Sosyal Medya

Ekonomi

Tarımsal girdi fiyatları enflasyonu yeni zirvede

Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi, Haziran ayında bir önceki aya göre %2,76, oranındaki artışla yıllık %27,65 seviyesine yükseldi. Çiftçilerin tarımsal üretim…

Tarımsal girdi fiyatları enflasyonu yeni zirvede

Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi, Haziran ayında bir önceki aya göre %2,76, oranındaki artışla yıllık %27,65 seviyesine yükseldi. Çiftçilerin tarımsal üretim süreçlerinde maliyetlerini gösteren endeks bir yandan gıda fiyatlarını etkilerken bir yandan da çiftçi gelirinin oluşmasında da etkili olarak tarım faaliyetlerinin sürdürülebilirliğini etkilemekte.

Tarım-GFE yıllık değişim oranı (%), Haziran 2021

2018’de kur krizinden bu yana TL’nin değer kaybına bağlı olarak tarımsal girdi fiyatları yükselme eğiliminde, fakat açıklanan son veri Tarım-GFE’de yeni zirveye denk geliyor.

Endeksin ana grupları bir önceki aya göre; “tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet” endeksinde %1,78, “tarımda kullanılan mal ve hizmet” endeksinde %2,92 arttı. Yıllık olarak da “tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet” endeksinde %27,39, “tarımda kullanılan mal ve hizmet” endeksinde %27,69 artış gerçekleşti.

Aylık en fazla artış gösteren diğer alt gruplar ise %3,39 ile diğer mal ve hizmetler ve %3,14 ile çiftlik binaları (ikamet amaçlı olmayanlar) oldu. Buna karşılık, aylık en az artış gösteren alt gruplar ise %0,16 ile tohum ve dikim materyali, %0,26 ile veteriner harcamaları ve %0,59 ile tarımsal ilaçlar oldu.

Yıllık en fazla artış gösteren diğer alt gruplar ise %45,13 ile çiftlik binaları (ikamet amaçlı olmayanlar) ve %40,16 ile bina bakım masrafları oldu. Buna karşılık, yıllık en az artış gösteren alt gruplar ise %9,60 ile tohum ve dikim materyali, %11,18 ile tarımsal ilaçlar ve %19,65 ile veteriner harcamaları oldu.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler