Sosyal Medya

Ekonomi

Gece Bülteni: ‘Ekonomik Tedbirlerin Borsa İstanbul’a Etkisi…’

Kurda yaşanan artışları, enflasyonist baskıları azaltmak amacıyla 20 Aralık’ta ekonomik tedbirler açıklandı. Kur korumalı TL mevduatlar ile kur riski Hazine ve TCMB tarafından üstleneceği için kurda hızlı bir gerileme yaşandı...

Gece Bülteni: ‘Ekonomik Tedbirlerin Borsa İstanbul’a Etkisi…’

Kurda yaşanan artışları, enflasyonist baskıları azaltmak amacıyla 20 Aralık’ta ekonomik tedbirler açıklandı. Kur korumalı TL mevduatlar ile kur riski Hazine ve TCMB tarafından üstleneceği için kurda hızlı bir gerileme yaşandı.  Kur korumalı TL mevduat ilk açıklanması sonrasında bankacılık sektörünün kur korumalı mevduat faiz rekabetine Hazine tarafından azami faiz oranı getirildi, döviz mevduat hesaplarından kur korumalı mevduata geçişin sınırlı olması sonrasında TCMB tarafından zorunlu karşılık oranları ile ilgili yeni bir düzenleme yapıldı. Bu düzenlemeye göre bankalar, Ocak ve Mart aylarında değişim oranlarını yakalayamazsa TCMB’de tutulan döviz cinsi munzamlara %1.5 komisyon ödeyecek.

İlk etapta bankalar lehine görünen kur korumalı mevduatın sonrasında sektörün aleyhine dönebildiği görüldü. Bankacılık sektörü dün %5 düşüşle 20 Aralık’tan bugüne %1.9 eksiye geçti, 20 Aralık’ta kurun düşmesi ile ihracat ağırlıklı sınai sektör %9.12  kaybetti, kurda düşüşle birlikte yurt içi perakende sektörüne “fiyat düşür” baskısı 20 Aralık’tan bu yana ticaret sektöründe %10.1 kayba neden oldu. Borsa İstanbul’da ekonomik tedbirlerin olumlu etkilediği tek sektör bankalardı, dün bankalar da eksiye geçti.

Dolar/TL 11.15-12.45 bandında

TCMB’nin dün açıkladığı zorunlu karşılık kararları, kur korumalı TL mevduatının bir politika aracı olarak kullanıldığını gösteriyor.  Kurda yaşanan değişimler ve kur korumalı TL mevduatına ulaşılacak toplam büyüklüğe göre ilerleyen dönemlerde farklı adımlar atılabilir. 12.45-12.65 direnç bölgesi geçilmediği taktirde TL lehine atılan pozitif adımların etkisi görülemeye devam edecektir. 10.20-11.20 aralığında dip oluşumunun tamamlandığını, 11.15-12.45 arasında tepkinin güçlendiğini düşünüyoruz.

BIST100’de tepkiye banka freni

TCMB, korumalı kur TL mevduatını özendirmek için bankalara teşvikler getirdi, belli bir değişim oranını yakalayamayanlardan komisyon alınacak. 21 Ocak tarihine kadar döviz mevduattan TL mevduata dönüşüm oranı %10, 18 Mart tarihine kadar dönüşüm oranı %20 seviyesine ulaşamayan bankaların TCMB’de tuttukları zorunlu karşılıklardan %1.5 komisyon alınacak. Sektörün karının %7’sini azaltabilecek bu gelişme dün bankacılık sektörü %5 değer kaybetmesine neden oldu. Destek seviyelerimiz 1834 ve 1800, direnç seviyelerimiz 1890 ve 1915’dir.

Aralık vadeli BIST30 kontratı

Aralık vadeli kontratları için bu hafta vade sonudur. Pazartesi günü direnç olarak kırdığımız ve Salı günü koruduğumuz 2070 desteğinin dün kırılması ile tepki süreci bozuldu. Saatlik grafikte kırmızı ve mavi ortalamaların altına gerilerken, MACD ve RSI göstergeleri yeniden satım bölgesine geçti. 2069-2084 dirençlerinin altında yeniden destek arayışı başlayabilir. Destek seviyelerimiz 2009 ve 1976, direnç seviyelerimiz 2084 ve 2150’dür.

Aralık vadeli Dolar/TL

Aralık vadeli kontratları için bu hafta vade sonudur. 10.78-11.64 aralığında dengelenme gerçekleşti ve 11.64 üzerinde kapanış gerçekleşti. 11.64-13.00 aralığında tepkinin güçlenmesini bekliyoruz.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

ÜNLÜ & Co

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler