Sosyal Medya

Piyasa

İş Yatırım: Fed sonrası Eurotahvili ve CDS Fiyatlamaları

ABD hazine tahvillerinde yaşanan yükselişin ardından, piyasanın odaklandığı FOMC toplantısında Fed Başkanı Powell’in daha güvercin yönde açıklamaları sonrasında endeksler büyüme…

İş Yatırım:  Fed sonrası Eurotahvili ve CDS  Fiyatlamaları

ABD hazine tahvillerinde yaşanan yükselişin ardından, piyasanın odaklandığı FOMC toplantısında Fed Başkanı Powell’in daha güvercin yönde açıklamaları sonrasında endeksler büyüme beklentileriyle işlem görürken, gelişmekte olan ülke kıymetleri de Fed’in erken faiz artışı yönünde görüşü olmaması ile rahat nefes aldı.

Buna rağmen, ABD hazine tahvil getirilerinde yükselişin devamı, piyasanın iyimser beklentilerinin önüne geçerek baskı yaratmaya devam etti. Türkiye Merkez Bankası’nın, beklentinin üzerinde 200 baz puan faiz artışına gitmesi Türk kıymetlerinde pozitif ayrışma yaratarak getirileri aşağı çekti. Beş yıllık ülke risk primi de bir önceki gün gördüğü zirveye göre yirmi baz puanın üzerinde aşağı gelerek 305’e çekildi.

 

Türk hazine eurotahvilleri haftaya alıcılı başladıktan sonra, FOMC öncesi piyasada yaşanan pozisyon azaltmaların da etkisiyle satış gördü. FOMC toplantısının ardından, lokal tarafta 200 baz puanlık faiz artışı tahvil getirilerini 10-15 baz puan aralığında aşağı çekti. Yabancıların bir çok vadede aktif olduğu gözlemlenirken, orta vade kıymetler daha yoğun işlem gördü. Sabah 6% seviyesinin üzerinde işlem gören on yıl vadeli kıymet 5,92%’ye daralırken, beş yıl vadede getiriler 4,65% bölgesinde işlem gördü. Şirket tarafı hafta genelinde kuvvetli kaldı, yabancılar 2022 ve uzun vade sermaye benzeri kıymetlere daha yoğun talep gösterirken, beş yıl vadeli senior kıymetlerde de alım talepleri öne çıktı.

 

ABD hazine tahvilleri hafta ortasına kadar daha çok 1,60-1,64% aralığında işlem gördü. Powell’in, artan getirilerden rahatsızlık duyulmadığı ve faiz artışı için istihdamın cari seviyelerden çok daha yüksek olması gerektiğine tekrar vurgu yapması piyasanın enflasyon beklentilerini ön planda tutmaya devam etmesine etki ederek, tahvillerden çıkışın devam etmesini sağladı. On yıl vadeli kıymet 1,75% seviyesine genişlerken, uzun vade tahvil 2,50% ile 2019’dan bu yana en yüksek getiriye yükseldi. Alman tahvilleri hafta genelinde ABD hazine tahvillerine göre daha hafif satış görürken, ABD- Alman on yıl vade getiri farkı 200 baz puana yükselerek pandemi öncesi seviyelerini gördü.

 

 

Dr Cüneyt Akman: Merkez Bankası faiz arttırdı! Bu hamle gerekli miydi, sorunları çözer mi?

 

FÖŞ:  ABD Tahvil Faizleri NİYE Türkiye İçin Önemli?

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler