Sosyal Medya

Genel

Türk askerleri Afganistan’dan çekiliyor- Erdoğan ve ABD ilişkisi ne olacak?

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) çeşitli temaslar, mevcut durum ve şartlar değerlendirilerek Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarının Afganistan’dan tahliyesine başlandığını bildirdi.…

Türk askerleri Afganistan’dan çekiliyor- Erdoğan ve ABD ilişkisi ne olacak?

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) çeşitli temaslar, mevcut durum ve şartlar değerlendirilerek Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarının Afganistan’dan tahliyesine başlandığını bildirdi. “ABD ve NATO’nun Afganistan’dan ayrılacaklarını açıklamalarının ardından Türkiye her zaman ifade ettiği ‘Afgan halkı istediği sürece Türkiye yanlarında olmaya devam edecektir’ sözünden hareketle, belirli şartlar oluşması durumunda 6 yıldır yaptığı gibi Uluslararası Hamid Karzai Uluslararası Havaalanının güvenli ve uluslararası standartlarda işletilmesi sorumluluğunu sürdürebileceği yönündeki niyetini ortaya koymuştur” dendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD Başkanı Biden ile Haziran’da NATO Zirvesi’nde ABD’nin Afganistan’dan çekilmesi sonrasında Türk askerinin Kabil Havaalanı’nı koruyabileceği teklifini yapmıştı. Olası Taliban saldırıları nedeniyle muhalefetten sert tepki alan bu teklif, Taliban’ın çok hızlı ülkenin kontrolünü ele almasıyla boşa çıktı.

Taliban Sözcüsü Zabibullah Mücahid Türkiye ile iyi ilişkiler istediklerini ancak Türk askerlerini Afganistan’da istemediklerini dün açıklamıştı.  ABD’nin Afganistan’dan çekilmesini tamamlayacağı 31 Ağustos sonrasında Afganistan’da olan diğer ülke askerlerinin düşman niteliğinde olacağı belirtilmişti.

Kabil Havaalanı’nın korumasını Türk askeri yapacak olmasa da, süreç ABD’de yeni yönetim ile Erdoğan hükümeti arasındaki buzların çözülmesini sağladı. Türk askerinin Afganistan’dan çekilme kararı, mevcut ABD-Türkiye ilişkisi seviyesini bozacak nitelikte olmasa da, Erdoğan açısından önemli görülen ilişki zeminin kalmayışı, iki ülke arasındaki ilişkilerin Erdoğan döneminde daha öteye taşınmasına engel.  Benzer bir süreç Orta Doğu/Suriye tarafında da yaşanmakta.

Son günlerde ABD-Türkiye ilişkilerindeki gelişme üzerine Rusya’nın devreye girerek Türkiye’nin bu sene bitmeden yeni bir S-400 teslimatına imza atacağını açıklaması bu açıdan değerlendirilmesi gereken bir gelişme.  Hele şimdiye kadar geciktirilmiş/yumuşatılmış Halkbank’la ilgili ABD’de görülen davalar varken.

GA

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler