Sosyal Medya

Döviz

Fed toplantı tutanaklarında ne izlenecek?

ABD Merkez Bankası’nın geçen ayki toplantısının şahin bir tona dönüşle yatırımcıları şaşırtması sonrası bu gece açıklanacak 16 Haziran toplantı notları…

Fed toplantı tutanaklarında ne izlenecek?

ABD Merkez Bankası’nın geçen ayki toplantısının şahin bir tona dönüşle yatırımcıları şaşırtması sonrası bu gece açıklanacak 16 Haziran toplantı notları Fed’in ABD ekonomisine verdiği desteği ne zaman geri alacağına dair ipuçlarını yakalamak açısından incelenecek.

Fed, üç aylık ekonomik tahminlerinde 2023’te iki faiz artışı beklediğini göstermesi ve Başkan Powell’ın merkez bankasının parasal genişlemede geri vites açıklamasının ardından Haziran ayındaki toplantı piyasalarda çifte şok yaratmıştı.

Citigroup Global Markets baş ABD ekonomisti Andrew Hollenhorst, “Varlık alımlarının azaltılabileceğine dair herhangi bir ipucuna dikkat ediyoruz. Zamanlama veya kompozisyon hakkında herhangi bir ipucu aranmakta, ancak beklentim çok fazla ayrıntı alamayacağımız yönünde” dedi.

Analistler, ne zaman başlayabileceği ve hızın ne olabileceği de dâhil olmak üzere tahvil alım programında azaltmayla ilgili ayrıntılar için tutanakları tarayacak, ancak bu tartışma seviyesi, bu ayın sonlarındaki de dahil olmak üzere yaklaşmakta olan Fed toplantılarında daha olası olabilir.

Fed’in 15-16 Haziran toplantısı notları Washington saatiyle 14:00’te yayınlanacak. Dikkatle izlenecek konular şunlar:

Tahvil alım programından dönüş

Fed, salgın sırasında ekonomiyi desteklemek amacıyla her ay 80 milyar dolarlık Hazine ve 40 milyar dolarlık ipotek destekli menkul kıymet satın alıyor. Powell’ın Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) sonraki toplantılarda bu alımları azaltmaya başlamanın ne zaman uygun olabileceği hakkında konuşmaya başlayacağını belirtmesinin ardından, bir dizi yetkili sürecin bu yıl sonundan önce başlatılmasına destek verdi.

Atlanta Fed Başkanı Bostic, ekonominin salgından beklenenden daha hızlı toparlanmasıyla merkez bankasının önümüzdeki birkaç ay içinde varlık alımlarını yavaşlatmaya başlayabileceğini söyledi.

Dallas Fed başkanı Kaplan, piyasalarda aşırı risk almaktan kaçınmak ve Fed’in daha sonra finansal fazlalığı durdurmak için faiz artışları da dahil olmak üzere daha agresif önlemlere ihtiyaç duymaması için sürecin “yakında” başlamasını istediğini söyledi.

San Francisco Fed Başkanı Daly, geleneksel olarak komitenin daha güvercin bir üyesi geçen hafta Associated Press’e verdiği demeçte, bu yıl tahvil alım programında azaltmaya başlamanın uygun olabileceğini söyledi.

Kaplan ve St. Louis Fed Başkanı Bullard da konut piyasası tarafında fiyat artışlarının aşırı ısınmasından endişe etmesi nedeniyle, önce ipotek destekli tahvil alımlarında miktarın düşürülmesinin faydalı olabileceğini belirttiler.

Enflasyon korkusu

Fed Aralık ayından bu yana, istihdam ve enflasyon hedeflerinde “önemli ölçüde ilerleme” kaydedene kadar tahvil alımlarına devam edeceğini söylüyor.

Bazı Fed yetkilileri, yeniden açılma ve tedarik zinciri kısıtlamalarının olduğu bir dönemde son fiyat artışlarından duydukları endişeyi dile getirirken, çoğu bunun büyük olasılıkla geçici olduğuna dikkat çekiyor. Tutanaklar, daha fazla yetkilinin daha yüksek enflasyon verilerinin potansiyel olarak daha uzun ömürlü olarak görüp görmediğine dair bir ipucu sağlayabilir.

Powell ve diğerleri, ABD’nin bu yaz ve sonbaharda güçlü bordro büyümesi görme olasılığının yüksek olduğunu söylediler. Hükümet tarafından geçen hafta açıklanan verilere göre, ekonomi Ocak ayından bu yana 850 bini Haziran ayında olmak üzere ayda ortalama 600 binden fazla yeni istihdam elde etti ve bu da son 10 ayın en büyük kazancı oldu.

Özellikle restoran sektöründe, işçi bulmakta zorlanan işletmelerin raporları, bazı Fed yetkililerine işgücü piyasasının sıkılaştığına işaret ediyor.

Morgan Stanley ekonomisti Ellen Zentner Salı günü yayınladığı bir notta, iş raporunun maksimum istihdama doğru büyük bir savrulma olduğunu göstermediğini, ancak tapering görüşmelerini masada tuttuğunu söyledi.
Zentner, Fed’in 27-28 Temmuz’daki toplantısına atıfta bulunarak, “Fed’i bu ayki toplantısında tahvil alım programını azaltarak nasıl tapering yapacağına dair ayrıntıları ortaya çıkarma yolunda tutuyor” diye yazdı.

Nokta grafik

Politika yapıcılar da Haziran ayında faiz artışı konusunda daha şahindi.

2023 medyan tahmininde yapılan değişikliğin yanı sıra, her bir yetkilinin oran tahmininin grafiksel bir temsili olan nokta grafiği, 18 üyeden yedisinin gelecek yıl bir faiz artışı öngörüsünde bulunduklarını gösterdi.  Martta böylesi bir artışı sadece 4 üye beklemekteydi. 2022’de medyanı faiz artılı olmayacak beklentisini yansıtmaya devam ediyor olsa da, daha önce beklenenden daha erken bir faiz artışı için ivme kazanmaya işaret ediyor.

Fed’i izleyenler, politika yapıcıların zaman içinde enflasyonu ortalama %2 olarak hedeflemeyi ve istihdam eksikliklerini azaltmayı amaçlayan yeni çerçeveleri hakkında nasıl düşündükleri de dahil olmak üzere, oranları normalleştirme konusundaki tartışma tutanaklarında herhangi bir ipucu arayacaklar.

Fiyatlar son birkaç aydır önemli ölçüde artarken, Fed’in tercih ettiği gösterge Mayıs ayında % 3,9’a ulaştı, hanehalkı enflasyon beklentileri de yükseldi.

Hollenhorst, “Para politikasına ilişkin yeni çerçevenin bir parçası da bu beklentileri daha yükseğe çıkarmak ve orada tutmak. Yetkililerin enflasyon beklentilerinin yğkselişinde hangi seviyede müdahele edişlmesş gereğine yönelik tartyışmaları ilgiyle izlenecek” diyor.

Haziran ayındaki toplantı, sürprizleriyle piyasaları muhtemelen olaylı bir yaza yöneltti. Bir sonraki FOMC toplantısına ek olarak, merkez bankası Ağustos ayı sonlarında Jackson, Wyoming dışında yıllık politika tartışmalarına ev sahipliği yapıyor. Etkinlik geçmişte önemli duyurular için bir ortam olarak hizmet etti ve şimdiden Powell’ın tapering sinyalini vereceği potansiyel mekân olarak görülüyor.

Bloomberg

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler