Sosyal Medya

Ekonomi

Tarım üretici fiyat enflasyonu yıllık yüzde 23!

TÜİK’in açıkladığı Tarım-ÜFE, Temmuz ayında bir önceki aya göre %1,34, bir önceki yılın Aralık ayına göre %10,42, bir önceki yılın aynı ayına…

Tarım üretici fiyat enflasyonu yıllık yüzde 23!

TÜİK’in açıkladığı Tarım-ÜFE, Temmuz ayında bir önceki aya göre %1,34, bir önceki yılın Aralık ayına göre %10,42, bir önceki yılın aynı ayına göre %22,80 ve on iki aylık ortalamalara göre %20,72 arttı .

Tarımda üretici maliyetlerinin seviyesini göstermesi ve sonuçta gıda fiyatları enflasyonunu ve çiftçiliğin sürdürülebilirliğini etkilemesi açısından Tarım-ÜFE önemli bir veri. İklim krizi ve yarattığı kuraklık tarım üretimi maliyetlerini yukarı çeken nedenler arasında önemli ancak Türkiye özelinde ithal girdi bağımlılığı ve TL’nin değer kaybı da tarım üretim fiyatları enflasyonundaki artışı ayrıca yıllardır beslemekte.

Tarım-ÜFE yıllık değişim oranı (%), Temmuz 2021

Sektörlerde bir önceki aya göre değişim; ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde %0,61, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde %1,33, balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde %2,54 artış gerçekleşti. Ana gruplarda bir önceki aya göre değişim; tek yıllık bitkisel ürünlerde %0,51, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde %0,53, çok yıllık bitkisel ürünlerde %4,26 artış gerçekleşti.

Alt gruplar itibarıyla bir önceki aya göre en fazla artış gösteren diğer alt gruplar %1,94 ile diğer çiftlik hayvanları ve hayvansal ürünler ve %1,48 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar oldu. Buna karşılık aylık en az artış gösteren alt gruplar ise %0,31 ile çeltik ve %0,38 ile canlı sığırlar (manda dahil), bunlardan elde edilen işlenmemiş süt oldu. Bir önceki aya göre en fazla azalış ise %1,40 ile canlı kümes hayvanları ve yumurtalar alt grubunda oldu.

Bir önceki yılın aynı ayına göre en fazla artış gösteren diğer alt gruplar %35,04 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar ve %34,27 ile yumuşak çekirdekli meyveler ve sert çekirdekli meyveler oldu. Buna karşılık, yıllık en az artış gösteren alt gruplar ise %2,06 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular, %7,13 ile çeltik ve %11,51 ile yağlı meyveler oldu.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler