Sosyal Medya

Döviz

Fed Başkan Yardımcısı Clarida 2021’de tapering, 2023’te faiz artışı öngörüyor

Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida, merkez bankasının bu yılın sonlarında tahvil alımlarını azaltmaya başlayacağını ve 2023’te faiz oranlarında bir yükselişe…

Fed Başkan Yardımcısı Clarida 2021’de tapering, 2023’te faiz artışı öngörüyor

Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida, merkez bankasının bu yılın sonlarında tahvil alımlarını azaltmaya başlayacağını ve 2023’te faiz oranlarında bir yükselişe geçeceğini düşündüğünü söyledi.  ABD merkez bankası Fed’in salgından zarar gören ekonomiye sağladığı büyük desteği geri çekme yolunda olduğunu ekledi.

Delta virüsünün hızla yayılmasının ekonomi için aşağı yönlü bir risk oluşturduğunu kabul etmekle birlikte, Clarida Çarşamba günü büyümenin güçlenmeye devam edeceği ve enflasyonun son dönemdeki yüksek seviyelerinden geri döneceğini düşündüğünü ifade ederken aslında iyimser bir tablonun resmini çizdi.

Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü tarafından düzenlenen bir web seminerinde yaptığı konuşmada, “federal faiz oranı için hedef aralığın yükseltilmesi için gerekli koşulların 2022 yıl sonuna kadar yerine getirilmiş olacağını” ve 2023’te sıfıra yakın oranlarda artışın önünün açılacağını söyledi.

Clarida’nın açıklamaları özel sektör istihdam rakamının beklentinin çok altında açıklanmasıyla denk geldiği.

Fed, işgücü piyasası maksimum istihdama ulaşana, enflasyon %2’ye yükselene ve bir süredir bu seviyeyi ılımlı bir şekilde aşma yolunda olana kadar kısa vadeli faiz oranlarını sıfıra yakın sabit tutacağını açıklamıştı. Haziran ayında yayınlanan ekonomik tahminlerde, politika yapıcıların çoğunluğu 2023 sonuna kadar iki faiz artışı beklediğini açıklamıştı.

Ekonomi, 2020’de salgının ortasında zayıfladıktan sonra bu yıl güçlü bir şekilde toparlanmakta. Gayrisafi yurt içi hasıla, yılın ilk üç ayındaki %6,3’ün ardından ikinci çeyrekte yıllıklandırılmış %6,5 oranında yükseldi.

Clarida, “Şu anda yürürlükte olan para ve maliye politikaları, bu yıl gerçekleşmesi beklenen ekonomik faaliyetteki güçlü genişlemeyi desteklemeye devam etmelidir, ancak delta varyantının aşılanmamış nüfusun hala önemli bir kısmı arasında hızla yayılması açıkça görünüm için aşağı yönlü bir risktir.” dedi.

Clarida, büyüme güçlü kalırsa, Fed’in bu yıl içinde tahvil alımlarını ölçeklendirmeye başlayacağını duyurmasından yana olacağını söyledi.

Fed şu anda 80 milyar dolarlık Hazine menkul kıymetleri ve 40 milyar dolarlık ipotek destekli borç olmak üzere ayda 120 milyar dolarlık varlık satın alıyor. Maksimum istihdam ve %2 enflasyon hedeflerine doğru “önemli ilerlemeler” kaydedilene kadar bu tempoyu sürdürme sözü verdi.

Politika yapıcılar, bu desteği ne kadar sürede geri almaya başlayacakları konusunda farklı tutumlar ortaya koymakta.  Bazıları bu yönde bir kararın Federal Açık Piyasa Komitesi’nin Eylül ayındaki bir sonraki toplantısında gelmesi gerektiğini söylüyor.

Clarida, arz ve talep arasındaki fiyatları yukarı çeken dengesizliklerin zaman içinde dağılıp enflasyon beklentilerinin sabit kalmasını beklediğini söyledi. Ancak Başkan Yardımcısı, “Enflasyona bakış açıma yönelik riskler tepetaklak” diye de ekledi.

Enflasyonun Ani Yükselişi

Ekonomi yeniden açılırken, enflasyon Fed’in ve çoğu ekonomistin beklediğinden daha fazla arttı. Fed’in hedeflediği kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, arz sıkıntılarının fiyatları yukarı ittiği haziran ayında bir yıl önceye göre %4 arttı.

Clarida, 2023’te faiz indirimi öngörüsünün Fed’in geçen yıl kabul ettiği %2’lik ortalama enflasyon hedefleme rejimiyle tutarlı olduğunu ve 2 trilyon dolardan fazla hane halkı tasarrufuna yol açan genişlemeci bir mali politika gerçeğini içerdiğini söyledi.

Clarida’nın Fed yönetim kurulundaki görev süresi Ocak ayında sona eriyor. Fed gözlemcileri Başkan Joe Biden’ın kendisini bir dönem daha aday göstermesini beklemiyor.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler