Sosyal Medya

Ekonomi

ABD verileri: Perakende satışlar güçlü, enflasyon korkusu güveni zedeliyor

Perakende satışlar güçlü geldi: teşvikler, artan tasarruf ve açılma etkili ABD’de perakende satışları haziranda aylık %0,6 artarak ekonomistlerin beklentisi %0,3’lük…

ABD verileri: Perakende satışlar güçlü, enflasyon korkusu güveni zedeliyor

Perakende satışlar güçlü geldi: teşvikler, artan tasarruf ve açılma etkili

ABD’de perakende satışları haziranda aylık %0,6 artarak ekonomistlerin beklentisi %0,3’lük düşüşten çok iyi geldi.  Çekirdek perakende satış verisi olarak kabul edilen otomobil ve akaryakıt dışı perakende satışlar %1,1 arttı ve yine beklentinin iki katında gerçekleşti.

Dikkat çekici olan, ABD’li tüketicilerin taleplerinin ağırlıklı olarak hizmetlere kaydırmaya başlamaları. Bu da üçüncü çeyrekte ABD ekonomisini beklenenden iyi bir performans yakalayacağını anlatıyor; enflasyon baskıları ise devam edecek.

13 perakende kategorisinden dokuzunda ki elektronik ve beyaz eşya satış mağazaları, giyim mağazaları ve restoranlardaki kayda değer artış da dahil olmak üzere haziran satışlarında artış var. Motorlu araç ve parça bayilerindeki satışlar, otomobil üreticilerinin tedarik zinciri sıkıntısıyla karşı karşıya kalması nedeniyle sınırlı envanter nedeniyle haziranda %2 daraldı ancak bu hemen olmasa da orta vadede geçici. Küresel çip krizi araç üretimini kısıtlarken fiyatların yükselmesine de yol açmıştı.

ABD’de  tüketici güveni yüksek enflasyonla zayıflıyor

ABD’de Michigan Üniversitesi Öncü Tüketici Güven Endeksi 85,5’ten temmuzda 80,8’e düştü. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi 86,5’di. Enflasyona ilişkin artan endişeler bu düşüşün temelinde.

Michigan Üniversitesi’nin anketine göre tüketiciler gelecek yıl enflasyonun %4,8’e yükseleceğini düşünüyor. Gelecek beş ila 10 yıl için beklenen enflasyon oranı % 2,9 oldu.

Anketin direktörü Richard Curtin’e göre ABD’de enflasyon, özellikle alt ve orta gelirli haneler üzerinde yaşam standartları üzerinde ek baskı oluşturmakta. Üst gelirli haneler arasında ise satın alımların ertelenmesine neden oluyor.  Tüketici Güveni, beklenmedik bir şekilde beş ayın en düşük seviyesine geriledi.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler