Sosyal Medya

Genel

Çin çeliğe uyguladığı yüzde 13’lük vergi desteğini kesti

Çin çelik ürünlerine uyguladığı yüzde 13’lük vergi desteğini kesti. İhracat sırasında ilave yüzde 12 vergi ödeyen sanayiciler çare arıyor. Artan…

Çin çeliğe uyguladığı yüzde 13’lük vergi desteğini kesti

Çin çelik ürünlerine uyguladığı yüzde 13’lük vergi desteğini kesti. İhracat sırasında ilave yüzde 12 vergi ödeyen sanayiciler çare arıyor. Artan maliyetlerin fiyatlara yansıması bekleniyor.

Son dönemde dünya genelinde artan emtia fiyatlarının ardından Çin’in çelik ürünlerine sağladığı yüzde 13’lük vergi desteğini kesmesi, başta otomotiv, züccaciye ve beyaz eşya üreticileri olmak üzere sanayicileri vurdu. Türkiye Çin’den yılda ortalama 500 milyon dolarlık demir-çelik ithal ediyor ve bu ürünler Türk sanayicileri için olmazsa olmaz hammaddelerden birisi. Çin’in hamlesi ile dünyada çelik fiyatlarının bir anda arttığını söyleyen Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Başkanı Talha Özger, Çin’e parası ödenmiş ve nakliyeye hazır malların dahi yeni fiyatla kendilerine verildiğini belirtti.

Dövizdeki ve emtiadaki artışla birlikte Çin’in aldığı bu kararın maliyetleri katladığını ifade eden Özger, bitmiş ürün fiyatlarının en az yüzde 15-20 oranında yükseleceğini kaydetti. Çin’in vergi adımının beklenmedik bir şey olduğunu vurgulayan Özger, “Anlaştığımız ürünlerde, fiyatını ödediğimiz ve Çin gümrüğünde gitmeye hazır çeliğe bile zam geldi. Bu durum, rekabetçi olmamızı engelliyor. Çeliği buraya getirdiğimizde bizim gümrükte de yüzde 12 vergi var. Hiç olmazsa bunun bu dönemde alınmamasını istedik” dedi.

Sektörün ihtiyacı olan çeliğin en az yarısını yurtdışından almak zorunda olduklarını anlatan Özger, yurtiçinde de aldıkları malların bir kısmının bu dönemde yurtdışına göre pahalı hale geldiğini dile getirdi. Bir diğer hammadde sorununun plastikte yaşandığını anlatan Özger, sorunun devam etmesi halinde Türkiye’nin yurtdışı pazarlarında kayıp yaşayabileceğini vurguladı.

 

 

Kaynak: sozcu.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler