Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD enflasyonu beklendiği gibi; geçici mi kalıcı mı tartışmaları alevlendi

ABD’de tüketici fiyatları Temmuz ayında beklentilere paralel açıklandı. Çalışma Bakanlığı verilerine göre temmuz tüketici fiyatları bir önceki aya göre %0,5…

ABD enflasyonu beklendiği gibi; geçici mi kalıcı mı tartışmaları alevlendi

ABD’de tüketici fiyatları Temmuz ayında beklentilere paralel açıklandı. Çalışma Bakanlığı verilerine göre temmuz tüketici fiyatları bir önceki aya göre %0,5 arttı.

Tüketici fiyatlarında yıllık artış değişmeyerek %5,4’te kaldı.

Son aylarda enflasyonu yükselten ikinci el oto fiyatlaeı ve kira fiyatları enflasyonu zayıf gelirken, manşet enflasyonu yğksek tutan diğer kalemlerin hareketleri ABD’de enflasynun Fed’in söylediği gibi geçici aşırı yükseklerde mi olduğu yoksa fiyat artışlarının tabana yayılarak %5,4 kadar olmasa da yğksek mi kalacağı tartışmalarını alevlendirdi.

Çekirdek enflasyon olarak kabul edilen “gıda ve enerji hariç tüketici fiyatları” bir önceki aya göre %0,3 artınca yılık seviyesi de değişmedi ve %4,3 arttı. Analistlerin beklentisi aynı sırayla %0,4 ve %4,4 artış yönündeydi.

ABD’deenerji fiyatları aylık %1,6, yıllık %23,8 artarken, gıda fiyatlarında aylık %0,7, yıllık %3,4 artış kaydedildi.

Ortalama haftalık kazançlar %0,1 düştü.

Küresel hisse senedi endeksleri açıklanan veri ile güçlenirkeni, Dolar Endeksi 92,90’a geriledi.  Altın ons fiyatı 1.747 dolara Eur/USD ise 1,746’ya yükseldi.

TL/Dolar ise yarın yapılacak PPK toplantısında olası faiz indirimi mesajı ve gece 21:00’de Erdoğan’ın konu hakkındaki TV açıklamaları nedeniyle tedirgin. Güne 8,68 seviyelerinden başlayan parite ABD enflasyon verisi ile 8,66’ya güçlendi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler