Sosyal Medya

Ekonomi

PPK’da kafalar karışık- faiz metninde olmayan PPK özetine girdi

Merkez Bankası tarafında işler uzunca süredir yolunda değil.  Ağbal dönemi kısa ve göreceli başarılı bir 4 ay olarak önce çıkarken,…

PPK’da kafalar karışık- faiz metninde olmayan PPK özetine girdi

Merkez Bankası tarafında işler uzunca süredir yolunda değil.  Ağbal dönemi kısa ve göreceli başarılı bir 4 ay olarak önce çıkarken, 19 Mart’ta Başkan Ağbal’ın görevden alınıp yerine Kavcıoğlu’nun atanmasıyla yaşanan karmaşa devam ediyor.

Kavcıoğlu yönetiminde Nisan-Mayıs aylarında politika faizi %19’da sabit kalsa da, faiz kararını içeren Para Politikası Kurulu (PPK) metinlerinde önemli değişiklikler yapılmıştı. Nisan toplantısına ait PPK açıklamasında oldukça yumuşak ifadelere geçen banka, 6 Mayıs toplantısı metninde de “Kurul, politika faizini sabit tutarak sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir.” ifadesini “Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir.” olarak değiştirmişti.

Bu da zaten yıllık enflasyonun düşüş gösterdiği ilk fırsatta PPK’nın faiz indirimi yapacağı beklentilerini artırmıştı.

Bugün açıklanan PPK özetinde ise kurul enflasyona vurgu yaparak sıkı parasal duruş ifadesine yeniden yer verdi:

  • Talep ve maliyet unsurları, bazı sektörlerdeki arz kısıtları ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturmaya devam etmektedir. Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkileri gözlenmeye başlamıştır. Enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler dikkate alınarak, Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar (sene sonu beklentisi %12,2) para politikasındaki mevcut duruş sürdürülecektir. Bu doğrultuda Kurul, politika faizini yüzde 19 düzeyinde sabit tutarak sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir.

  • Sıkı parasal duruş; enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve finansal piyasa gelişmeleri bağlamında dışsal ve geçici oynaklıklara karşı önemli bir tampon işlevi görecektir.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler