Sosyal Medya

Genel

Sektörler üzerine düşeni yaptı, sıra Bilim Kurulu’nda

Hem salgınla hem aşısızlarla mücadele döneminde toplumsal bağışıklık sınırının yarısına bile ulaşılamadı. Okulların açılmasından önceki son fırsatta, restoran ve düğün…

Sektörler üzerine düşeni yaptı, sıra Bilim Kurulu’nda

Hem salgınla hem aşısızlarla mücadele döneminde toplumsal bağışıklık sınırının yarısına bile ulaşılamadı. Okulların açılmasından önceki son fırsatta, restoran ve düğün işletmecileri ‘İki doz yaptırmayan düğün salonuna da lokantaya da giremesin’ önerisini sundu. Aşılama hızını artıracak model, bugün toplanacak Bilim Kurulu masasına ortak çağrıyı getirdi: Sektörler üzerine düşeni yaptı. Şimdi hocalar çözümü sağlayacak acil kararları alsın.

Aşı yaptırmayanların 22 milyona ulaşması salgınla mücadelede en önemli soruna dönüştü. Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel “Yoğun bakımdaki 20 hastanın 19’u aşısız” dedi. İtalya’nın ardından Fransa’nın da kabul ettiği ‘yeşil pasaport’ uygulamasının işe yaradığı ise artan aşılama oranlarıyla ortaya kondu. Okulların açılmasına bir ay kala oluşan tablo, Türkiye için de benzer yöntemin gerekliliğini gösterdi.

DİYARBAKIR’DA 2 DOZ YAPTIRMAYAN DÜĞÜNE GİREMEYECEK

Dikkat çeken adım ise düğün ve restoran işletmecilerinden geldi. Sektör temsilcileri düğün salonları ile kafe ve restoranlarda iki doz zorunluluğu getirilmesini istedi. Diyarbakır’da bu kritere uymayanların salonlara alınmayacağı duyuruldu. Toplumsal sorumluluğu gözetip bir çıkış yolunu işaret eden öneriler öne çıktı. Bugünkü Bilim Kurulu’nda da hem sektör hem İtalya formülünün değerlendirilip kapsamlı adımlar atılması gerektiği belirtildi.

Koronavirüs salgınında aşısını yaptırmayan 22 milyon kişinin bulunması, Türkiye’nin toplumsal bağışıklığın çok uzağında olduğunu gösterdi. Vaka sayılarının da hızla tırmandığı süreçte, restoran ve düğün sektörlerinden “Çift doz yaptırmayan kafeye, düğün salonuna alınmasın” önerisi geldi. Aşıda hızlanmayı hedefleyen talep, Bilim Kurulu’na çağrıları da beraberinde getirdi: Pandemi mağduru sektörler gerekeni yaptı. Sıra krize çözüm getirecek ‘Kurul’da.

Türkiye salgınla mücadele kapsamında toplumsal bağışıklık yolunda hedeflediği sürecin çok gerisinde kaldı. Bağışıklık için toplumun en az yüzde 75’inin çift doz aşısını yaptırması gerekirken bu oranın henüz yüzde 27’lerde olması ise vakalarda yeni pik yaşanmasına neden oldu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ‘22 milyondan fazla kişinin henüz hiç aşı yaptırmadı’ açıklamasını işaret eden uzamanlar, salgının kontrolden çıktığını söyledi. Vahim tablo karşısında kafe, restoran ve düğün işletmecileri ise iki doz aşı zorunluluğu getirilmesini istedi. Aşı haritasında kırmızı kategoride yer alan Diyarbakır’da, Düğün Sektörü İşletmecileri Derneği, Yönetim Kurulu, düzenlediği toplantıda aşısızların düğünlere alınmamasına karar verdi.

Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) de vakalarda yeniden yükseliş görülmesi üzerine; lokanta, kafe, bar, gece kulübü, kıraathane gibi yerlere girişte 2 doz aşı şartı aranmasını istedi. Pandemi sürecinde 18 ay kapalı kaldıkları hatırlatılan TURYİD açıklamasında “Aşı, tercih değil toplumsal sorumluluktur. Misafir/ müşterilerin 2 doz aşıyı yaptırmış olması zorunluluğu, hiç aşılanmamış bireylerin dahi iki doz aşısını tamamlamasını sağlanmış olacaktır” ifadelerine yer verildi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler