Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Fed başkanının önümüzdeki dört yıl içinde karşılaşabileceği beş zorluk

ABD Başkanı Biden’ın, görev süresi Şubat ayında sona erdikten sonra Fed Başkanı Powell’ı yeniden atama veya dizginleri başkasına devretme kararı,…

Fed başkanının önümüzdeki dört yıl içinde karşılaşabileceği beş zorluk

ABD Başkanı Biden’ın, görev süresi Şubat ayında sona erdikten sonra Fed Başkanı Powell’ı yeniden atama veya dizginleri başkasına devretme kararı, merkez bankası için kritik bir dönemece gelecek.

İlerici Demokratlar, Fed’in istihdamı artırma çabalarını artırarak, iklim riskinden uzaklaşarak ve eşitsizliği ele alarak ekonomide daha geniş bir rol üstlenmesini istiyor. Muhafazakarlar ise geleneksel para politikasına bağlı kalmasını, enflasyonu düşürmeye daha fazla dikkat etmesini ve finansal piyasalarda ve gözetim cephesindeki ayak izini azaltmasını istiyor.

Demokrat başkan kimi seçerse seçsin, bir sonraki Fed başkanının para politikası ve paranın doğası hakkında önemli sorularla uğraşması gerekecek.

İşte önümüzdeki dört yıldaki en büyük zorluklardan bazıları:

Doğru politika izlemek

Koronavirüs salgınının vurmasından sonra Fed, gösterge gecelik faiz oranını sıfıra yakın bir fiyata indirdi ve trilyonlarca dolarlık Hazine ve ipotek destekli menkul kıymet satın aldı.

Ekonominin hızla toparlanmasıyla, Fed politika yapıcıları büyük olasılıkla bu yılın sonlarında varlık alımlarını kısmaya başlayacaklar.

Ancak geçen Ağustos ayında kabul edilen yeni bir politika çerçevesine göre, ekonomi tam istihdama ulaşana ve enflasyon % 2’de olana ve bu seviyeyi ılımlı bir şekilde aşma yolunda olana kadar faiz oranlarını yükseltmeyi beklemeyi planlıyorlar.

Bu, yeni bir Fed başkanının tutmak için mücadele edebileceği bir söz. Fed politika yapıcılarının çoğu mevcut %2’nin üzerindeki enflasyon patlamasının geçici olduğuna inanıyor. Ancak fiyat artışları daha kalıcı olursa, merkez bankasının başındaki kişi, tüm işçiler iş bulamadan önce bir faiz artışını deneyebilir.

Ağustos ayı itibarıyla, salgından öncesine göre 5,3 milyon daha az Amerikalı istihdam edildi.

Cleveland Fed Başkanı Mester Ağustos ayında verdiği bir röportajda, “politikamızı ekonomiye uygun şekilde kalibre ettiğimizden emin olmak için ekonominin yapısal yönlerinin altında gerçekten yer alan faktörleri değerlendireceğiz” dedi.

Fed: Gözetim kurumu olarak

Analistler, Fed’in yeni çerçevesinin daha güçlü bir işgücü piyasası arayışında para politikasını daha uzun süre gevşek tutması durumunda, krize yol açabilecek riskli davranışları önlemek için finansal düzenlemeleri sıkılaştırması gerekebileceğini söylüyor.

Fed’in eski baş ekonomisti ve şu anda Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü’nde kıdemli bir araştırmacı olan David Wilcox, “Benim görüşüme göre finansal düzenleme gündemde iki numara ve özellikle tarihsel olarak düşük faiz oranlarının olduğu bir ortamda finansal risk içerme konusu önemli olmaya devam ediyor,” dedi.

Wilcox, Fed’e kim liderlik ederse, finansal istikrara da daha geniş bir şekilde bakması gerekeceğini söyledi.

Tahvil ve para piyasalarının nasıl işlem gördüğüne ilişkin sistemik zayıflıklar, geçen Mart ayında salgınla ilgili kapatmalar sonrasında finansal piyasaların neredeyse çökmesiyle ortaya çıktı.

Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, dolara endekslenebilecek ve büyük ölçüde düzensiz bir kripto para birimi türü olan “stablecoins”in artan popülaritesinin de finansal istikrar için bir tehdit oluşturduğunu savundu.

Dijitalleşme

Ana sorulardan biri, Fed’in kendi dijital para birimini çıkarmaya karar verip vermediği olacak. Powell şu ana kadar kararlı değil. ABD merkez bankasının en üst düzey görevi için diğer önde gelen aday olan Fed Başkanı Lael Brainard, bunu yapmamayı hayal etmenin zor olacağını söyledi. Fed, Eylül ayında konuyla ilgili bir tartışma makalesi yayınlamayı planlıyor.

Destekçiler, iyi tasarlanmış bir dijital para biriminin işlem maliyetlerini düşürebileceği ve dezavantajlı grupların bankacılık sistemine erişimini artırabileceği söylüyor. Diğerleri, Amerikan hanehalkı ve işletmelerinin düzenli çek hesaplarından vazgeçip doğrudan Fed’e gitmeleri durumunda bankaların kenara çekilebileceğinden endişe ediyor.

Çin ve diğer ülkeler, Amazon.com Inc. gibi özel şirketler gibi kendi dijital para birimlerini zaten ihraç ediyor. Yaygın olarak benimsenmesi halinde, bu tür jetonlar ödeme sistemini parçalayabilir, Fed’in faiz oranlarını kontrol etme yeteneğini tehdit edebilir ve ABD dolarının küresel hâkimiyetini tehlikeye atabilir.

İklim riskleri

Fed başkanı ayrıca kontrolsüz orman yangınları, süper güçlü kasırgalar ve iklim değişikliğinin diğer yıkıcı etkilerinin ekonomik ve finansal piyasa etkilerini anlama ve ele alma baskısı altında olacaktır.

Hem Powell hem de Brainard, bankaların örneğin vahşi hava olayları veya hükümetin karbondioksit emisyonlarını sınırlama zorunlulukları nedeniyle varlık değerlerindeki düşüşlere karşı dayanıklı olmalarını sağlamanın Fed’in görevi olduğunu söylüyor.

Ancak Fed’in görevi, diğer bazı merkez bankaları için olduğu gibi, iklim değişikliğiyle doğrudan mücadele etmek için herhangi bir araç içermiyor.

Fed geçen yıl biri bireysel bankalardaki iklimle ilgili risklere, diğeri de sistem genelindeki tehditlere odaklanan iki iç panel oluşturmuştu. Ayrıca, merkez bankalarının iklim değişikliğine yanıt vermelerine yönelik öneriler geliştiren Finansal Sistemi Yeşillendirici Ağ’a katılan son büyük merkez bankası oldu.

Her ikisi de Fed başkanının iklim cephesinde daha fazlasını yapması için araçlar olabilir, ancak diğer merkez bankalarıyla eşit olarak daha agresif bir tutum yeni yasa olmadan zor olabilir.

Irk ve cinsiyet farkları

Fed yetkilileri, ırksal ve cinsiyet eşitsizliklerinin ekonomik büyümeyi sürükleme potansiyeli konusunda da daha açık sözlü hale geldi.

Siyasi bölünmenin solundaki pek çok kişi bunun yeterince ileri gitmediğini ve Fed’in hisse senedi fiyatlarını artırarak zenginlerin ceplerini doldurduğu için tahvil alım programını suçladığını söylüyor.

Şu anda MacroPolicy Perspectives’in başkanı olan eski Fed ekonomisti Julia Coronado, “Bu, Fed’in günümüzün bazı büyük meselelerini ele almak için yaptığı, işgücü piyasası sonuçları ve servet dağılımlarındaki eşitsizlikleri içeren şeylerle ilgili çok fazla huzursuzluğa neden oluyor,” dedi.

Coronado, Fed’e liderlik eden her kim olursa olsun, küçük işletmelere kredi vermeyi artırma amaçlı programlar ve bankaları kredilerini geri ödemekte zorlanan tüketicilerle çalışmaya teşvik eden denetim değişiklikleri de dâhil olmak üzere bu boşlukların bazılarını daraltmak için araçlarına ince ayar yapabileceğini söyledi.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler