Sosyal Medya

Ekonomi

Gerçek kişilerin dolar talebi devam ediyor; yabancı alımı artıyor

  TCMB’nin haftalık para ve banka verilerine göre, 20 Ağustos ile biten işlem haftasında yurt içi yerleşiklerin döviz mevduat hesapları 15 milyon…

Gerçek kişilerin dolar talebi devam ediyor; yabancı alımı artıyor

 

TCMB’nin haftalık para ve banka verilerine göre, 20 Ağustos ile biten işlem haftasında yurt içi yerleşiklerin döviz mevduat hesapları 15 milyon dolar azalarak 232,231 milyar dolara geriledi. Aynı hafta gerçek kişi (hane halkı) mevduatları 643 milyon dolar artarak 144,995 milyon dolara yükselirken tüzel kişilerin (şirket) mevduatları ise 659 milyon dolar azalarak 87,894 milyar dolara geriledi.

Parite etkisinden arındırılmış 20 Ağustos haftasına ait yurt içi yerleşiklerin döviz tevdiat hesapları (DTH) önceki haftaya göre 62 milyon dolar attı.  Dağılımında ise gerçek kişi DTH miktarı haftalık 465 milyon dolar artarken, tüzel kişi DTH seviyesi 403 milyon dolar azaldı.

Şirketlerin alım ve satımları daha çok nakit ihtiyaçları çerçevesinde gerçekleşirken, gerçek kişilerin döviz alımları dolarizasyonun devam ettiği anlamına geliyor.

Yabancı yatırımcı alım yapıyor; miktarlar yükseliyor

Yabancı yatırımcı geçen haftanın ardından bu hafta da hisse piyasasında alım tarafındaydı.  Sene başından bu yana düzenli olarak hisseden çıkış yapan yabancı yatırımcı önceki hafta 77 milyon dolarlık hisse alımının ardından 20 Ağustos işlem haftasında 207 milyon dolarlık hisse alımı yaptı.

Devlet İç Borçlanma Senedi yani tahvillerde alımlarını sürdüren yabancı yatırımcı geçen hafta bu taraftan 45 milyon dolarlık çıkış yapmıştı. Son haftada ise 211 milyon dolarlık giriş yaptı. 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler