Sosyal Medya

Döviz

TL durmuyor; Fed etkisi piyasalarda hakim

Geçen hafta Fed FOMC toplantısından beklenmedik şekilde şahin gelen açıklamalar, para politikasında sıkılaşmanın beklenenden erken geleceği haberleri bu hafta piyasalarda…

TL durmuyor; Fed etkisi piyasalarda hakim

Geçen hafta Fed FOMC toplantısından beklenmedik şekilde şahin gelen açıklamalar, para politikasında sıkılaşmanın beklenenden erken geleceği haberleri bu hafta piyasalarda sindiriliyor.  Türkiye tarafında da önemli bir veri beklentisi yokken, Fed sonrası banka üyelerinin çeşitli mecralarda yapacakları konuşmalar dikkatle izlenecek. Fed faiz artışı ve öncesinde beklenen tahvil alımını azaltma süreci mesajını alan yatırımcılar da güvenli liman arayışına iyice yoğunlaşmaktalar.  ABD 10 yıllık tahvil faizinin %1,40’ın altına yönelmesinin temel nedeni bu.  Fakat mevcut seviyelerde kalıcı olması beklenmiyor.

TCMB’nin politika faizini %19’da tutmuş olması ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz indirim talimatının zamanı kollandığı beklentisi ile TL açısından fazla bir kalkan görevi görmüyor.  Yılın son çeyreğinde Fed kaynaklı türbülans söz konusu iken, TCMB’nin baz etkisi ile enflasyonda olası bir düşüşte faiz indireceği beklentisi TL’nin zayıf seyrine katkıda bulunuyor. Özellikle enflasyon verisi üzerine olan tartışmalar zaten faiz seviyesi tartışmalarını da beraberinde getiriyor.

Geçen hafta boyunca yükselen dolar/TL, bugün 8,79 seviyesine kadar çıktı. Euro/TL ise 10,45’i gördü.

ABD Dolarının güçlenmesi tüm para birimlerini etkiliyor

Fed’in geçen hafta yaptığı sürprizli açıklamalar -dolar endeksini benzer para birimleri karşısında yükseltiyor.  Dolar endeksi geçen hafta %2 civarında yükseldi ve bugün 92.232 seviyesinde. Euro, cuma günü 1.1847 dolar ile son 2.5 ayın en düşük seviyesini gördükten sonra 1.1872 dolar seviyesinden işlem gördü.

 

 

Döviz kurlarında dalgalanmaya yol açan gelişme Fed’in Çarşamba günü para politikasındaki kapsamlı değişikliklerin beklenenden daha erken gerçekleşebileceğinin sinyalini vermesi olurken, Fed yayımlanan tahminlere göre ilk faiz artırım tarihini 2024’ten 2023’e çekti. 18 politika yapıcıdan 13’ü 2023’te faizlerde “artış”, 11’i 2023’te iki tane 25 baz puanlık faiz artışı öngördü.

Fed kararı riskli varlık fiyatlarını düşürürken, güvenli liman para birimlerinden yen gücünü korudu. Yen dolar karşısında Perşembe günü gördüğü son 2.5 ayın en düşük seviyesi olan 110.825 seviyesinden 110.185 yen seviyesine yükseldi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler