Sosyal Medya

Economics of Money and Banking / Perry G Mehrling / Ders 2

19 Ağustos 2021

Perry G Mehrling tarafından verilen Economics of Money and Banking  dersinin ikinci bölümü özetidir.

Her zaman ve her yerde, parasal sistem hiyerarşiktir!

Lütfen dersleri takip edin. Eksik noktaları @veridelisi üzerinden etiketleyerek bildirin.

İki kaynağımız var.

1-http://sites.bu.edu/perry/mb-lectures/section-2/

2- https://www.coursera.org/learn/money-banking/home/welcome

DERS 1

 DERS 2  : National Banking System Before the Fed

Fed öncesinde bankalar, mevduatların belli bir kısmı kadar rezerv tutmak zorundaydılar. Newyork için bu %26 olarak görülüyor. Peki rezerv tam olarak ne idi?

Lawful money is currency issued by the United States Treasury, such as gold and silver coins, Treasury notes, and Treasury bonds” Kısaca hazine tarafından yaratılan tahvil ve bonolar ve madeni paralardı.

Due from Reserve Agent ise taşra bankalarının merkez bankalarda tuttukları rezervleri göstermektedir.

 

DERS 2  :Civil War Finance, Bonds, and Loans

Hükümet tahvil ihracına giderse ne olur?

Kaynak:https://sites.bu.edu/perry/files/2019/01/Lec-03-Money-and-the-State-Domestic.pdf

Görüldüğü üzere bankacılık sektöründeki özel sektörün mevduatları, kamu sektörüne aktarılıyor. Bu savaşın finansmanı için muhteşem bir yöntem. Tek sorun bu tahvilleri birilerinin satın alması gerekiyor. 🙂

 

İkinci durum hükümet tahvilleri doğrudan bankalara satarsa ne olur?

Kaynak:https://sites.bu.edu/perry/files/2019/01/Lec-03-Money-and-the-State-Domestic.pdf

Bu durumda bankalar doğrudan hazineyi fonlamış olur ve para arzı bir önceki durumla karşılaştırıldığında artmış olur.

 

Amerikan iç savaşı sırasında Kuzey, yukarıdaki işleme benzer bir işleme girişiyor ve bankalardan kredi alıyor.

Kaynak:https://sites.bu.edu/perry/files/2019/01/Lec-03-Money-and-the-State-Domestic.pdf

 

Burada hükümet kredi karşılığı aldığı (bankalar kredi vererek mevduat yaratır) mevduatı kullanmak yerine bankadan mevduat karşılığı ALTIN istiyor. Çok sert ama oluyor. Finansal mühendislik. 🙂

Peki neden kuzey hükümeti altın aldı ? Bunun nedeni dışarıdan talep ettikleri malları alırken satıcıların dolar yerine ALTIN talep etmesidir. Şöyle düşünün, savaşın içinde bir ülke sizden mal alacak, o ülkenin para birimi karşılığında mal satar mısınız?

Mehrling bu noktada güney hükümetinin,  finans sağlamak için mal karşılığı mal aldığını bu anlamda kuzeyin üstünlük sağladığını belirtiyor.

Kuzeydeki bankalar tüm altınlarını hükümete vermiş ve el de avuçta altın kalmamıştır. Mehrling bunu ABD’de altın para sisteminin son bulması olarak görüyor. Artık  bankadaki mevduat karşılığında bankalarda altın talep edilemeyecektir. Bir dönemin sonu !

 

 

DERS 2  :Civil War Finance, Legal Tenders

Hocamız arşivindeki dolarlardan birini gösteriyor. Bu doların önemi nedir derseniz? Bu doların altın karşılığı yok ! Daha önceki sistemde tahvillerin üzerinde “bu doların şu kadar altın karşılığı vardır” yazarken yeni basılan para da böyle bir ifade yok. Tahvillerin yerini amerikan doları alıyor.

Sistem şu şekilde ilerliyor. Hükümet bastığı paraları vererek özel sektörden mal alıyor. Özel sektörde bu paraları ya kullanıyor yada bankaya götürüp mevduat hesabı açıyor. Kuzey hükümeti mevduatlarla altın arasındaki ilişkiyi kaldırıp altının yerine bastığı kağıt parayı koyuyor. Bu durumda yeni basılan para değer kaybetmeye başlıyor.

 

 

DERS 2  :National Banking System, Origins

Macera devam ediyor. Bu işleri yapan kişi hep Salmon Chase.

Devlet, %2 faizli hazine bonosunu bankaya veriyor. Banka bunun karşılığında devlete mevduat yaratıyor. Bankanın elindeki hazine bonosu, kadar kağıt para basma yetkisi oluşuyor.

Burada hükümet hazine bonoları yoluyla harcamaları finanse ediyor hem de piyasadaki kağıt para miktarına sınırlma getirmiş oluyor.

 

DERS 2  :National Banking System, Instability

Burada taşra bankaları ellerindeki rezervlerin bir kısmını merkezdeki bankalara gönderiyorlar. Çünkü tarım yapılmayan mevsimlerde bankada bu para boşu boşuna duruyor. Merkezdeki bankalarda bu parayı tekrar repo yoluyla satıyor. Tarımın başladığı dönemlerde, taşra bu parasını çekmek istiyor. Bir sürü sıkıntı çıkıyor. Çözüm olarak clearing house kuruyorlar. Para yerine bankalar para yerine geçen kağıtları takas ediyorlar.

 

 

DERS 2  :Federal Reserve System, Plan

Amerikan merkez bankacılığı tarihi, savaşın finansmanının tarihidir.

Bankalar kredi vererek mevduat yaratıyorlar. Burada bir sıkıntı yok. Sıkıntı vatandaşın mevduat karşılığında kağıt para talep etmesi. Bu kağıt parayı basan da amerikan hazinesidir. İşte bu noktada Fed yaratılıyor.  Master of banks.

Gördüğünüz 3-D sistemde, bankalar ilk adımda rezerv gereksinimlerini kendi “yerel Fed rezerv bankalarından” sağlıyor. FR Deposit, şu andaki rezervler gibi düşünün. İkinci adımda ise, bu rezervlerle Fed’den banknote alınmaktadır.

Bu rezervler sayesinde ikinci adımda tepedeki Fed’den banknote alıyorlar. Bu bölümü izlerseniz para talebindeki dalgalanmalara karşı, Fed tarafından kurulan bir sistem olduğunu göreceksiniz. Dikkat edin burada rezerv alabilmenin ilk kriteri “loans”.  Hem rezervlerin hem de banknoteların artmasını sağlayan yegane unsur “loans”dur.

Aşağıda Federal Reserve Act’in ilk sayfasını paylaşıyorum.

Kaynak:https://www.jstor.org/stable/pdf/1883621.pdf

DERS 2  :Federal Reserve System, Actual

I dünya savaşıyla birlikte herşey yeniden değişti. Amerika tekrar savaşın finansmanına yöneldi ve devreye tekrar hazine tahvilleri girdi. Fed bilançosunun varlık kısmı hazine tahvilleri ile büyümeye başladı. Yeni başlayan açık piyasa işlemleri de, hazine tahvillerinin alınıp satılmasıyla yoluyla gerçekleştirildi.

 

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları