Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Tatil sonrası hızlı adaptasyon: Yeni haftanın gündemi

Uzun bayram tatili sonrası Fed toplantısı da dahil ekonomi tarafında yoğun bir hafta başladı. ABD para politikası yöneticilerinin vereceği yeni…

Tatil sonrası hızlı adaptasyon: Yeni haftanın gündemi

Uzun bayram tatili sonrası Fed toplantısı da dahil ekonomi tarafında yoğun bir hafta başladı. ABD para politikası yöneticilerinin vereceği yeni mesajlar, ABD’nin ikinci çeyrek GSYH büyümesi verisi le yakında bağlantılı olacak. Euro bölgesinden ise  enflasyon, GSYH ve işsizlik verileri izlenecek.

Türkiye’den gelecek veriler arasında dikkatle izlenecek olan TCMB’nin yeni Enflasyon Raporu olacak.

Haftanın yoğun gündemi aşağıda:

1. Fed toplantısı: Tapering ne zaman?

Çarşamba günü iki günlük toplantısına başlayacak.  Faiz değişimi gündemde değil; merak edilen yükselmeye devam eden enflasyon ile birlikte varlık alım programını azaltmaya ne zaman başlayacağı hakkında sinyaller. Başkan Powell, Kongre’deki son sunumda Fed’in ABD ekonomisini desteklemeye devam edeceğini net bir şekilde ortaya koydu. Fakat FOMC’nin haziran toplantısında üyelerin aylık 120 milyar dolarlık tahvil /mortgage destekli tahvil alımını ne zaman azaltılmaya başlayacağını tartışmaya başladığının bilinmesi her FOMC toplantısını önemli hale döndürdü. ABD’de hızla yayılan Delta varyantının canlı ekonomide yaratacağı riskleri de konu etmesi beklenebilir.  Asil dikkatler ise ağustos sonunda Wyoming, Jackson Hole’de verecekleri mesajlar.

2. ABD ekonomisi: Zirveye doğru mu yoksa zirveye ulaştı mı? 

FOMC toplantısından çıkacak mesajlar yanında ABD ekonomisinin toparlanma gücüne ait ekonomik veriler de izlenecek bu hafta.

Pazartesi günü, yeni konut satışları;  Salı günü dayanıklı mal siparişleri ile tüketici güveni verileri açıklanacak.

Perşembe günü 2Ç21 GYSH okumasına ilk bakış olacak. Beklentiler yıllık %8,6 oranında güçlü bir büyüme rakamı.

Cuma ise Fed’in birincil enflasyon ölçümü olarak bakılan çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinı kapsayan kişisel gelir ve harcama verileri yayınlanacak.

3. Euro bölgesinde ekonomik toparlanmanın temposu nasıl?

Euro bölgesinin Cuma günü yayınlanacak 2Ç21 GSYH verileri, COVID-129 ve aşılama ile beraber bölge ekonomisinin durgunluktan çıkış temposunu gösterecek.

Cuma ayrıca Avrupa Merkez Bankası (ECB) temmuz enflasyon rakamlarını açıklayacak; beklenti %2 hedefini vurması.  ECB ide Fed’i izleyerek enflasyon hedefinin geçici olarak aşılmasına izin verilebileceğini açıklamıştı.  Hatta geçen ECB Başkanı Lagarde, bankanın son politika toplantısında parasal desteğin daha uzun süre devam edeceğini ima ettikten sonra yeni koronavirüs dalgasının, Euro bölge ekonomisindeki toparlanma için risk oluşturabileceğini söylemişti.

4. TCMB enflasyon beklentisini değiştirecek mi?

Pazartesi günü temmuz ayına ait kapasite kullanım oranı ve sektörel güven endeksleri açıklanacak. Aynı gün akşamüstü Merkezi Hükümet Borç Stoku (Haz) detaylarına ulaşacağız. Perşembe günüyse temmuz ekonomik güven endeksi açıklanacak. Cuma günü haziran ticaret verileri ve 2Ç21 turizm verileri gelecek. SAMEKS Bileşik PMI verisinden temmuzda ekonomik aktivitenin hizmetler ve sanayi ayrımına göre gidişatı verilerini göreceğiz.

Perşembe günü açıklanacak yılın 3 Enflasyon Raporu ise haftanın en dikkat çekecek açıklaması. Nisan raporunda enflasyon beklentisini 2021 sonu için %12,2’ye yükselten banka, mevcut %17,5 seviyesinden bu beklentiye göre faiz politikasını şekillendireceğini açıklamıştı.  Bankanın %12,2 beklentinde yapacağı bir güncelleme faiz indirim beklentilerini şekillendirerek TL üzerinde etkili olacak.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler