Sosyal Medya

Döviz

N.Y. Fed Anketi: ABD enflasyon beklentileri yeni zirvelerde

New York Merkez Bankası anketine göre, ABD’li tüketicilerin orta vadede enflasyon beklentileri Mayıs ayında sekiz yılın en yükseğine ulaştı. New…

N.Y. Fed Anketi: ABD enflasyon beklentileri yeni zirvelerde

New York Merkez Bankası anketine göre, ABD’li tüketicilerin orta vadede enflasyon beklentileri Mayıs ayında sekiz yılın en yükseğine ulaştı.

New York Fed’den Pazartesi günü yapılan açıklamada, medyan ankete katılanların Nisan ayındaki %3,1’den üç yıl içinde %3,6’lik bir enflasyon beklentisi içinde olduğu belirtildi. Bu rakam Ağustos 2013’ten bu yana en yüksek seviyeye işaret ederken, bir yılı aşan kısa vadeli beklentiler rekora ulaştı.

Fed yetkilileri, ABD merkez bankasının para politikasına yönelik bir sonraki adımlarını tartışacakları bu haftaki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında söz konusu verileri görüşebilirler. Fed açısından enflasyon beklentileri gerçek enflasyonu etkilemesi açısından büyük önem taşıyor; gerçek enflasyonun temel belirleyicileri olduğuna inanıyorlar.

Enflasyon şahinleri, beklenen enflasyonun fiyat belirleme davranışına yerleşme riskini işaret edebilir. Daha iyimserler, orta vadeli beklentilerdeki kısa vadeli beklentilere karşı daha küçük artışın, mevcut fiyat artışlarının salgının geri çekilmesiyle ekonominin yeniden açılmasıyla ilişkili olduğu ve geçici olacağı yönündeki görüşlerini desteklediğini iddia edebilir.

New York Fed verilerine göre, bir yıl sonrasında beklenen enflasyon Mayıs ayında bir önceki ayki %3,4’ten %4’e yükseldi.

New York Fed yaptığı basın açıklamasında, “Özellikle, orta vadeli enflasyon beklentileri son birkaç aydır kısa vadeli enflasyon beklentilerinden daha yavaş bir hızda arttı. Bir ve üç yıl sonrası medyan enflasyon beklentileri (yüzde 0.4 puan) arasındaki fark serideki en yükseğe işaret ediyor.” dedi.

Çalışma Bakanlığı’nın 10 Haziran’da yayınladığı rakamlara göre, tüketici fiyatları Mayıs ayına kadar geçen yıl %5 artarak 2008’den bu yana en hızlı yıllık tempoya ulaştı.

Yaygın olarak takip edilen diğer veriler son haftalarda soğumaya başladı. Michigan Üniversitesi’nin ABD’li tüketicilere ilişkin aylık anketinden elde edilen ilk sonuçlar, 5-10 yıl sonrası için beklenen enflasyonun Mayıs ayında % 3’e yükseldikten sonra bu ay %2,8’e düşmüş olabileceğini gösterdi.

Nominal 10 yıllık Hazine menkul kıymetlerindeki getiriler ile 10 yıllık Hazine enflasyonu korumalı tahviller arasındaki farkı ölçen 10 yıllık kırılma enflasyon oranı, Mayıs ayı ortasındaki %2,56’lık yüksek seviyeden Pazartesi günü %2,35 civarına geriledi.

New York Fed anketinden elde edilen veriler, tüketicilerin ankette yer alan kategoriler arasında önümüzdeki yıl enflasyonun hızlanmasını beklediklerini gösterdi.

New York Fed’den yapılan açıklamada, gıda ve kira fiyatlarında beklenen ortalama bir yıllık değişimin sırasıyla 2,2 ve 0,3 puan artarak %8 ve %9,7’lik yeni serilerin en yüksek seviyelerine yükseldiği belirtildi. Ankette, gaz ve tıbbi bakım maliyetine ilişkin okumaların sırasıyla 0,6 ve 0,3 puan artarak %9,8 ve %9,4’e gerilediği ortaya kondu.

Ankete göre, bir üniversite eğitiminin maliyetindeki değişim yüzde 0,2 puanlık artışla %6,1’e yükseldi.

Bloomberg

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler