Sosyal Medya

Gündem

SABAH Bülteni: Piyasaların kaderi Çarşamba-Perşembe günlerinde belirlenecek

Global vaka sayısının yeniden artamaya başladığı yeni haftada, global toparlanma beklentileri de ABD tahvil faizlerini yukarı itiyor. Pazartesi sabahı Asya…

SABAH Bülteni:  Piyasaların kaderi Çarşamba-Perşembe günlerinde belirlenecek

Global vaka sayısının yeniden artamaya başladığı yeni haftada, global toparlanma beklentileri de ABD tahvil faizlerini yukarı itiyor. Pazartesi sabahı Asya piyasaları heyecansız. Fakat, petrol ve emtialar ABD’nin çok güçlü talebinin etkisiyle yükselişlerini sürdürecek.

Bu hafta her gün Türkiye ve dünyada kritik veriler açıklanacak. Fakat, piyasaların kaderini Çarşamba Fed FOMC’nin kararı, bizde ise Perşembe 14:00’te TCMB PPK açıklaması belirleyecek. İşte sabah raporlarından sizin için seçtiğimiz özetler:

 

Akbank Ekonomik Araştırmalar: Vakalarda artış yeniden hızlandı; aşılama çalışmaları takip ediliyor

Global çapta 7 günlük ortalama vaka sayısı Şubat’ta 361 bin kişilere geriledikten sonra, yeniden 413 bin kişilerde. Global çapta uygulanan aşı sayısı 327milyona ulaşırken, en az 1 doz aşı alanların toplam nüf usa oranı İngiltere’de %34, ABD’de %19,2, Almanya’da %7,1.

Aşılama çalışmalarında özellikle İngiltere ve ABD’nin oldukça gerisinde kalan Avrupa’da; aşılama çalışmalarının hızlandırılacağı, üretimin artırılacağı ve aşı ihracatının durdurulacağına yönelik açıklamalar yapıldı. Yurt içinde de vakalar son günlerde artışta; Şubat’ta 8 binin altına gerileyen günlük vaka sayısı, yeniden 14 binlerde. Aşı tarafında ise; 1 doz aşı uygulanan kişi sayısı ~7,9 milyon, 2. Dozu alanların sayısı ~3,0 milyon; en az 1 doz aşı alanların nüfusa oranı %9,5.

 

Bir bankanın stratejisti ise  piyasaları şöyle yorumladı:

Yeni haftada gözler ABD Merkez Bankası’nın 17 Mart Çarşamba günü TSİ 22:00’de açıklayacağı para politikası kararında olacak. Diğer yandan, Perşembe günü İngiltere, Cuma günü ise Japonya Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak.

Bloomberg anketine göre piyasa beklentisi Fed’in faiz oranları ve varlık alım programının büyüklüğünde değişiklik yapmayacağı yönünde. Fakat Fed’in üç ayda bir açıkladığı ekonomik indikatörler, faiz oranlarının seyrine dair projeksiyonları ile Fed Başkanı Powell’ın toplantı sonrasında yapacağı basın toplantısında kullanacağı ifadeler birinci derece önemde olacak. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin %60’tan fazlası sözlü yönlendirmede değişiklik yapılmayacağını düşünüyor.

Ankete katılan ekonomistler Fed’in 2023’te 25 baz puanlık iki faiz artışı yapacağını tahmin ediyor fakat bankanın 2023’te faiz artışı yapılmasına faiz projeksiyonunda yer vermeyeceğini düşünüyor.  Ayrıca ankete katılan ekonomistler bu toplantıda varlık alım kompozisyonunda değişim ya da getiri eğrisi hedefi gibi yeni bir yaklaşım beklemiyor.

 

 

 

QNB Finansbank: Piyasalarda bugün

ABD’de Şubat ayında ÜFE enflasyonu yıllık %1.7’den %2.8’e yükselirken (beklenti: %2.7), gıda ve enerji hariç ÜFE enflasyonu yıllık %2’den %2.5’e çıktı. Yeni mali teşvik paketinin geçen hafta yasalaşmasının ardından artan enflasyon beklentisiyle beraber tahvil faizlerindeki yükseliş de sürdü. Gelişmelerin ardından S&P 500 endeksi Cuma günü %0.1 oranında sınırlı artış gösterdi. VIX endeksi 21.9’dan 20.7 seviyesine geriledi.

10 yıllık ABD tahvil faizi %1.63 seviyelerine kadar  yükselirken, dolardaki güçlenmeyle beraber EUR/USD geriledikten sonra bu sabah 1.1950 seviyelerinde haftaya başladı.

Brent petrol fiyatı 70 doların biraz altında yataya yakın seyretti. Ons altın fiyatı gün içi dalgalanmanın ardından 1725 dolar civarına geldi. Asya ve Pasifik hisse senedi endeksleri ise haftaya karışık seyirle başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Cuma günkü Ekonomi Reform Programı konuşmasında bütçe açığı hedefini GSYH’nin %3.5’e indirdiklerini tekrar etti. Kamu harcama disiplinine yönelik düzenlemelerden bahsetti, ancak daha önceden haberlerde yer alan vergi artış önlemleri programda yer almadı. Ayrıca, geçen sene pandemiden etkilenen ve basit usulde vergilendirilen 850 bin esnafın gelir vergisini bu sene almayacaklarını söyledi.

Enflasyonu “düşük tek haneli” seviyelere çekmekte kararlı olduklarını söyleyen Erdoğan, Fiyat İstikrarı Komitesi kurulacağını ve burada risk oluşturan yapısal şoklara karşı politikalar belirleneceğini söyledi. Ayrıca, kamuda fiyat artışlarının hedeflenen enflasyona göre belirleneceğini ekledi.

Dolardaki güçlenmeyle beraber yükselen USD/TL Cuma günü 7.60 seviyesinin üzerine değdikten sonra, bu sabah 7.56 seviyelerinde başladı. 5 yıllık Türkiye CDS’i 9 baz puanlık artışla 325 baz puan oldu. 2 yıllık tahvil faizi ise 6 baz puan artarak %16.25 oldu.

 

Ekonomi Gündemi: TCMB ve Fed politika kararları, bütçe, enflasyon, konut, dış borç, dış ticaret

 

Atilla Yeşilada: Amerika Avrupa’ya karşı! Dolar mı çıkar Euro mu düşer?

 

Fed bu hafta ne yapacak? TCMB’nin cevabı ne olacak?

 

FÖŞ anlattı:  Piyasalarda 18 Mart Sendromu

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler