Sosyal Medya

Döviz

Avrupa Merkez Bankası yeni enflasyon hedefi üzerinde anlaştı

Konuyla ilgili bilgi sahibi yetkililere göre, Avrupa Merkez Bankası (ECB) politika yapıcıları enflasyon hedeflerini %2’ye yükseltmeyi ve gerektiğinde aşmaya alan…

Avrupa Merkez Bankası yeni enflasyon hedefi üzerinde anlaştı

Konuyla ilgili bilgi sahibi yetkililere göre, Avrupa Merkez Bankası (ECB) politika yapıcıları enflasyon hedeflerini %2’ye yükseltmeyi ve gerektiğinde aşmaya alan tanımayı kabul ettiler.

Karar, bazı politika yapıcıların çok belirsiz olduğunu düşündükleri önceki “aşağıda, ancak %2’ye yakın” hedefinden önemli bir değişikliğe işaret ediyor. Fikir birliği, ECB’nin yaklaşık 20 yıldır ilk kez strateji gözden geçirmesi için Salı ve Çarşamba günü yapılan özel toplantıda şekillendi.

Yenilenen strateji, yetkililere avro bölgesinin ekonomik potansiyeli üzerinde ağırlık oluşturan hedefin altında yıllarca kalan enflasyonu tersine çevirmeye çalışırken ultra gevşek para politikasını daha uzun süre sürdürme gerekçesi verebilir.

Enflasyon son on yılın çoğunda ECB’nin hedefinin altında kaldı

Ekonomi salgından toparlanırken merkez bankasının eylemlerine rehberlik etmek de çok önemli olacak. Politika yapıcıların yazdan sonra, son derece esnek 1,85 trilyon avroluk (2,2 trilyon dolar) tahvil alım programını içeren acil durum önlemlerinden nasıl çıkılacağını tartışmaları bekleniyor.

Rapor, Almanya’nın 10 yıllık menkul kıymetlerinin getirisini üç ayın en düşük seviyesine çekti.

İncelemenin resmi sonuçlarının yayımlanmasının ardından bugün Başkan Lagarde 90 dakika sonra bir basın toplantısı düzenleyecek.

Rapor, iklim değişikliğiyle mücadeleye nasıl yardımcı olunacağı, mali ve para politikalarının etkileşimi, istihdam eğilimleri ve küreselleşme de dahil olmak üzere çok çeşitli diğer politika konularını da kapsamakta.

Değerlendirmenin merkezinde enflasyon hedefi vardı. Lagarde geçen ay yaptığı açıklamada, politika yapıcılar bunu simetrik olarak ele alırken – yani çok düşük ve çok yüksek sonuçlara eşit şekilde yanıt vermeye kararlı olduklarını – mevcut ifadenin taahhütlerini “gözlemciler ve piyasalar için kafa karıştırıcı” hale getirmiş olabileceğini söyledi.

Anlaşmaya varılması ile birlikte ECB artık daha güvercin bir duruş sergileyecek. Banka %2 tavanının aksine %2 simetrik enflasyon hedefine kaymış durumda. Frankfurt merkezli kurum, faiz oranlarının birincil para politikası aracı olmaya devam ettiğini ve bir sonraki gözden geçirmenin 2025’te olacağını ekledi.

EUR/USD paritesi 1,1844’ten 1,1835’e geriledi.

Alman Marshall Fonu’nun kıdemli üyesi Jacob Kirkegaard, “Kesinlikle bunun gelecekteki potansiyel faiz artışlarını daha da ileriye itmesi gerektiğini düşünürsünüz ve bence ileriye dönük daha fazla varlık alımı gerektirecek” dedi.

ECB yaklaşımı, Fed’in geçen yıl kendi incelemesinin ardından açıkladığı ortalama enflasyon hedefleme politikasından farklı olacak ve bu da zayıflık dönemlerinden sonra otomatik bir yükseliş anlamına gelecek.

Bundesbank Başkanı Jens Weidmann böyle bir yaklaşıma şüpheyle yaklaşan yetkililer arasında yer alıyor. Yetkili, gerçek enflasyon orta vadede hedefin üzerinde olduğunda gevşek politikayı sürdürmenin, merkez bankasının hükümet borçlanma maliyetlerini kasıtlı olarak düşük tuttuğu ve “mali hâkimiyet” olarak bilinen şeyle bağımsızlığını baltaladığı izlenimini verebileceğini söylüyor.

Enflasyonun bu yılın sonuna doğru hedefin çok üzerinde yükseleceği öngörülse de, Lagarde ve meslektaşları bunun orta vadede hedefin altına inmesini beklediklerini defalarca söylediler.

İcra Kurulu üyesi Isabel Schnabel Cumartesi günü yaptığı açıklamada, ECB’nin %2 hedefinin aşılmasına izin verebileceğini ima etti. Almanya’da yaptığı bir konuşmada Bakan, politika yapıcıların gerçek temel enflasyon dinamiklerinin tahminlerle aynı hizaya geldiğinde görülmesine izin vermeleri gerektiğini söyledi.

“Böyle bir sabır, enflasyon sonuçlarının geçici bir süre için hedefimizin orta derecede üzerinde olmasına yol açabilir” diyen Schnabel şöyle devam etti: “Bu da enflasyonun geçici bir süre için hedefimizin üzerinde olmasına yol açabilir. Bu gerekli ve orantılı bir gereklilik olacaktır.”

Bloomberg/ FX Stret

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler