’in, enflasyona karşı bir korunma ve güvenli bir liman yatırımı olarak kavramlarını karşılayamadığını söyledi.

Yaptığı açıklamada “Finansal tarihte çok az varlık, Bitcoin’den daha kırılgan olmuştur” dedi.

Taleb daha önce Bitcoin hakkında, özellikle de insanların döviz kurlarını yönetmek için piyasalardaki sermaye kontrollerini aşma potansiyeli hakkında daha olumlu konuşmuştu. 2018’de “Bitcoin Standardı”nın önsözünde kripto parayı “ilk organik para birimi” ve dünya para birimleri üzerindeki hükümet kontrolüne karşı “bir sigorta poliçesi” olarak adlandırmıştı.

Bir istatikçi ve eski bir nicel tüccar olan Taleb, Haziran ayı sonlarında yayınlanan “Bitcoin, Currencies and Fragility” başlıklı son makalesinde, Bitcoin’in “tam olarak sıfır” değerinde olduğunu, çünkü onu korumak için sürekli bir miktar ilginin gerektiğini belirtti.

Buna karşılık, “altın ve diğer değerli metaller büyük ölçüde ilgi istemiyor, tarihsel olarak bakıldığında ufukta bir bozulma yaşamıyor ve fiziksel özelliklerini zaman içinde yenilemek için ayrıca bir bakım gerektirmiyor” dedi.

Taleb, Mart 2020’de Bitcoin’in borsaya oranla daha fazla düştüğünü ve “büyük likidite enjeksiyonu üzerine” onunla birlikte toparlandığının altını çizdi. Bu durumun, “sistemik riske karşı koruma olarak kullanılamayacağına dair yeterli bir kanıt sağladığı” yorumunu yaptı. Bitcoin’in likiditeye cevap verme eğiliminde olduğunu ve internetin bölgesel bir kesinti yaşaması durumunda, özellikle de finansal bir çöküş sırasında meydana gelmesi durumunda ne olacağının belirsiz olduğunu söyledi.

Taleb, Bitcoin’in ” yaşamı boyunca %60 ila %100 arasında yüksek bir oynaklık sürdürdüğünü” belirtirken, bu dalgalanmaların, kripto para birimlerinin paranın yerini alamayacağı anlamına gelmediğini dile getirdi.

Gazetesinde, “Hükümetsiz en az bir gerçek para birimine sahip olmak gerçekten arzu ediliyo” diye yazan Taleb “Yeni para biriminin, ağırlıklı bir mal ve hizmet sepetini minimum hatayla takip ederek bir değer deposu olarak daha çekici olması gerekiyor” dedi. Taleb, Bitcoin’in bir para birimi olmak için bir miktar istikrar ve kullanılabilirliğe sahip olmasının gerekeceğini vurguladı.

Bitcoin fiyatı geçtiğimiz Salı sabahı yaklaşık 32.000 dolar seviyesindeydi. Haziran ortasında ise kısa bir süre 40.000 dolara dokunduktan sonra yaklaşık bir aydır 32.000 ile 36.000 dolar arasında seyrediyor.

CryptoCompare’e göre, kripto para borsası verileri, Bitcoin ticaretinin bu yılın Haziran ayında %40’tan fazla düştüğünü gösteriyor. Aynı ayda, Bitcoin fiyatı 28.908 dolara kadar düşmüştü.

Yine de, Haziran ayı hacmi, Kaiko verilerine göre şimdiye kadar kaydedilen en iyi beş aylık hacimde yer alıyor.

 

 

Kaynak: cnbc.com

Çeviri: Cem Cetinguc

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler