Sosyal Medya

Piyasa

Gaz talebinin %25 artması bekleniyor

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin Karadeniz’de keşfettiği gaz rezervinin üretimin tepe yapmasını bekledikleri 2027 yılında ülkenin ihtiyacının üçte birini karşılamasının…

Gaz talebinin %25 artması bekleniyor

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin Karadeniz’de keşfettiği gaz rezervinin üretimin tepe yapmasını bekledikleri 2027 yılında ülkenin ihtiyacının üçte birini karşılamasının beklendiğini söyledi.

Bloomberg International’a açıklama yapan Bakan, 2023 yılında üretimi yıllık 3,5 m3 kapasite ile başlanmasının hedeflendiğini, 4 yıl içinde ise yıllık 15 milyar m3 ile tepe üretim hedefleneceğini kaydetti. Rakamın AB’nin üretim %25’i olacağının altını çizdi.

Bakan, öte yandan gaz alanlarının işletilmesi için uluslararası şirketleri davet etmeyi planlamadıklarını çünkü TPAO’nun işi tek başına yürütmek için gereken teknik kapasiteye sahip olduğunu aktardı. Gelecek yıl Sakarya sahasının batısında yeni kuyular açılacağının ifade etti.

Dönmez ayrıca Türkiye’nin gaz talebinin bu yıl azalan hidroelektrik üretimi nedeniyle %25 artarak 60 milyar m3 civarına yükselmesini beklediklerini de kaydetti. Aralık ayında kontrat süresinin dolması öncesinde Rusya ile 8 milyar M3 gaz için kontrat genişletilmesi konusunda görüştüklerinin bilgisini verdi.

 

 

Kaynak: foreks.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler