Sosyal Medya

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bitcoin’e savaş ilan etti

Nisan ayında kripto para kullanımına yönelik kapsamlı bir yasağın ardından lider, dijital Lira’yı piyasaya sürmeden önce finansal kontrol sağlamayı hedefliyor.…

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bitcoin’e savaş ilan etti

Nisan ayında kripto para kullanımına yönelik kapsamlı bir yasağın ardından lider, dijital Lira’yı piyasaya sürmeden önce finansal kontrol sağlamayı hedefliyor. Merkez bankası dijital para biriminin kullanımına karşı olmasa da, Erdoğan kripto para birimleriyle çatışmanın eşiğinde olduğuna inanıyor.

Cumhurbaşkanı, merkez bankasının kripto para algıları hakkındaki soruları takiben 81 ilden temsilcilerle ulusal bir gençlik toplantısı sırasında açıklamada bulundu. Erdoğan yaptığı açıklamada, “Bitcoin’e karşı bir savaş içindeyiz. Çünkü bu konuda temel kimliğimiz olan paramızla yola devam edeceğiz.” dedi.

Birçok Türk yatırımcı, forex piyasalarındaki Liranın oynaklığına karşı bir önlem olarak kripto para birimine yöneldi. Kripto para birimlerini düzenlemeyi amaçlayan yeni mevzuat önerisi öncesinde kripto, İstanbul’da sıcak bir konu haline geldi. Düzenlemeler, Erdoğan hükümetinin 2023 yılına kadar piyasaya sürmeyi hedeflediği dijital liranın tam olarak uygulanmasının önünü açacak.

Erdoğan neden Bitcoin’e karşı?

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile ortaklaşa Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yönetilen bir dijital para birimi başlatma hamlesi, ülkedeki kripto popülaritesindeki patlamadan kaynaklanıyor.

Dijital paraların kabul dalgası, ülkenin kredi notunun tabandan aşağı düştüğünü gören 2018 Türkiye borç krizine kadar uzanıyor. Liranın değeri %10 düşerken, Türkiye’de kripto para alım hacmi %60 arttı. Yakın zamanda yapılan bir anket ise, Türklerin yaklaşık %20’sinin 2020’de ya ödeme işlemlerinde ya da kişisel yatırımlarda kripto para birimleriyle uğraştığını ortaya koydu. Ekonomik kriz, uzun süredir hizmet veren Erdoğan’ı 2023 yılına kadar Türk ekonomisini kurtarmak için yeni bir ekonomik kalkınma çerçevesi oluşturmaya itti. Kripto para kullanımındaki üstel patlama üzerinde TCMB’ye parasal kontroller sağlamak amacıyla, dijital Lira teklifleri bu planın önemli bir parçasını oluşturuyor.

Türk hükümeti geçici sermaye ve havalelerin kontrolünü ele geçirmeye istekliyken, Erdoğan dijital liranın üstünlüğünü savunmak için en iyi stratejinin diğer kripto para birimlerine karşı bir savaş olduğuna karar vermiş gibi görünüyor.

Mevzuat, kara para aklama ile mücadele için ayrılmış mekanizmaların yanı sıra ABD ve İngiltere’den sonra bir vergi rejimi modellerinin uygulanmasıyla, değişken kripto piyasalarındaki yatırımcılara koruma sağlamayı amaçlıyor.

 

 

Kaynak: finance.yahoo.com

Çeviri: Cem Cetinguc

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler