Sosyal Medya

Ekonomi

Matrah artırımı ve yeni borç yapılandırması torbaya giriyor

Reel sektörün geçen yıl Ekim ayından bu yana talep ettiği matrah ve vergi artırımı, kasa -ortaklar cari hesap düzeltmesi, stok…

Matrah artırımı ve yeni borç yapılandırması torbaya giriyor

Reel sektörün geçen yıl Ekim ayından bu yana talep ettiği matrah ve vergi artırımı, kasa -ortaklar cari hesap düzeltmesi, stok düzeltme beyanı, işletme aktifindeki taşınmazların kayıtlı değerlerinin yükseltilmesi gibi düzenlemeler nihayet yasalaşıyor.

Bu konuda yapılan çalışmalar tamamlandı, son şekli verildi. Konu ile ilgili Yasa Teklifinin kısa bir süre içerisinde TBMM’ye sunulması ve kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

İş dünyası ve STK’ların talepleri nihayet karşılık buluyor

Uzun süredir iş dünyası, vergi mükellefleri ve STK’lar, yoğun bir şekilde kesinleşmiş borçların yeniden yapılandırılması, matrah ve vergi artırımı, kasa – ortaklar cari hesap düzeltmeleri, işletme kayıtlarının düzeltilmesi, stok düzeltme beyanı, işletme aktifindeki taşınmazların kayıtlı değerlerinin yükseltilmesi gibi bir çok düzenlemenin yapılmasını talep ediyordu.

Hükümet, bu taleplerden sadece kesinleşmiş borçların yapılandırılmasına ilişkin düzenlemeyi geçtiğimiz Kasım ayında çıkardığı 7256 sayılı Yasayla gerçekleştirmiş, diğer talepleri ise beklemeye almıştı! Diğer taleplerin beklemeye alınmasının nedeni ise, 2020 yılının da matrah ve vergi artırımı ile borç yapılandırması kapsamına alınmasına ilişkin ısrarlı taleplerdi!

COVID-19 hem devleti hem de reel sektörü yordu

2020 yılı Mart ayından itibaren ülkemizi de yoğun etkisi altına alan Covid-19 salgını, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de gerek Devletimizi gerekse reel sektörü ve vatandaşlarımızı oldukça yordu ve hırpaladı. Çoğu işletme kapalı ve/veya yarı açık yarı kapalı kaldı, cirolar düştü, çoğu işletmede ciro bile oluşmadı, çalışma hayatı ve çalışma şartları oldukça değişti, zorlaştı, işletmeler kira ve ücret ödeyemez duruma geldi vs.

Devletimiz imkanları ölçüsünde buna tedbir almaya çalıştı, işletmelere ve çalışanlara destek verdi, kamuya olan yaklaşık 500 Milyar TL tutarındaki vergi ve SGK borçları ile diğer borçları yeniden yapılandırdı. Ancak, borç yapılandırmasında işler düşünüldüğü gibi olmadı! Borçlu işletmelerin büyük bir kısmı borçlarını yapılandırdı ama Covid-19 salgınının devam etmesi ve işyerlerinin kapalı olması nedeniyle yapılandırmanın ilk taksini bile ödeyemedi, bir kısmı ise sadece ilk taksiti ödeyip ikinci taksiti ödeyemedi, borç yapılandırmasını başlamadan ihlal etti.

7256 sayılı Kanunla yapılan düzenleme bir kez daha gösterdi ki, sadece borç yapılandırması gereken ilgiyi görmüyor, yetersiz kalıyor! Borç yapılandırmasının yanı sıra, matrah ve vergi artırımı, kasa – ortaklar cari hesap düzeltmeleri, işletme kayıtlarının düzeltilmesi, stok düzeltme beyanı, işletme aktifine kayıtlı taşınmazların kayıtlı değerlerinin yükseltilmesi gibi bir çok düzenlemenin de yapılması şart!

Matrah/vergi artırımı ile ilgili yasa teklifi hazır

Hükümet; iş dünyası, vergi mükellefleri ve STK’ların yoğun taleplerini karşılamak üzere düğmeye bastı. Bu konudaki çalışmaları tamamladı, teklifin kısa bir süre içerisinde Meclise sunulması bekleniyor!

Torba yasada hangi düzenlemeler var?

Yeni Torba Yasa Teklifi’nin kapsamı oldukça geniş tutuldu, reel sektörden gelen taleplerin tamamına yakın kısmı karşılanıyor! Teklifin kapsamında;

– Kesinleşmiş Alacakların Yeniden Yapılandırılması

– İhtilaflı Alacakların Tasfiyesi

– Matrah ve Vergi Artırımı

– İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi,

– Şirket aktifindeki taşınmazların kayıtlı değerlerinin yükseltilmesi

düzenlemeleri yer alıyor.

30 Nisan 2021 öncesi kesinleşmiş alacaklar yapılandırılıyor

Yazının tamamı burada.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler