Sosyal Medya

Ekonomi

Haftalık para/banka istatistikleri: Yabancıların TL varlıklara iştahı zayıf, yerliler dövize yöneliyor

Merkez Bankası haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre 28 Mayıs haftasında yabancı yatırımcılar hisse senedinde net 6.9 milyon dolar, devlet iç…

Haftalık para/banka istatistikleri: Yabancıların TL varlıklara iştahı zayıf, yerliler dövize yöneliyor

Merkez Bankası haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre 28 Mayıs haftasında yabancı yatırımcılar hisse senedinde net 6.9 milyon dolar, devlet iç borçlanma senetlerinde ise 68.2milyon dolar net alım, şirket borçlanma senetlerinde ise 27.1 milyon dolarlık net satış yaptı. Böylece yabancı yatırımcıların 22 Nisan haftasından beri hisse senedinde net alıcı konumunu sürdürdü. Yabancılar DİBS’te ise üst üste alımda 5 haftayı geride bıraktı. Yabancının 5 haftalık DİBS alımı ise 419.3 milyon dolar oldu.  Bu rakamlar yabancı yatırımcının hisse senedi piyasasında alım yaptığına işaret etse de tarihsel olarak dip sevilerde olan yabancı hisse senedi sahipliği bize hacimlerin düşüklüğünü anlatıyor.

Yılbaşından bu yana çıkış 1,2 milyar dolar

Yabancı yatırımcıların 21 Mayıs itibarıyla 22,4 milyar dolar olan hisse senedi stoku, 28 Mayıs’ta 21,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Aynı dönemde yabancı yatırımcıların DİBS stoku 7,7 milyar dolarda sabit kaldı.

Yılbaşından beri ise 28 Mayıs ile biten hafta itibarıyla hisse senedinde 1,8 milyar dolarlık satış, DİBS’te 693,2 milyon dolar alış olmak üzere toplamda 1,2 milyar dolarlık çıkış yaşandı.

Döviz mevduatlarında hafif artış

Merkez Bankası’nın açıkladığı parite etkisinden arındırılmış döviz mevduatları verisi 28 Mayıs haftası itibariyle hafif yuları yönlüydü.

28 Mayıs haftası itibariyle döviz mevduatları 351 milyon dolar artışla 228 milyar doları geçti.  Ancak, parite etkisinden arındırıldığında döviz mevduatlarındaki yükselme 109 milyon dolarla sınırlıydı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler