Sosyal Medya

Döviz

Döviz ve alternatif varlıklar: Deprem sürüyor

Asya’da güne sakin başlayan dolar/TL, TSİ 09:30’da yine yukarı hareketlenerek 8.36-37 bandına erişti.  TL’de yangın, Gelişmekte Olan Piyasalar’da sarsıntı ve…

Döviz ve alternatif varlıklar:  Deprem sürüyor

Asya’da güne sakin başlayan dolar/TL, TSİ 09:30’da yine yukarı hareketlenerek 8.36-37 bandına erişti.  TL’de yangın, Gelişmekte Olan Piyasalar’da sarsıntı ve ABD’de tahvil faizlerinin yükselişi ile birleşerek, Türkiye’nin CDS primleri ve Eurobond getirilerini de olumsuz etkiliyor.

 

QNB Finansbank’a göre, piyasalar küresel vaka sayılarını ve aşı uygulamalarını izlerken, büyüme ve enflasyon görünümüne dair beklentiler etkili olmayı sürdürüyor. ABD’de S&P 500 endeksi dün %0.3 oranında azaldı. VIX endeksi 20.7’den 19.6’ya indi. Enflasyon risklerinin artmasıyla 10 yıllık ABD tahvil faizi %1.77’ye kadar yükseldikten sonra bu sabah %1.74’e geldi.

Dolar küresel piyasalarda güçlü seyretmeye devam ederken, EUR/USD bu sabah 1.17 seviyelerinde başladı. Brent petrol fiyatı 64.5 dolar seviyelerinde yatay seyretti. Ons altın fiyatı 1705 dolardan 1680 dolar seviyelerine geriledi. Bugün Çin’de açıklanan resmi imalat sanayi PMI 50.6’dan 51.9’a yükselerek ekonomik aktivitede hızlanmaya işaret etti. Asya ve Pasifik hisse senedi endeksleri ise yine karışık seyretti.

TL üzerindeki değer kaybı baskısı sürerken, USD/TL dün 8.45 seviyesine kadar yükseldikten sonra biraz gevşedi ve bu sabah 8.35 civarında başladı. 5 yıllık Türkiye CDS primi 12 baz puan artışla 482 baz puana yükseldi. 2 yıllık tahvil faizi ise 7 baz puan düşüşle %19.05 oldu.

 

Alternatif varlıklarda satış sürecek

 

İş Yatırım raporuna göre, gün içerisinde %1,77 getiri seviyesine kadar çıkan ABD 10 yıllık tahvil getirisi 0,5 baz puan artarak %1,71 seviyelerinden günü sonlandırdı. Avrupa’da da getirilerde artışlar öne çıktı. İngiltere 10 yıllık tahvil getirileri 3,7 baz puan yükselerek %0,82 seviyesine çıkarken, Fransa ve Almanya 10 yıllık tahvil getirileri 3 baz puan civarında artış yaşayarak sırasıyla -%0,045 ve -%0,29 olarak gerçekleşti.

Türkiye 10 yıllık eurotahvili 14,8 baz puan artış ile %7,36 getiri düzeyinden işlem gördü. Türkiye 5 yıllık CDS primi ise 12 baz puan artarak 482 seviyelerinden günü sonlandırdı. Şirket ve banka kıymetlerinde ise satıcılı seyir hakimdi. 2024 vadeli İş Bankası kıymeti $0,20 düşüşle $98,50 seviyesine yakın fiyatlanırken, Yapı Kredi Bankası 2031 vadeli kıymet %8,55 getiri seviyesinden fiyatlandı.

 

Bir bankanın ekonomisti ParaAnaliz’e şu notu gönderdi:

“Yurtdışı yatırımcıların, öngördüğümüz gibi dolar/TL’deki yükselişin TL pozisyonlarını zarar bölgesine getirmesiyle döviz talep ederek pozisyonlarını kapatmaları TL’deki değer kaybının hızlanmasına neden oluyor. Dolar/TL dün gün içinde  8.45’e kadar yükselirken Merkez Bankası Başkanının TCMB Genel Kurulu’nda yaptığı konuşma sonrasında kısmen geriledi.

TCMB Başkanı konuşmasında, “İçinde bulunduğumuz dönemde enflasyon ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyeler sıkı bir para politikası duruşu gerektiriyor. Parasal duruş, enflasyon gelişmeleri ve enflasyon beklentileri dikkate alınarak dezenflasyon sürecini en kısa sürede tesis edecek ve orta vadeli hedeflerimize ulaşıncaya kadar bunun sürekliliğini sağlayacak bir sıkılık düzeyinde belirlenmeye devam edilecektir. Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar politika faizini, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Dolar/TL günü nette %1.5 yükselerek 8.34 civarında bitirirken TL yarım dolar ve yarım Euro’dan oluşan döviz kuru sepeti karşısında %1.3 değer kaybetti.

Türkiye’nin 5-yıllık CDS’i dün 12 baz puan artışla 482 baz puana çıkarken yurtdışı yatırımcıların hedge işlemleriyle CDS’in önümüzdeki haftalarda 500 baz puanın üzerine çıkabileceğine ve Eurobond fiyatlarının genel olarak daha da düşebileceğine dair değerlendirmemizi koruyoruz. ABD 10-yıllık tahvil faizinde ve CDS’te görülen yükselişle Eurobond getirileri dün yükselirken 10-yıllık TL tahvil faizi günü 19 baz puan yükselerek %19.17’de bitirdi. Borsa İstanbul’da ise banka ve sanayi endeksi arasındaki ayrışma sürüyor. Bankacılık endeksi dün %1.0 düşerken sanayi endeksi %0.8 yükseldi. BİST 100 endeksi ise günü %0.2 yükselerek 1396 puanda bitirdi”.

 

TL’deki değer kaybı hızlandı. Nedenleri ve olası sonuçları? | Güldem Atabay & Semih Sakallı

 

Goldman Sachs, Türkiye için büyüme beklentisini düşürdü

Kavcıoğlu’nun açıklamaları Ağbal’ın neden gittiğini düşündürüyor

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler