Sosyal Medya

Piyasa

Ayşe Teyze’nin döviz ile platonik aşkı sistemik risk yaratıyor

Ayşe Teyze’nin döviz ile aşkının bitmek bilmemesi, sistemik bir risk algısı yaratıyor. Faizden ziyade, güven artırıcı önlemlere ve paramıza sahip çıkmaya ihtiyacımız var!

Ayşe Teyze’nin döviz ile platonik aşkı sistemik risk yaratıyor

Dün veri akışı, açıklamalar, ihaleler derken hem içeride, hem de dışarıda oldukça yoğun bir günü geride bıraktık.

Dün gün genelinde, iyimserlik küresel manada korunmaya çalışılsa da, tüm piyasalar ABD tahvil faizlerinin seyrine odaklı bir şekide yukarı aşağı yalpalanmaya devam etti.

Mesela, ABD’de enflasyonun çok da ‘ısırmadığını’ gösteren hafta ortası verilere ilaveten, sorunsuz bir şekilde atlatılan tahvil ihaleleri ardından dün sabah saatlerinde piyasaların yüzü güldü. Zaten bu kadar bol paranın içinde karamsarlığa ne gerek var!

Ana hatları ile küresel mali piyasalar iyimser tarafta kalmaya çalışsa da, barometreyi tutan ABD tahvil faizlerinin %1,63 seviyesini görmesi ardından %1,50 civarında daha sakin bir seyir izlemesi ile, panik havasının da şimdilik atlatıldığını kabul etmek gerekiyor.

Bu bağlamda, Avrupa borsa endeksleri dün günü yükselerek tamamlarken, teknoloji hisselerinin işlem gördüğü, risk iştahının adeta sembolü haline gelen Nasdaq borsası, geceyi %2,5 yükselişle tamamladı.

İçerde ise, küresel iyimserliğe hisse senedi piyasalarının eşlik edemediğini görüyoruz. BİST100 endeksi günü %0,5 kayıpla tamamladı. TCMB verilerine göre, yurtdışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasından çıkıp tahvil almaya 5 Mart ile biten haftada da devam ettiğini görüyoruz. Yabancının BIST’de satışları ivme kaybetse de, üst üstte yedinci haftaya taşındığını not edelim. Borsanın yurtiçi yatırımcıların desteğinden ziyade taze para girişine ihtiyacı var!

Dün günün ilk yarısında, ABD 10 yıllıkların %1,48 seviyesine kadar bir ara gerilemesiyle, içeride de USDTRY kuru 7,43 seviyesini kadar geri çekilme kaydetti. Lakin, ABD piyasalarının açılmasıyla faizinin yeniden %1,55 seviyesine yönelmesi, kurun da hızla 7,55 seviyesine fırlamasına neden oldu. USDTRY kurunun oldukça keyifsiz; TL’nin ise bir o kadar kırılgan olduğunu görüyoruz.

Mesela, TCMB verilerine göre, 5 Mart ile biten haftada, Ayşe Teyze’nin (gerçek kişilerin) DTH’ı 1,8 milyar dolar; tüzel kişilerin ise 0,44 milyar dolar azaldığını görsek de, şeytan detaylarda gizli! TCMB’nin parite etkisinden arındırarak açıkladığı verilere göre, Ayşe Teyzenin DTH’ı, bir önceki haftaya nazaran 0,14 milyar dolar; tüzel kişilerin ise 0,25 milyar dolar artış kaydetmiş!

Kurun oldukça sert bir şekilde yükseldiği geçen haftada bile döviz mevduatlarda artış yaşanması, soru işaretleri yaratıyor. Ayşe Teyze’nin döviz ile aşkının bitmek bilmemesi, sistemik bir risk algısı yaratıyor. Faizden ziyade, güven artırıcı önlemlere ve paramıza sahip çıkmaya ihtiyacımız var!

Dün günün öne çıkan bir diğer önemli gelişmesi ile, Avrupa Merkez Bankası (ECB’nin) olağan faiz toplantısı ve akabinde mikrofon karşısına geçen Başkan Lagarde’nin açıklamaları idi. Faiz oranları sabit bırakılırken, son dönemde artış kaydeden tahvil getirilerine paralel, tahvil alım hızının artırılacağı açıklandı. Biraz tezat olsa da, ECB’nin müdahale edecek olması, EURUSD paritesini 1,20 seviyesine yaklaştırdı. Teknik manada, EUR’da yükselişleri satış fırsatı olarak göreceğiz. Ama şimdi değil.

Dün sabah saatlerinde TCMB’nin açıkladığı cari denge, pandeminin özellikle turizm gelirlerini hırpalaması ile, 1,87 milyar dolar açık verdi. Bu rakamla, 12 aylık cari açık 36,6 milyar dolar oldu. Öte yandan, 5 Mart ile biten haftada, TCMB’nin brüt döviz rezervleri yaklaşık 1,25 milyar dolar; altın rezervleri ise (altın fiyatlarının sert düşmesiyle) 2,3 milyar dolar azaldı. Toplam brüt döviz ve altın rezervleri 91,7 milyar ile bir önceki haftaya göre 3,5 milyar dolar azalırken, yılbaşından itibaren bakıldığında ise brüt döviz rezervi 1,6 milyar dolar artmış; altın rezervleri ise 4,6 milyar dolar azalış kaydetmiş.

Yeni gün başlangıcında, ABD’de aylardır devam eden devasa mali teşvik paketinde mutlu sona ulaşıldığını görüyoruz. 1,9 trilyon dolar paketin şifa etkisi kadar yan etkisi de bulunuyor. Şifa etkisi büyümeye destek sağlayacak, hisse senetleri ise değer kazanacak. Yan etkisi ise ABD Hazinesi daha çok borçlanacak (tahvil faizleri yükselecek); enflasyon ise artan talep ile yukarıya gidecek. Bu nedenle bu sabah yine ABD 10 yıllık gösterge faiz %1,55 seviyesine dayanarak güne başladı.

ABD borsalarının dün geceyi yükselişle bitirmeleriyle, haftanın son iş gününde iyimserlik Asya piyasalarına da taşındı. Gösterge endeks Tokyo borsası %1,4 yukarıda işlem görüyor.

Risk iştahı yerinde gibi görünse de, Amerikan 10 yıllık tahvil faizinin %1,55 ile kritik seviyelerde bulunması, günün nasıl devam edebileceği ile ilgili net bir bilgi vermiyor.

Özellikle, roket hızı ile 7,80’e fırlayan, akabinde 7,43’e gerileyen, sonrasında yeniden 7,55’e çıkan USDTRY kurunun bir gözü ABD faizlerinde, diğer bir gözü ise haftaya Perşembe günü sonuçlanacak TCMB’nin olağan PPK toplantısına çevrilmiş durumda. Piyasa beklentisi, 100 baz puan faiz artışı üzerine yoğunlaşmış durumda.

Olası bir faiz hamlesi, TL üzerinde var olan enflasyon kaygılarını yumuşatarak mevcut baskıyı alabilir. Mevcut ortamda, reel sektör oldukça sıkıntılı bir dönemden geçerken, TCMB’nin faiz artırımının çok da kolay bir hamle olmayacağını düşünerek, faiz hamlesi yerine güçlü bir yönlendirme yapılacağına daha fazla şans veriyoruz. Yanılıyor olabiliriz. ABD tahvil faizlerinin seyri bizi daha çok endişelendiriyor. Bu nedenle kur cephesinde 2 kademe uzun pozisyonumuzu devam ettirme gayretindeyiz. Gelişmelere göre karar vereceğiz.

Kıymetli madenler dün günün ilk yarısında oldukça iyimser bir seyir izledi. Altının ons fiyatının psikolojik 1,700 seviyesinin altına gerilemesi ile, gözle görülür bir şekilde artan müşteri talebinin de yardımı ile yönünü yukarıya çevirerek dün 1,740 dolar; gümüşse 26,5 dolar seviyesini test etti. Lakin, günün ikinci yarısında, bu eğilim yine devam edemedi. Kıymetli madenlerin bir türlü kabuğunu kırıp, ivme yakalayarak, hareketinin devamını getiremediklerini görüyoruz. Altında uzun pozisyonumuzun zarar kes seviyesi 1,670. Gümüşte ise yatırımcı kimliğimiz ile pozisyonlarımızı korumaya devam ediyoruz.

Bugünün bir numaralı iç gündem maddesi Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklayacağı ekonomi paketi. Makro cephede ise, sanayi üretimi ve TCMB’nin beklenti anketi takip edilebilir. Dışarıda İngiltere büyüme verisi sabah, ABD ÜFE enflasyonu ve tüketici güven endeksi ise günün ikinci yarısında takip edilebilir.

 

Kıbrıs İktisat Bankası bülteninden alıntıdır

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler