Sosyal Medya

Ekonomi

Fitch: Fed Varlık Alımlarında Azaltım Programını Yılın İkinci Yarısında Duyurur

Fitch Ratings, ABD tahvil getirilerinin ana akım gelişmekte olan piyasa getirilerinden daha fazla artmasına karşı en fazla riski altında olan…

Fitch: Fed Varlık Alımlarında Azaltım Programını Yılın İkinci Yarısında Duyurur

Fitch Ratings, ABD tahvil getirilerinin ana akım gelişmekte olan piyasa getirilerinden daha fazla artmasına karşı en fazla riski altında olan piyasaların Frontier Markets-Sınır Piyasalar olduğunu bildirdi.

Fitch, bu durumun “Sınır Piyasalar”ın daha büyük dış finansal ihtiyaçlarını ve döviz cinsinden yüksek dış seviyelerini yansıttığını vurguladı. Fed’in “Taper Tanturum” olarak adlandırılan ve ilki 2013 yılında yaşanan varlık alım azaltımının ikincisini 2021’nin ikinci yarısında açılmasını ve varlık azaltımına 2022 yılının ilk çeyreğinde başlamasını beklediklerini ifade eden Fitch, “Bu ve ABD tahvil getirilerinde son dönemdeki keskin artış 2013 yılındaki “taper tantrum”un tekrarlanması riskini ortaya çıkardı. Bununla birlikte, ABD tahvil getirilerinde artışın kademeli olmasını ve global finansal şartların destekleyici olmaya devam etmesini bekliyoruz” dedi.

Fitch, 2013 yılındaki “taper tanturum”un “kırılgan beş” olarak adlandırılan Türkiye, Brezilya, Güney Afrika, Hindistan ve Endonezya’ya kayda değer etkileri olduğunu hatırlatırken, bu ülkelerin büyük cari işlemler açıklarının bu durumda rol oynadığını belirtti. Ancak Fitch, sermaye girişlerinde düşüşün göreceli olarak çabuk geri döndürüldüğünü ve Fed’in sıkılaştırmaya gideceği yönündeki ilk endişelerde aşırıya kaçıldığının kanıtlandığını ve bazı gelişmekte olan piyasaların faiz artırmak zorunda kaldıklarını da hatırlattı. Fitch, kırılgan 5 içindeki hiçbir ülkelerin ödemeler dengesi krizi yaşamadığını ve hiçbirinin kredi notlarının düşürülmediğini de anlattı.

Not verdikleri 81 gelişmekte olan piyasasının medyan cari işlemler açığının 2021’de GSYH’nın yüzde 2,0’ı seviyesinde olacağını tahmin eden ve bu oranın 2013’te yüzde 3,2 olduğunu hatırlatan Fitch, 9 gelişmekte olan piyasanın bu yıl GSYH’nın yüzde 10’u veya üzerinde cari işlemler açığı vereceğini öngördüklerini, ancak yüzde 5’in üzerinde cari işlemler açığı veren gelişmekte olan piyasa sayısının 2013’ün altında olacağını öngördüklerini de vurguladı.

Foreks

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler