Sosyal Medya

Piyasa

Goldman Sachs: Brent petrol yıl sonuna kadar 90 dolara ulaşacak

Goldman Sachs’ın enerji araştırmaları başkanına göre, talep toparlanırken arz kısıtlı kalırken petrol fiyatları önümüzdeki yıllarda daha yüksek seviyelerde kalabilir. Kıdemli…

Goldman Sachs: Brent petrol yıl sonuna kadar  90 dolara ulaşacak

Goldman Sachs’ın enerji araştırmaları başkanına göre, talep toparlanırken arz kısıtlı kalırken petrol fiyatları önümüzdeki yıllarda daha yüksek seviyelerde kalabilir.

Kıdemli emtia stratejisti Damien Courvalin, piyasanın daha yüksek fiyatlar gerektirdiğini ve Goldman Sachs’ın brent ham petrol için önümüzdeki birkaç yıl tahmininin varil başına 85 dolar olduğunu söyledi. Courvalin  perşembe günü CNBC’nin “Street Signs Asia’ya verdiği demeçte, “Bu durum, gaz için geçici bir kış şoku değil, Petrol fiyatlarının yeniden yükselmesinin başlangıcı” dedi.

Goldman Sachs’ın tahmini, Brent petrolün yıl sonuna kadar varil başına 90 dolara ulaşması yönünde.

ABD ham petrol vadeli işlemleri %1.26 artışla varil başına 81.45$’a yükselirken, uluslararası gösterge Brent ham petrol vadeli işlemleri %1.24 artışla Asya’da varil başına 84.21$’dan işlem gördü.

Courvalin, petrol piyasasının “on yıllardır gördüğümüz en uzun açığında” olduğunu ve talebin kışın arzı geçmeye devam edeceğini söyledi. Talep artarken petrol arzında yukarı yönlü yatırım eksikliği, en azından önümüzdeki yıl “sürekli yüksek fiyatlara” işaret ediyor, yorumunu yaptı. Stratejist“Potansiyel çok yıllı açıklarla ve önemli ölçüde daha yüksek fiyatlar riskiyle karşı karşıyayız” dedi.

Courvalin, arzın talepten daha hızlı daralması nedeniyle fiyatların rekor seviyede yükseldiği kömür piyasasında yaşananların petrol için bir uyarı niteliğinde olduğunu söyledi.

Petrolde talep artarken, arz tarafının fazla toparlanamadığını belirten deneyimli stratejist, piyasadaki açığın altını çizdi. Courvalin, petrol vadeli işlemlerinin bu yıl %60’tan fazla yükselmesine ve birkaç yılın en yüksek seviyelerine ulaşmasına rağmen, petrol üreticilerinin arzı artırmadığını belirtti. Petrol talebinin 2022 ve 2023’te yeni rekorlara ulaştığını gördüğünü de sözlerine ekledi.

Daha temiz enerjiye geçişin uzun zaman alacağının ve hidrokarbon arzına yatırım yapmayı bırakma çağrılarının “önümüzdeki yıllarda çok daha yüksek enerji fiyatlarına” yol açacağı şimdiden belli.

Petrol üreticileri, şimdilik hissedarlara kazanç vermeye odaklanmış durumda.

 

cnbc.com

Çeviri: Cem Cetinguc

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler