Sosyal Medya

Gündem

SON DAKİKA: Prof Kavcıoğlu yatırımcılara “sıkı para politikası gereksinimdir” dedi

Bloomberg TCMB başkanı Prof Kavcıoğlu’nun yatırımcılarla yaptığı toplantıda kullandığı ifadeleri geçiyor.  İlk başlıklar yukardaki gibi.  Güçlü Mart ihracat verisi yanında,…

SON DAKİKA:  Prof Kavcıoğlu yatırımcılara “sıkı para politikası gereksinimdir”  dedi

Bloomberg TCMB başkanı Prof Kavcıoğlu’nun yatırımcılarla yaptığı toplantıda kullandığı ifadeleri geçiyor.  İlk başlıklar yukardaki gibi.  Güçlü Mart ihracat verisi yanında, bu açıklamalar da TL’ye değer kazandırdı…

Kavcıoğlu konuşmasında  hem cari hem de beklenen enflasyon seviyelerinin dikkate alınarak sıkı para politikasının devam edeceğini söyledi.  Banka’nın kurumsal duruşunun devam ettirilmesinin esas olacağını ve faiz kararlarının TCMB teknik ekibinin sağladığı veriler ışığında alınacağını vurguladı.  Enflasyonda kalıcı düşüş sağlanmadan sıkı para politikasından vazgeçilmeyeceğini ekledi. Yeni başkan orta vadeli %5 enflasyon hedefine bağlılığı vurgularken, yurtdışı gelişmelerin de dikkate alınacağını söyledi.

Banka’nın teknik ekibinin sunumunda dikkat çeken ilk çeyrek 2021 itibarıyla iç talebin gücünü koruduğu ve Şubat sonu itibarıyla enflasyonu besleyecek şekilde güçlenmenin hız kazandığı vardı.  Mart’ta pandemi yasaklarının hafiflemesi ile iç talepteki yukarı hareketin güçlendiği ve uzun dönemli enflasyon hedefine göre uyumlu eğilimin üzerinde bir güçte iç talebin seyrettiği söylendi.

Son iki ayda artan ithalatın temelinde de iç talep kaynağının yeri vurgulandı.

Altın ithalatının tarihsel ortalamaya dönmesi ve artan ihracatla cari işlemler açığının küçüleceği beklentisi de sunumda yer aldı.

Soru cevap kısmında teknik ekip TL’deki değer kaybının enflasyona Nisan’da yansımasından sonra kademeli olarak zayıflayacağını beklediklerini söyledi. Toplantıda anlaşılan TCMB’nin Nisan sonunda açıklayacağı enflasyon Raporu’nda küresel emtia fiyatlarında artış nedeniyle %9,4 sene sonu beklentisinden yukarı yönlü bir güncelleme olabileceği.

Sorulardan birine cevap olarak Kavcıoğlu eski Yeni Şafak yazılarındaki görüşlerine değil, TCMB Başkanı olarak kurumsal devamlılık açısından TCM kadrolarının önerileri doğrultusunda faiz adımları atılacağını söyledi. “Sizden ricam öncesine bakmayın” dedi.  “Gerekirse faiz artışı yapacak mısınız?” sorusuna da net bir cevap vermemekle birlikte kapıyı açık bıraktı.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler