Sosyal Medya

Borsa

Fed’in duruşunu piyasalar beğendi ancak tapering artık daha yakın

Fed, faizini ve tahvil alım programında değişiklik yapmazken, “koronavirüsün delta varyantı büyüme için artan bir tehdit oluştursa bile, işgücü piyasası…

Fed’in duruşunu piyasalar beğendi ancak tapering artık daha yakın

Fed, faizini ve tahvil alım programında değişiklik yapmazken, “koronavirüsün delta varyantı büyüme için artan bir tehdit oluştursa bile, işgücü piyasası ve enflasyonundaki gidişatın Fed’in ABD ekonomisine verdiği sağlam desteğin frenlerine dokunmak için önkoşullara doğru ilerlediğini” söyledi.

Bu cümle sonrası Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları daha önemi hale geldi çünkü artık tapering sinyali resmen verilmeye başlandı.  Fakat zamanlaması ve tabi ilk faiz artışının ne zaman yapılacağı net değil.

Powell’a göre %5,4 olan manşet TÜFE  enflasyonunda riskler yukarı yönde; yani önümüzdeki aylarda yükselmeye devam edebilecek. Fakat Başkan enflasyondaki yükselişin geçici olduğunda ısrarlı.  Bunu da yeni, eski ve kiralık araç piyasasında yaşanan arz sorunundan, artan emtia ve emek piyasası fiyatlarından öteye- henüz- enflasyonun genele yayılmayışına bağlıyor.

Powell’ın açıklamaları içinde dikkat çeken yeni para politikası çerçevesi gereği bankanın %2’nin “bir miktar üzerinde” enflasyona göz yumarken mevcut %5,4 seviyesinin %2 hedefinin “çok üzerinde” olmasına vurgu yapması. Bu seviyede enflasyona tolere edilmeyeceğine  fakat mevcut durumun tamamen arz şokundan kaynaklanması nedeniyle güç kaybedeceğine vurgu yapmakta.  COVID-19 şokunun küresel üretim ve tedarik zincirinde yarattığı hasarlar nedeniyle ekonomiler açılırken önemli dengesizlikler oluştuğunu ve bunun da normal karşılanması gerektiğini söylüyor.

Fiyat istikrarı yanında tam istihdam hedefini de vurgulayan Powell, 9 milyon yeni iş imkanı oluşmasına rağmen pandemi sonrası dönemde bir o kadar da  işsizsin kenarda durduğunu, bu kişilerin belli bir vade ile iş piyasasına mutlaka geri döneceklerini ve bunun da çok hızlı gerçekleşeceğini düşündüğünü ekliyor.  Fakat, artan Delta varyantı vakalarının ekonomide önceki hastalık zirvelerindeki hasarı yapmasa da, toparlanma sürecini nasıl etkileyeceğinin izlenmesi gerektiğini de ekliyor.

Powell tahvil faizlerindeki aşırı düşüşün Fed politikalarına olan inancın azlığını değil, korunma ihtiyacı kaynaklı olduğunu eklerken, bu konuda FOMC içinde dahi fikir birliği olmadığını söylüyor.

Tapering açıklaması için son çeyrek halen geçerli

Powell’ın açıklamalarından anlaşılan faiz artışının öyle yakın bir vadede beklenmemesi gerektiği. Fed enflasyonun geçici olduğu konusunda ısrarlı. Dolayısıyla El-Arian gibi enflasyonun beklenenden yüksek ve uzun soluklu olacağı korkusuyla  ilk faiz artışının 2022 yılı son çeyreğinde yapılacağı beklentileri Fed açıklamalarına göre gerçekçi görünmüyor.

Fakat Powell’ın temmuz FOMC toplantısında tapering için daha derin tartışmaların yapıldığını açıklaması; ne şekilde, hangi kademe ile tahvil alım programının azaltılacağının konuşulduğunu söylemesi tapering başlangıcının yakınlaştığının da habercisi.

Delta varyantının etkileri, büyüme ile ilgili veriler ve tabi en başta istihdam piyasasındaki veriler önümüzdeki aylarda tapering zamanlamasını belirleyecek.  Jakson Hole toplantısında konuşma yapacağını açıklayan Powell, piyasaların beklediği gibi illa bu toplantıda taperingle ilgili somut bir açıklama yapacağını kabul etmiş değil.  Olasılık olarak yine de Jakson Hole’da önümüzdeki resmin biraz daha netleşmesi mümkün.

2021 bitmeden tapering konusunda bir açıklama beklemek, bir adım atıldığını görmek çok sürprizli olmayacak kısaca.  Özelikle ABD Kongresi’nde altyapı yatırımları için paketler üzerinde anlaşma sağlandıkça, parasal destekler yerine mali desteklerin devreye gireceği gerçeği de oldukça net. Olabildiğinde yumuşak bir geçiş hedefleyen Fed açısından tapering ilanı tahvil piyasasında faizleri yukarı taşırken, dolar endeksinin de değerlenmesi ile sonuçlanacak.  Aynı zamanda borsalara da satış gelecek.  Kısaca 2021 son çeyrekte Fed’in para politikasını değiştirmesi ile oluşacak dalga beklentisinde bir değişiklik olmamalı.

Powell’ın açıklamaları tapering; yani tahvil alım programındaki kademeli azalışın yılın son çeyreğinde ilan edileceğini düşündürüyor.

GA

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler