Sosyal Medya

Borsa

Bitcoin, acımasız satışların ardından Salı günü tekrar düşüşe geçti

Bitcoin’in fiyatı, kripto paralardaki acımasız satışların ardından Salı günü tekrar düştü. Satışların nedeni kesin olmamakla birlikte, ABD yetkililerinin Colonial Pipeline’ı…

Bitcoin, acımasız satışların ardından Salı günü tekrar düşüşe geçti

Bitcoin’in fiyatı, kripto paralardaki acımasız satışların ardından Salı günü tekrar düştü.

Satışların nedeni kesin olmamakla birlikte, ABD yetkililerinin Colonial Pipeline’ı hedef alan bilgisayar korsanlarına ödenen fidyenin çoğunu geri almayı başardıktan sonra, Bitcoin güvenliğiyle ilgili endişelerinden kaynaklanması muhtemel. Pazartesi günü, ABD kolluk kuvvetleri, Colonial Pipeline’a yönelik siber saldırının arkasındaki siber suçlu çetesi DarkSide’a ödenen 2,3 milyon dolarlık Bitcoin’e el koyduklarını söyledi. Para, kısa süre önce ABD hükümetinin siber saldırılardaki artışa karşı başlattığı özel görev gücü tarafından geri alındı.

Mahkeme belgelerine göre, Federal Soruşturma Bürosu, bilgisayar korsanlarından birinin Bitcoin cüzdanlarından birinin “özel anahtarına” veya şifresine erişebildi. Bitcoin, genellikle “fidye yazılımı” olarak bilinen kötü amaçlı yazılımlar tarafından kilitlenen verilerin şifresini çözmek için fidye ödemeleri talep eden bilgisayar korsanları tarafından yaygın olarak tercih ediliyor.

Kapatılmadan önce 90 milyon dolarlık Bitcoin fidye ödemesi aldığı bildirilen DarkSide, bilgisayar korsanlarının fidye yazılımı araçlarını geliştirip pazarladığı ve daha sonra saldırılar gerçekleştirecek olan bağlı kuruluşlara sattığı “hizmet olarak fidye yazılımı” olarak adlandırılan bir iş modeli ile faaliyet gösteriyordu.

Blockchain analitik firması Elliptic’e göre, ele geçirilen fonlar, DarkSide iştirakinin Colonial tarafından ödenen fidye miktarının büyük kısmını temsil ediyordu.

Mandiant Threat Intelligence’de analizden sorumlu başkan yardımcısı olan John Hultquist, hareketi “hoş bir gelişme” olarak nitelendirdi. Hultquist, “Son yaşananlarla birlikte, artan siber atak dalgasını durdurmak için çeşitli araçlar kullanmamız gerektiği ve hatta kolluk kuvvetlerinin bile yaklaşımlarının suçlulara karşı davalar oluşturmanın ötesine geçmesi gerektiği ortaya çıktı” dedi.

Bitcoin, Salı sabahı geç saatlerde 32.000 dolar seviyesinin altına düşerek değer kaybını hızlandırdı. Dünyanın en büyük kripto para birimi daha sonra hafifçe toparlandı ve 16:01 itibariyle %9 daha düşük 32.854,99 dolardan işlem gördü. Daha küçük dijital paralar da benzer bir düşüş yaşandı. Ethereum yaklaşık %8 değer kaybederek 2.499.28 $’a düştü.

Nisan ayında, Bitcoin’in ilk kez 60.000 doları geçmesiyle 2021 yılının dijital varlıkların altın yılı olması bekleniyordu. Ancak kripto fiyatlarında son zamanlarda yaşanan düşüş, piyasaya olan güveni sarstı. Bitcoin geçen ay 30.000 dolar seviyesine düştü ve şu anda tüm zamanların en yüksek seviyesine kıyasla yaklaşık %50 değer kaybetmiş oldu.  Dijital para birimi, bir yıl öncesine göre fiyatı hala üç katından fazla olmasına rağmen, yılın başlangıcından bu yana yalnızca yaklaşık %12 arttı.

Düzenleyici kısıtlama endişeleri ve Tesla CEO’su Elon Musk’ın son tweet’leri de dahil olmak üzere bir dizi sorun kripto para birimleri üzerinde ağırlık oluşturuyor.

Çinli yetkililer geçen ay kripto madenciliği ve ticareti konusunda baskı yapılması çağrısında bulundu. Bir zamanlar pazarda önemli bir oyuncu olan Çin, o zamandan beri kripto para birimlerine yapılan spekülatif yatırımları ortadan kaldırmak için harekete geçti, ilk madeni para teklifleri olarak bilinen bir fon toplama yöntemini yasakladı ve yerel borsaları kapattı.

Bu arada Elon Musk, Bitcoin’in birkaç ay önce önemli savunucularından biriyken şimdilerde tam tersi bir tutumda. Musk’ın elektrikli otomobil firması Tesla, çevresel etkisine ilişkin endişeler nedeniyle geçen ay ödeme yöntemi olarak Bitcoin’i kabul etmeyi bırakınca kripto piyasasının çalkalanmasına neden olmuştu.

Dijital para birimi veri firması CryptoCompare CEO’su Charles Hayter CNBC’ye verdiği demeçte, “Bitcoin boğaları, piyasanın geri çekilmesiyle terbiye edildi ve belki de bir kez ısırıldı. Son veriler, kurumlar tarafından pazarın sürekli köşeye sıkıştırıldığını gösteriyor” dedi.

 

 

Kaynak: cnbc.com

Çeviri: Cem Cetinguc

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler