Sosyal Medya

Borsa

Bloomberg: Gelişen Piyasalarda seçici olma zamanı

Bloomberg’e göre, Gelişmekte Olan Piyasalar’da (GOP, Gelişmekte Olan Ülkeler = GOÜ) her şeyi almanın zamanı geride kaldı. Yükselen enflasyon beklentileri,…

Bloomberg:  Gelişen Piyasalarda seçici olma zamanı

Bloomberg’e göre, Gelişmekte Olan Piyasalar’da (GOP, Gelişmekte Olan Ülkeler = GOÜ) her şeyi almanın zamanı geride kaldı. Yükselen enflasyon beklentileri, Latin Amerika ve Asya’nın bazı bölgelerinde kontrol altına alınamayan yeni Covid-19 virüsü türleri ve Fed’in tahvil alımını yavaşlatması olasılığı global fonları daha temkinli ve seçici olmaya yönlendiriyor. Tayvan, Meksika ve Güney Afrika Cumhuriyeti (GAC) önerilen GOÜ.  Türkiye kimsenin listesinde değil.

 

“Money Managers Say It’s Time to Get Picky in Emerging Markets” başlıklı haberde, JP Morgan Varlık Yönetimi’nden State Street’e kadar bir dizi dev fonun yatırım yaparken Covid-19’la mücadele karnesi, ABD büyümesinden yararlanma potansiyeli ve emtia rallisine hassasiyet kriterlerini göz önüne aldıkları yazıldı.

JPMorgan Asset Management  (Hong Kong ofisi) Asya baş stratejisti Tai Hui’ye göre, seçici olmayı beceren yatırımcılar için GOP’ta hala endeksleri yenecek getiri sağlama imkanları var.

Sene başında 2021’in en parlak yatırım araçları arasında önde gelen GOP’a ilgi son aylarda azalmaya başladı. Hindistan’dan Brezilya’ya kadar bir dizi GOÜ’i pençesine alan yeni Covid-19 dalgaları ve yükselen ABD DİBS getirileri, GOP getirilerini baskıladı. MSCI GOP Hisse Endeksi Şubat ortasından bu yana dolar cinsinden %10 geriledi. Barclay’s GOÜ yerel para SGMK Endeksi ise dolar bazında %1.6  düştü.

 

Pictet Varlık Yönetimi kıdemli yatırım stratejisti Shaniel Ramjee’ye göre, ABD ekonomisi diğer ekonomilerden çok daha hızlı toparlanıyor. ABD talebinden fayda görecek Güney Kore, Meksiko ve Tayvan hisseleri onun favorisi.

Meksiko hisseleri bu sene dolar bazında %12 prim yaparken, Güney Kore KOSPI de yavaştan GOP ortalamasını aşıyor. Fakat, Tayvan’da patlak veren yeni Covid-19 dalgası son günlerde yoğun satışlara neden oldu.

State Street  Boston ofisi makro-strateji uzmanı Emily Weis’a göre, Meksika yükselen emtia fiyatlarından da destek görüyor. ParaAnaliz’de de paylaştığımız gibi, ABD-Çin rekabeti ve salgının kısa sürede geride kalacağı beklentisi ile dünyada keresteden bakıra kadar tüm emtiaların darlığı var.

Weis, “GOÜ  çoğunlukla emtia ihracatçısı olduğu için, ralli onların para birimlerine yarıyor” diyor. Pictet’den Ramjee’ye göre, GAC randı ve Rus rublesi de emtia rallisinden fayda görecek varlıklar arasında.

 

Emtia rallisinin GOÜ açısından önemi öncelikle Covid-19’dan kıvranan Brezilya’da gözleniyor:  Değeri artan soy fasulyesi ve demir cevheri ihracatı sayesinde, real salgına rağmen değerleniyor.

 

Öte yanda, Kolombiya, Peru, Arjantin ve Türkiye  epidemilerini kontrol altına alamadıkları için yatırımcılar tarafından “cezaya kaldırılan” ülkeler.

AllianceBernstein New York ofisinden GOÜ SGMK uzmanı Shamaila Khan ise portföyünü yükselecek ABD DİBS getirilerine karşı korumak niyetinde. Yerel para birimi cinsinden DİBS’in yükselen dolar getirilerine daha az hassas olduğunu öne süren Khan, GAC, Rus ve Meksika tahvillerini öneriyor.

Türkiye, başka kaynaklara göre de cazip bir yatırım destinasyonu değil:

 

BloombergHT:  Schroders Türk hisselerindeki pozisyonunu azalttı

 

Schroders Fon Yöneticisi Mohsin Memon mart ayındaki sürpriz TCMB başkanlık değişiminin, genel yatırım iklimini bir parça zayıflattığını belirtirken Türkiye pozisyonlarını azalttıklarını söyledi.

 

Bloomberg’in haberine göre, Memon yatırım iklimindeki zayıflamanın kendisini artan borçlanma maliyetleri ve yükselen enflasyon beklentileri olarak gösterdiğini belirtti.

 

Schroders, zorluklara rağmen perakende, turizm ve sağlık şirketlerinin koronavirüs kısıtlamalarının gevşetilmesinden fayda sağlayacağını düşünüyor.

 

Memon “Türk varlıkları hem yerli hem de yabancı yatırımcılara ciddi derecede yukarı yönlü potansiyel sunsa da politika çapasının olmaması ve ekonomik temellerin kısa vadede zarar görmesi düşünüldüğünde bu potansiyel sabırlı olmayı gerektirebilir” ifadelerini kullandı.

 

ANALİZ: Riskli varlıklar korku tüneline girdi

 

Füsun Nebil Sarp: Elon Musk Neden Tesla’yı Bitcoin ile Satmaktan Vazgeçti

 

Gelişen Piyasa FX güçlü, TL yine yaralı

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler