Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Enflasyon korkuları altın fiyatlarını uçurdu

Geçen yıl pandemiyle birlikte oluşturulan hükümet teşvik paketleri, zayıflayan dolar ve boğa piyasasıyla birlikte altının sert yükselişi, yatırımcılarının rüyalarını gerçeğe…

Enflasyon korkuları altın fiyatlarını uçurdu

Geçen yıl pandemiyle birlikte oluşturulan hükümet teşvik paketleri, zayıflayan dolar ve boğa piyasasıyla birlikte altının sert yükselişi, yatırımcılarının rüyalarını gerçeğe dönüştürdü. Altın fiyatlarının Ağustos 2018 ile Ağustos 2020 arasında neredeyse iki katına çıkmasıyla birlikte, şiddetli ralli, değerli metalin on yıldan fazla süredir elde ettiği en hızlı değer artışını beraberinde getirdi.

Ne yazık ki, ralli son zamanlarda sona erdi. Altın, 6 Ağustos 2020’de tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2.069.40$’dan keskin şekilde geri çekildi.

Altın fiyatları, ABD enflasyonunun yeni zirvelere ulaşmasıyla zayıflayan dolarla birlikte yaklaşık üç ayın en yüksek seviyesine tırmandı. Altın, bu konuda karışık bir geçmişe sahip olmasına rağmen, geleneksel olarak enflasyon riskinden korunma aracı olarak kullanılıyor. Değerli metal, enflasyona karşı kanıtlanmış uzun vadeli bir koruma sağlıyor, ancak kısa vadedeki performansı nedeniyle yatırımcılara daha az cazip gelen bir yatırım aracı.

Hindistan’da Diwali şenlikleriyle bağlantılı altın satın alma çılgınlığı, talebin ve fiyatların artmasına yardımcı oldu. Spot altın, son beş işlem seansında yaklaşık %4 artarak perşembe günü ons başına 1.857.90$’dan işlem gördü.

Boğa piyasası şu anda üstün durumda ve altın 1.830-1.835 dolar arasındaki direnci kırdı.

Ekim ayında ise ABD enflasyon rakamları beklenenden daha kötü geldi. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) 31 yılın en yüksek seviyesi olan %6,2 arttı. TÜFE aylık bazda %0,6’lık tahmine karşı %0,9 arttı. Yıllık çekirdek enflasyon, %4’lük beklentiye kıyasla %4,6’ya ulaşarak Ağustos 1991’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Akaryakıt fiyatları ise aylık %12,3, geçen yıl ise %59,1 arttı. Enerji fiyatları da Ekim’de %4,8 ve 12 aylık dönemde %30 arttı.

ABD Çalışma Bakanlığı tarafından hazırlanan raporda, enflasyon sonrası reel ücretler Eylül’den Ekim’e %0,5 düştü. Ortalama saatlik kazançlardaki %0,4’lük artış TÜFE artışıyla dengelenenden daha fazla.

Principal Global Investors baş stratejisti Seema Shah, CNBC’ye verdiği demeçte, “Enflasyon, iyileşme öncesinde açıkça kötüleşiyor, bu arada konut fiyatlarındaki önemli artış da enflasyon baskılarına katkıda bulunuyor” dedi.

Fed, nihayetinde enflasyonun beklenenden daha kalıcı olduğunu kabul etti. Ancak durumun bir veya iki yıl içinde normale dönmesi bekleniyor. Artan enflasyon, yakın gelecekte faiz artırımlarının hala gündemde olmadığı açıklayan Fed’i beklenenden hızlı şekilde sıkı para politikasına zorlayabilir.

Enflasyon bir yana, Hindistan’daki altın alım çılgınlığı, değerli metalin fiyat artışına ivme kazandırıyor.

Hindistan Mücevher ve Mücevherat Yurtiçi Konseyi Başkanı, bu yıl ülke genelindeki altın satışlarının pandemi öncesi seviyelerden (2019 yılına kıyasla) yüzde 15-20 daha fazla olacağını tahmin ederken, Hindistan Külçe ve Kuyumcular Derneği (IBJA), sadece Dhanteras’ta 50 ton yani değeri 20.000 crore’nin (milyon rupi) üzerinde altın satışının yapıldığını belirtti. Bu miktar, 2019’da sadece 12.000 crore değerinde altının satıldığı Dhanteras’ta %67’lik bir sıçrama demek.

Bu nedenlerden dolayı Wall Street, giderek altının daha fazla yükselişe geçeceğine inanıyor: TD Menkul kıymet analistleri CNBC’ye yaptıkları açıklamada, “Altın fiyatları bir kırılmanın eşiğinde. Değerli metallerdeki son birkaç aydaki zayıf piyasa duyarlılığı göz önüne alındığında, fiyatların trend çizgisi direncini geride bırakması olası, ” yorumunda bulundular.

 

 

finance.yahoo.com

Çeviri: Cem Cetinguc

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler