Sosyal Medya

Döviz

Fed ve TCMB öncesi TL kırılgan

Bu hafta merkez bankaları haftası. Hızla yayılan omicron varyantının ekonomilere etkileri izlenirken arda arda gelen yüksek enflasyon verileri büyük merkez…

Fed ve TCMB öncesi TL kırılgan

Bu hafta merkez bankaları haftası. Hızla yayılan omicron varyantının ekonomilere etkileri izlenirken arda arda gelen yüksek enflasyon verileri büyük merkez bankalarının şahinleşme adımlarını da beraberinde getiriyor. Enflasyonun kalıcılığı konusunda endişelerin arttığı görülüyor.

Fed’in bu gece beklenen FOMC sonrası açıklamalarında, tahvil alımlarını daha erken durduracağını söylemesi kesin gibi. Faiz artışlarına dair vereceği sinyaller de izleniyor. Gergin piyasalarda ise risk iştahı azalmakta.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), İngiltere Merkez Bankası (BOE) ve Japonya Merkez Bankası (BOJ) da bu hafta toplantı gerçekleştirecek. Başlıca merkez bankalarından üçünün de kendi para politikalarında sıkılaşmaya gitmesi bekleniyor.

Türkiye’de de enflasyon endişeleri artarken TCMB’nin yine de faiz indirimlerine devam etmesi bekleniyor. 100 baz puan faiz indirimi ortalama beklenti ancak 200-300 baz puan olma olasılığı da bulunuyor.

Dolar/TL, Merkez Bankası’nın 4 milyar doları aştığı hesaplanan dört doğrudan müdahalesi ardından 14 seviyesinin üzerinde işlem görmeye devam ediyor. Kritik faiz kararı öncesinde dolar ise 14,76 TL’nin üzerine çıkarak tarihi zirvesini güncellerken euro/TL’de 16,64 ile rekor kırdı.

Ekonomi politikasındaki belirsizlikler, Yeni Ekonomi Modeli çerçevesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın düşük faiz isteği ile üretim, ihracat ve cari dengede fazla verilmesini öngören uygulamalar Türk lirasının değer kaybına neden olmakta. TL’nin dolar karşısındaki bu seneki değer kaybı %50’yi aştı. BU aşınmanın en büyük kısmı da %45 ile Eylül başından bu yana devam eden TCMB’nin faiz indirimi döneminde gerçekleşti.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler